Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Thailand

Resor till Thailand - del av ön Koh Lipe på bild

En resa till Thailand är en resa till den orientaliska drömmen. Färgsprakande tempel, elefanter som vandrar i urskogen, bungalows på pålar vid vita sandstränder, en av världens bästa mat, den kaotiska huvudstaden Bangkok, intressanta historiska sevärdheter, apor som plockar kokosnötter och en leend befolkning i det som kallas för "Leendenas land". Det är inte utan anledning som Thailand kommit att bli en av svenskarnas största favoriter att resa till. Få länder kan erbjuda så många sevärdheter och så mycket att göra som Thailand. Alla kan hitta sin egen paradisstrand vare sig du reser med barn, vänner, ensam eller som ett par.

Läs mer

Våra paketresor för Thailand

Sortera – Namn Lägst pris

Arkiverat


Mer om Thailand

Fakta om Thailand
Språk: Thailändska
Folkmängd: 67 miljoner (2011)
Statsskick: Konstitutionell monarki
Största stad: Bangkok (Krun Thep), ca 6 miljoner invånare
Religion: Buddism (95%), Muslimer (4%), övriga (1%)
Valuta: Baht (100 baht = 22 kr (2013))
Area: 514 km2
Landskod: TH
Landsnummer: +66
Tidszon: Thailand ligger 6 timmar före oss på vintern och 5 timmar när vi har sommartid.
Bäst tid att resa: Alla tider på året, men se till att läsa om regnperioder och var man kan resa när det är regnperioder på vissa orter som Phuket.

Thailand har en brokig historia. 1939 fick Thailand sitt nuvarande namn och monarkin har alltid spelat en stor roll i landet. Kungen Bhumibol Adulyadej (Rama IX) föddes år 1927 och är omåttligt populär bland thailändarna och även om Thailand idag har ett demokratiskt styre så står fortfarande Rama IX:s åsikter högt i kurs bland befolkningen. Namnet Thailand betyder egentligen "De frias land", Prahet Thai.

Smått och gott

Det bor ca 60 miljoner invånare i Thailand och befolkningen består till störst del av thailändare, kineser och malajer. Buddismen är den klart dominerand religionen även om det även också finns en del muslimer i landet (särskilt i de södra delarna). Unga pojkar hedrar gärna sin familj genom att vara munk under en tid av deras ungdom.

Infrastrukturen - vägnät, busstrafik mm är mycket bra i Thailand och det är sällan man stöter på några större problem på en resa. Thailand gränsar till Myanmar, Laos, Kambodja och Malaysia.

Tidszon

Thailand ligger 6 timmar före oss på vintern och 5 timmar före på somaren. Detta gör att det kan krävas lite vila när man ska resa till Thailand.

Prisnivå

Priserna i Thailand är låga och i turistområden får man en enklare middag för ca 60 kr, en läsk för några kr mm. Om man tar sig bort från de allra populära turistfällorna kommer man enkelt ned till halva priset. Om man är vegetarian är det lätt i Thailand och om man vill ha europeisk mat några dagar är det inte direkt svårt att hitta något sådant heller.

Vett och etikett

Sunt förnuft är något man klarar sig långt på i Thailand, men det finns vissa saker man bör tänka på. Man talar aldrig illa om kungahuset, täckande klädsel gäller vid besök av tempel och huvudet anses som kroppens ädlaste del och är inte något man berör hur som helst. Alla buddhastatyer, små som stora, är heliga och ska alltid respekteras.

Vädret I Thailand

Thailand har ett tropiskt och allmänt varmt klimat och temperaturen är året runt ca 28°C. I ett så stort land som Thailand ändå är finns det dock givetvis skillnader mellan olika regioner. Det tropiska klimatet gör att det finns en regnperiod och en torrare säsong som i allmänhet är från november till mars, men små variationer finns på vissa öar t.ex. Koh Samui dit det går fint att resa när det råder regnperiod i Phuket. För att få en bättre överblick över vad som gäller specifika resmål se respektive paketresa eller fortsätt läsa nedan om vad som gäller generellt.

Bangkok, Hua Hin, Pattaya och centrala Thailand

Det är inte utan anledning som Bangkok anses vara världens varmaste stad. Bangkok är väldigt varmt och det är sällan som temperaturen går under 30°C. Den torra säsongen sträcker sig från november till mitten av april. December till januari är de mest regniga. Temperaturen under den torra perioden är mellan 30-32°C. I april börjar regnperioden på allvar, men det är också den varmaste månaden där temperaturen utan större problem kan nå upp till 40°C. Under sommaren kommer det ofta kortare skurar

Phuket, Krabi och Phi Phi

Dessa populära resmål har torrt och soligt väder från slutet av november till slutet av mars. Under den perioden är temperaturen ca 30-32°C. Regnperioden börjar i april och är en av de regnigaste i Thailand. Maj, september och oktober är de månaderna med mest regn, ca 350mm är inte helt ovanligt. Temperaturen håller sig dock fortfarande kring 30°C.

Chiang Mai och Norra Thailand

I de norra regionerna av Thailand är det större skillnad på värmen mellan sommar och vinter i jämförelse med andra delar av landet. Den torrare och svalare perioden är från mitten av november till början av februari, temperaturen ligger då mellan ca 28-30°C och nätterna kan bli ganska kalla - nedåt 15°C. Från mitten av februari blir det dock varmare och när man hamnar i mars och april rör det sig istället om temperaturer på bortåt 35°C. Värmen sjunker dock mot sommaren och då är det istället runt 30°C igen precis som i övriga Thailand. De norra regionerna i Thailand har sin regnperiod mellan maj och september där de senare månaderna är mer regniga än de första.

Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan

Dessa öar har ett speciellt väder på de vis att det skiljer sig från övriga Thailand. På öarna är det torraste mellan januari till april och temperaturen ligger då på ca 30-33°C. I maj börjar regnperioden , men under sommarmånaderna är det betydligt mindre regn än på de andra resmålen som Phuket m.fl. På sommaren blir det ca  31°C varmt. Generellt sett är det då även en ganska hög luftfuktighet året om på öarna.

Östra Thailand

Östra Thailand och särskilt regionen som gränsar mot Laos är känt för sitt torra väder och varma klimat. Regnperioden och den torra perioden följer det vanliga mönstret i Thailand - torrperiod mellan november till mitten av april och regnperiod under sommaren där augusti och september står ut och är de regnigaste månaderna.

Ännu mer om Thailand?

Läs våra reseguider om olika resmål i Thailand: Bangkok, Phuket, Krabi, Koh Samui, Koh Chang och Chiang Mai.

Flyg till Asien

Andra populära flyg

Billigast flyg


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade