Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Peking

Peking reseguide

Kinas huvudstad Peking är full av intryck och upplevelser. Himmelska fridens torg, det Kejserliga palatset, Kinesiska muren, Minggravarna, och den Förbjudna staden. Dessa är endast få av alla upplevelser som finns i denna magnifika stad där gamla kinesiska traditioner står sida vid sida med modernismen i Kina.


Se och göra

Peking är Kinas kulturella och konstnärliga huvudstad och är fylld av historia, andlighet och häftiga, vackra saker. En god idé är att börja med en tur i det traditionella Peking.

Den Förbjudna staden är tveklöst en av de vackraste byggnaderna i staden och är verkligen en kraftfull symbol för den makt de stora dynastierna Ming och Qing hade. Känd som "det tidigare palatset" på kinesiska så var detta hem till härskare i över 500 år. Under denna tid blev palatset plundrat ett flertal gånger så det mesta av byggnaderna man ser är från Qingdynastin. Från början sägs det att palatset hade 9 999 rum men nu är det bara 980 kvar varav hälften är tillgängliga för allmänheten. Om du tar dig dit, se till att du är där tidigt (öppnar vid 08:30) så att du kan gå i lugn takt utan att behöva stressa med folkmassorna som anländer senare.

Världens största torg och Pekings mest oundkomliga turistattraktion är Himmelska fridens torg. Även om torget är ökänt p.g.a. 1989 års studentmassaker fortsätter torget att dra horder av turister. Mycket för dess storlek, men också för att det utgör ett kulturellt centrum i Peking. I torgets mitt står Monument To the People's Heroes som uppfördes 1958 av Chairman Mao som en symbol för Kinas kommunstiska revolution. Norr om torget ligger den Förbjudna staden och till öst ligger museer för kinesisk historia och den kinesiska revolutionen.

Om man vill gå på eller bara se den Kinesiska muren finns det många platser att börja på, men den där minst turister flockas är den vid namn Jiankou.

Det finns gott om platser för shopping i Peking där man kan köpa traditionella silkesvaror, jadesten och antikviteter. Det mest berömda området för shopping är Wangfujing Road, en gågata där klädaffärer och souvenirbutiker trängs. Mer "traditionella" varor finns det vanligen gott om, men de är mest till för ovetande turister, så spendera inte för mycket pengar i dessa typiska souvenirbutiker och kom alltid ihåg att pruta åtminstone 50 % av föreslaget värde.

Temple of Heaven (Tian Tan)

Stod klart år 1420 och är beläget i sydöstra Peking. Temple of Heaven är ett område som utgörs av en fantastisk samling byggnader för tillbedjan av gudar.

Tempelområdet har en total yta på 2,73 kvadratkilometer som utgörs av trädgårdar och byggnader skapade med strikta filosofiska krav. I dess centrum står templen Tian Tan dit folk går för att be om bättre skördar. Dess 38 meter höga torn är ordentligt dekorerat och är ett av de mest framstående landmärkena i hela Peking.

Adress: Tian Tan North Road, Peking
Webb: china.org.cn/english/kuaixun/75120.htm

Kinesiska muren (sektionen Mutianyu)

Sektionen Mutianyu av Kinesiska muren ligger ca. 70 km från Peking och är en av de mest utmanande sektionerna att ta sig till som är öppen för turister.

Mutianyu är dock närmare Peking än den vanligare delen Simatai, men ligger längre från vägen och kan vara en rätt utmanande vandring. Denna del av muren har inte heller blivit restaurerad, vilket gör att trappstegen är både branta och kan vara rätt tuffa att ta sig uppför. Mutianyu är en av de absolut äldsta delarna av muren och byggdes under den tidiga delen av Mingdynastin (år 1368-1644) över orginalet skapat under Norra Qidynastin (år 550-557). Sektionen är också den mest lugna delen av hela muren och att 60%  av området  utgörs av skog gör att det är här man får en av de absolut häftigaste utsikterna bland alla delar av den Kinesiska muren.

Adress: San Du He Village, Huai Rou County
Webb: thegreatwall.com.cn/en/

Sommarplatset (Yi He Yuan)

Sommarpalatset byggdes 1750 och är beläget i norra Peking. Palatset domineras av den 60 meter höga sluttningen Longevity Hill och sjön Kunming Lake.

Byggnaden har blivit förstört och plundrat ett antal gånger genom historien och dess nuvarande utseende stod klart 1902 efter Boxerupproret. Platsen och dess olika delar finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1998 och Sommarpalatset visar verkligen upp ett perfekt exempel på kinesisk trädgårdsdesign.

Med dess sjöar, labyrintliknande samling byggnader och vackra pagoder så är detta landmärke en av de vackraste och lugnaste i hela Peking. Höjdpunkter i området är bl.a. Seventeen-Arch Bridge, Cloud Dispelling Hall och Temple of Buddhist Virtue.

Adress: Hai Dian, Peking
Webb: ebeijing.gov.cn/Tour/ScenicSpots/t805455.htm

Yu Yuan Tan Park

Denna park är belägen längst med sjön Ba Yi Lake och erbjuder en grön tillflyktsort från det urbana Peking. På sommaren är det populärt bland lokalbefolkningen som kommer för att gå på "Water World". Den stora sjön erbjuder trevliga tillfällen för stillsamma båtturer och stod också som värd för den första roddtävlingen mellan Tsinghua University och Peking University.

Det Zoo som finns på platsen har bl.a. getter, ankor och hundar i dess "Animal Land" och är populärt att besöka bland barnfamiljer.

Adress: San Li He Road, Peking

Beijing Aquarium

Detta akvarium är i världsklass och är det största i världen som ligger på torra land. Med sina näst intill oceaniska proportioner erbjuds upplevelser som delfinshower, en konstgjord djungel, en pool där man kan klappa medelstora, ofarliga hajar och givetvis akvarium med alla möjliga sorters fiskar precis överallt.

Akvariet hade förr ett oförtjänt dåligt rykte om dålig uppsikt över barn som ofta slog så hårt på glasen så att de, bokstavligen, skrämde ihjäl fiskar. Nu har akvariet dock ryckt upp sig och blivit mer organiserat och trevligt att besöka.

Beijing Aquarium är perfekt att kombinera med en tur till Beijing Zoo.

Adress: Xi Zhi Men Wai Avenue, precis innanför den norra ingången av Beijing Zoo
Webb: bit.ly/fSk6oQ

Wan Fung Art Gallery

Bara minuter från den Förbjudna staden ligger Wan Fung Art Gallery som tagit över byggnaden där tidigare de gamla kinesiska arkiven låg. Istället används nu platsen för att visa upp konst från kinesiska konstnärer och har långtidsutställningar av kontrakterade konstnärer och ofta även specialutställningar, både lokala och utländska.

Man finner ofta en intressant blandning av traditionella och moderna stilar. Alla målningar är till salu men för den som inte har med sig alla sina besparingar på resan finns det en liten affär som säljer printade kopior av de mer populära verken.

Adress: 136 Nanchizi Street, distriktet Dong Cheng, Peking
Webb: wanfung.com.cn

Lama Temple (Yonghegong)

En rad vackra paviljonger omger detta mongol-tibetanska tempel, som har en imponerande 25 m hög Buddha uthuggen ur ett stycke av tibetanskt sandelträ. Det är också ett helt fungerande tempel och kloster inom den tibetanska buddhismen och inte bara en kul sevärdhet för turister.

Byggnadsarbetet med Lama Temple påbörjades redan 1694 och det sägs att templet har överlevt kulturrevolutionen på grund av ingripande av statsministern Zhou Enlai. Templet stod länge stängt men öppnades återigen för allmänheten 1981.

Detta är verkligen en perfekt plats för de som önskar se buddhister som praktiserar sin tro eller för de som bara är allmänt nyfikna.

Lama Temple är beläget i Pekings distrikt Dongchen, nära det nordöstra hörnet av Second Ring Road. Tunnelbanelinjerna 2 och 5 stannar vid Yonghegong likväl som ett antal bussar, så om du vill slippa trafikstockningar men ändå ta dig hit är det inte det mest svåra i världen med lokaltrafiken i Peking.

Adress: 12 Yonghedong Dajie, Beixingqiao, Peking

Jing Shan Park / Coal Hill Park

Sluttningen (Coal Hill) i Jing Shan Park är en mycket central punkt i Peking. Ryktet säger att backen skapades av material som blev över efter byggandet av den Förbjudna staden. Parken i sig är en mycket bra trädgård och inhyser alla möjliga olika slag av träd och blommor. Den fantastiska utsikten över den Förbjudna staden och delar av Peking man får från toppen av Jing Shan är något man inte bör missa. Detta är en favorit bland både lokalbefolkningen som turister!

Adress: Jing Shan Park, Jingshan Qianjie, distriktet Dongcheng, Peking

Mat och restauranger

Rätt serverad på Da Dong Roast Duck Restaurant

Kinesisk mat utomlands är ofta väldigt olik den som vi är vana vid hemma i Sverige eller ute i Europa. Mat i själva Kina skiljer sig dessutom från region till region - Kantonesisk mat är den mest kända utomlands, Szechwansk mat är den kryddigaste och kinesisk mat från de nordligare delarna har ofta starka influenser från Mongoliet. Den mest kända rätten i staden är Pekinganka som en del restauranger har som främsta uppgift att tillaga.

Restaurangen Da Dong Roast Duck Restaurant ligger i ambassaddistriktet och har blivit framröstad som Pekings bästa ankrestaurang 2007. De erbjuder en rad olika öl- och vinsorter som komplement till maten, likväl som en liten tablett där det står hur man äter ankan på bästa vis för de som inte har guldmedalj i konsten att äta anka.

En annan bra restaurang är Made in China, som ligger vid hotellet Grand Hyatt i distriktet Dong Cheng och som även den är en av de mest kända ankrestaurangerna i hela Kina.

Jin Ding Xuan

Denna stora restaurang är en del av en kantonesisk kedja som specialiserar sig på färska och utsökta dim sum (lite som spanska tapas, men kinesiskt). Restaurangen håller öppet dygnet runt och förutom dim sum finns här en omfattande meny med kinesiska rätter av hög kvalité.

Typ av mat: Asiatisk, kinesisk
Adress: 77 Hepingli Xijie, nära Lama Temple, Peking

Din Tai Fung

En gång i tiden vald som en av de bästa restaurangerna i världen av den stora, amerikanska tidningen New York Times. På senare år har denna restaurang utvecklats och blivit en kedja med restauranger över hela världen.

Din Tai Fung har många trogna fans för dess dumplings, service och stilrena, moderna design.

Ett lekrum för barn finns tillgängligt vilket även gör restaurangen bra för barnfamiljer som vill kunna ta det lugnt ett litet tag.

Typ av mat: Asiatisk, kinesisk
Adress: 24 Xinyuan Xili Zhongjie, nordöst om Yu Yang Hotel

Da Dong Roast Duck Restaurant

Da Dongs rätter är saftiga och goda även om restaurangen bestämt hävdar att rätterna har lägre kalorier än andra och att maten är nyttig. En bra sak att göra på denna restaurang är att försöka att inte äta sig proppmätt på huvudrätten utan också ta sig tid att smaka på de mindre rätterna som t.ex. de friterade ostronen.

Perfekt för folk som tycker om traditionellt kinesiskt tillagad anka.

Typ av mat: Asiatisk, kinesisk
Adress: Dongsi Shitiao, ligger på baksidan av Nanxincang International Building sydväst om Dongsi Shitiao Bridge, Peking

Kao Rou Wan

Denna traditionella kinesiska restaurang specialiserar sig på olika grillade biffar härstammande från den etniska minoriteten Hui i Kina. Detta är stället att gå till om man vill njuta av traditionell kinesisk mat av den gamla skolan.

Typ av mat: Asiatisk, kinesisk
Plats: 58 Nanlishi Lu, Peking
Kontakt: +86 10 6802 8180

Senses

Beläget på första våningen av hotellet The Westin Beijing och är en avslappnad restaurang som bjuder på utsökta bufféer och bruncher.  Maten är mer internationell men man hittar ändå en del kinesiska och asiatiska rätter. Menyn erbjuder en lista av olika delikatesser som definitivt kommer att tyckas om av de mer hälsomedvetna. Testa gärna rätten bak kut the (lamm med nonyacurry).

Typ av mat: Internationell, asiatisk
Plats: 9B Financial Street, hotellet The Westin Beijing, Peking
Kontakt: +86 10 6606 8866

Hatsune (Yin Quan)

En hipp, men ändå avslappnad, atmosfär och konstant innovation gör Hatsune en legend i Peking. Den färska sashimin och de välsmakande rullarna är det som gör en kväll här något alldeles särskilt. Luta dig tillbaka, ta det lugnt och ät av bland den godaste sushin som går att få tag i utanför Tokyo.

Adress: Byggnaden Heqiao, Guanghua Lu Chao Yang, Peking

Barer och uteliv

Bild från baren Q Bar i Peking

För de som letar efter riktigt nattliv i Peking är det mest populära området San Li Tun. Lite yngre klientel hittas i området Haidian, universitetsdistriktet nordväst i staden, där det finns gott om billigare hak speciellt inriktade mot studenter och yngre folk som är ute efter att festa. Områdena Back Lakes och Shicha Hai har nyligen blivit väldigt populära för sena krogrundor. De båda områdena har många fler stilfulla hotellbarer som Red Moon på Grand Hyatt och Cloud Nine på Shangri-La.

Melody

Den centralt belägna baren och karaokehaket Melody är en populär destination hos lokalbefolkningen och de som tycker om karaoke eller de som tycker om att se folk försöka sjunga karaoke. Baren är också populär bland en hel del västerlänningar som vill ta del av det lite mer genuina och fenomenet karaoke i Kina i dess fulla prakt.

I de väl belysta och pastellrosa rummen på andra våningen kan besökare ta del av väluppdaterade samlingar av kinesiska, japanska och engelska låtar, men var beredd på att det mesta utgörs av typisk tonårspop, även om gamla klassiker också finns representerade.

Var smart och boka plats för att undvika köer - på helger kan det ta hela två timmar att komma in.

Plats: 77 Chao Yang Men Wai Avenue
Kontakt: +10 6417 4124

Bar Blu

En favorit bland de lite yngre som är ute efter rejält nattliv. Baren har bra cocktails, happy hour, DJ:s samt olika roliga temakvällar. På somrarna kan man även vara ute på den mysiga terassen.

Om du går hit med vänner får ni inte missa inte tisdagens frågesport där ni tillsammans kan tävla om gratis drinkar. Happy hour på Bar Blu är från 20-21:00, men det är klokt att gå dit lite tidigare för att få sittplatser.

Plats: 4/F Tongli Studio, Sanlitun Beijie, Peking
Kontakt: +10 6417 4124

Zeta

Denna lite mer hippa nattklubb har lyckats stå ut från mängden från annars ganska dåliga hotellklubbar i Peking. Med återkommande, riktigt bra liveframträdanden, DJ:s och bartenders serverande perfekta Martinis har Zeta ett ganska välbärgat klientel som inte är helt främmande för att spendera lite extra pengar.

Testa VIP-rummet för något utöver det vanliga och se till att inte gå förren du hunnit se toaletterna.

Plats: 1 Dongfang Lu, Hilton Hotel, Peking
Kontakt: +10 5865 5000

Q Bar

Låt dig inte skrämmas av den ganska trista utsidan av hotellet där Q Bar ligger. Baren, som ligger högst upp i hotellet, är en oas av stil med dunkel belysning och en lång bar liggandes intill fönster som bjuder på en häftig panoramautsikt över Peking.

Här hittar man de bästa Martinsen i Peking, men servicen är inte alltid den bästa då de väldigt passionerade ägarna ofta är upptagna med att se till att precis alla är perfekt serverade hela tiden, vilket kan göra att saker går lite trögt. Tål du dock att vänta i 10 minuter är det inte direkt några problem.

Den stora terassen på taket är fantastisk och DJ:s spelar lounge- och housemusik på helgerna. Öppet från 18-02:00.

Plats: Nan Sanlitun Lu (on top floor of Eastern Inn Hotel), Peking
Kontakt: +10 6595 9239

Palace View Bar (Guan Jing Jiuba)

Här kan man uppleva bland den bästa panoramautsikten man kan få i Peking. Om man kan stå ut med att Celine Dion är en av favoriterna som spelas väldigt ofta så bör man inte missa denna, till stor del oupptäckta bar belägen på en terrass på den översta våningen av Grand Hotel.

Öppet maj till september, dagligen från 17:30-21:30.

Plats: Taket av Grand Hotel, 35 East Chang'an Street, Peking
Kontakt: +10 6513 7788

China Doll (Zhongguo Wawa)

Cool och funkig drum and bass -spår och det lite mer hippa klientelet gör China Doll till en perfekt plats att dansa på varje lördag. Huvudgolvet är dock en "chill area" och gör sig perfekt när man vill ta sig från det svettiga dansgolvet. Har även fått rekommendationer av den erkända engelska resetidsskriften Frommers 2009 och 2010.

Adress: 2/F Tongli Studios, Sanlitun Beijie, Peking

East Shore Live Jazz Café

Inredning i mörkt trä och stora fönster från golv till tak gör detta till ett väldigt mysigt ställe. Detta, ganska lilla jazzhak, definierar i princip oborstad sofistikering och startades av Liu Yue, som är en välkänd före detta saxofonist i Peking. East Shore Live Jazz Café är den mest autentiska jazzklubben i staden och har bra liveuppträdanden torsdagar till söndagar. Perfekt för de som är lite trötta på glitter och glamour och bara vill ta det lite lugnt med avkopplande jazz.

Adress: 2/F, 2 Qianhai Nanyuan Lu, Peking

Shopping

Den stora shoppinggatan Wanfujing i Peking

Shopping i Peking är en unik upplevelse med ett utbud så stort att du kommer få det svårt att veta var du ska gå. Både på gatorna och i olika köpcenter finns allt du kan tänkas vilja ha; kläder, konst, hantverk och allt möjligt annat till bra priser. Det är även fullt möjligt att gå på skattjakt på enorma marknader som finns spridda över staden. Resväskan du har med dig lär garanterat fyllas. Avsätt särskild tid till att få igen dragkedjan ordentligt innan avresa.

Scitech Plaza (CVIK)

Scitech Plaza säljer kläder, husgeråd, kosmetika, leksaker, sportartiklar och olika kontorsvaror. Här finns även en supermarket på den nedre våningen och på den första hittar man olika ledande märken inom kosmetika som Clinique, Christian Dior och Lancome.

Plats: 22 Jianguomenwai Dajie, distriktet Chaoyang, Peking
Öppettider: 09:00-22:00

Friendship Store

Här hittar man en stor variation av kinesiskt te, mediciner, silkesvaror, mattor, kontorsprodukter, CD-skivor likväl som olika hantverk från den kinesiska provinsen Yunnan.
Bokaffären på första våningen har också ett bra sortiment av olika engelska och europeiska stora tidningar.

Plats: 17 Jianguomenwai Dajie, Chaoyang District, Peking
Öppettider: 09:00-20:30

China World Trade Center Shopping Center

Här hittar man ett stort utbud av olika importerade märkeskläder som t.ex. Burberry, Alfred Dunhill och Cerruti. Definitivt ett bra ställe att gå till om man är ute efter sådant.

Plats: 1 Jianguomenwai Dajie, Peking
Öppettider: 09:00-21:00

The Palace Hotel

Detta hotell innehar den största kollektionen av olika europeiska märken som Gucci, Louis Vitton, Cartier, Hermes, Fendi, Armani, Bally, Gieves & Hawkes, Christian Dior och Nina Ricci. Också en av platserna man bör besöka om man är ute efter olika märkesvaror.
Plats: 1 Gold Fish Hutong, Wangfujing Dajie, Peking
Öppettider: 09:00-20:00

Qianmen Market Street

Denna shoppinggata blev upprustad 2008 inför Pekings olympiska spel och innan var det en ganska lugn och enkel väg. Nu är det dock annat som gäller och shoppingen har verkligen tagit över här, men om man tar mod till sig att gå lite utanför de stora huvudbyggnaderna kan man hitta en hel del fynd, fantastiska teaffärer och mer prisvärda souvenirbutiker.

Plats: 17 Jianguomenwai Dajie, Chaoyang District, Peking
Öppettider: 09:00-20:30

Hotell och boende

Underbar vy utanför vandrarhemmet Flowering House Hostel i Peking

Om du enklare vill komma åt Pekings alla sevärdheter, butiker och restauranger är stadens östra distrikt, Chao Yang, eller det centrala distriktet, Dong Cheng, två bra alternativ. Men hotell i den nordöstra delen, nära flygplatsen, är bäst för de som har tidiga flyg eller för de som bara vill undvika det kaos som ofta utgör trafiken i Peking.

Nordöstra Third Ring Road

Här hittar man ett antal fyr- och femstjärniga hotell på grund av områdets närhet till centrala Peking, flygplatsen och tillgängligheten till stadens lokaltrafik. Hotellen är främst anpassade för välbärgade affärsresenärer och de är bekväma, men lite åt det dyrare hållet. Kempinski Hotel, Great Wall Sheraton och Hilton är tre bra rekommendationer om du väljer att stanna i detta område.

Distriktet Hai Dian

Ligger nära universitetsdistriktet i Peking och erbjuder en rad olika billigare, små vandrarhem och pensionat. Något som står ut från allt detta är dock hotellet Shangri-La som är en oas av lyx och som främst riktar sig till välbärgade och anställda i Kinas svar på Los Angeles Silicon valley.

Jian Guo Men Wai / Ri Tan

Inte särskilt överraskande så är många hotell belägna nära ambassader och kommersiellt inriktade platser i detta distrikt. Många är mer affärsanpassade hotell där gigantiska China World Hotel dominerar horisonten. Det lite roliga med just China World Hotel är att det inte bara är ett hotell utan nästan som en egen liten stad som erbjuder alla möjliga saker. Där finns t.ex. stora kontor, bostäder, köpcentrum, tennisbanor och t.o.m. en skridskobana.

Ett annat trevligt alternativ för de som verkligen vill känna sig som VIP:s är det exklusiva hotellet St. Regis Boutique Hotel. Priserna är dock givetvis också i det högsta laget.

För de som kommit till staden med skrynkliga pengar och en gammal ryggsäck finns också en hel del rena och fräscha vandrarhem nära Hou Hai som erbjuder inspirerande boende i mer rustika, historiska miljöer. Två exempel på bra vandrarhem där är Beijing Hutong Inn och Sleepy Inn.

De som söker efter lite mer lyx än det som vandrarhemmen erbjuder kommer att tycka bra om alla lyxhotell som finns i området. Femstjärniga Palace Hotel har ett chict köpcenter med varor från bl.a. Chanel, Christian Dior och Salvatore Ferragamo. Området ligger väldigt nära Den Förbjudna staden och Himmelska fridens torg vilket gör att många av hotellen kring området är särskilt nischade mot turistbranschen. Detta gör att man inte bara hittar lyxhotell utan även mer prisvärda hotell som Crown Plaza Beijing och Peace Hotel.

Ta sig fram

Tunnelbanestationen Yong'anli i Peking

Peking är Kinas kulturella och färgstarka centrum. För att kunna se allt staden har att erbjuda kommer du att behöva spendera en del tid på att ta dig fram till olika platser. Nedan kan du läsa om de vanligaste och bästa sätten att ta sig fram på i Pekings ganska snåriga trafik.

Tunnelbana

Det finns ett väl utbyggt tunnelbanenät i Peking som för närvarande byggs ut för fullt. Alla skyltar på stationerna är skrivna både på engelska och kinesiska vilket gör det enklare att fråga folk om stationer och annat. Biljetter går att köpa på stationerna och kostnaden beror på reslängd och vilken linje man reser med.

Den genomsnittliga kostnaden för resor med tunnelbanan ligger kring ¥2 (ca. 3 kr) vilket gör det till ett både billigt och enkelt alternativ. Om man dock planerar att ofta använda tunnelbanan är det bästa att köpa ett kort för lokaltrafiken kallat Yikatong. Kortet är ett refillkort som enkelt kan tankas på vid stationer, men notera att det lägsta beloppet för en påfyllning är ¥20 (ca. 25 kr).

Tunnelbanenätet består annars av fem huvudlinjer: linje 1, 2, 5, 13 och Batonglinjen. Linje 1 går i en rak linje från öst till väst, genom Himmelska fridens torg (Tiananmen Square) och andra stora kommersiella platser. Linje 2 går i en cirkel längst med den gamla stadsmuren och har stopp vid varje större port, vilket gör det enkelt att ta sig till de större turistattraktionerna. Linje 5 går i en rak linje från norr till söder och har också stationer vid en del turistattraktioner. Linje 13 går i den norra delen av staden. Batonglinjen går från det östra slutet av linje 1 ut till förorterna i Peking.

Buss

Att förstå hur systemet med bussar och alla dess linjer fungerar i Peking kan vara lite besvärligt i en stad som är så väldigt stor. Det finns hundratals olika linjer och den allmänna rekommendationen är att lära sig förstå hur tunnelbanan fungerar istället för att sätta sig in i bussystemet. Om man ger sig på bussnätet är det dock ett bra sätt att ta sig runt staden på relativt snabbt och billigt.

Bland bussarna används linje 1 till 199 för daglig trafik i innerstaden medan linje 200 till 299 används för nattrafik i samma områden. Linje 300 till 399 används till närförorter och förorterna kring Peking medan linje 400 till 599 går från innerstaden ut till förorterna.

Kostnaderna för olika resor med bussar är relativt enkelt: bussar med nummer under 200 kostar ¥1 (ca. 2 kr), de med nummer mellan 300 och 599 kostar ¥1 de första 12 kilometrarna och sedan extra ¥0.5 (ca. 1 kr) för var femte kilometer efter det. Besök bjbus.com för dagsfärsk information gällandes bussar och dess linjer i Peking.

Taxi

Licensierade taxichaufförer i Peking har alltid taxilegitimation och ett officiellt sigill som sitter ovanför taxametern fram i bilen. På bakrutan på taxibilarna går det att se priser för olika resor och dessa varierar oftast mellan ¥1,6 och ¥2 (2-4 kr).

Taxichaufförerna i Peking talar oftast inte engelska, så att ha sin tilltänkta destination nedskriven på kinesiska eller att visa på en karta var du vill åka är ett bra tips. Att ha ett kort eller någon typ av reklamartikel från sitt hotell gör också resor med taxi betydligt enklare när man ska ta sig hem.

Om du tycker att någon chaufför är särskilt bra har de i regel oftast ett visitkort och en mobiltelefon du kan nå dem på. Detta kan vara en ganska god idé om du tänkt ta en dagstur utanför staden då du kan boka i förväg med just denna förare. Priser för en hel dags resande börjar vanligtvis från ¥500 (ca. 600 kr) men varierar beroende på hur långt man åker samt hur lång tid man tänkt resa. Det bästa är att förhandla om pris i förväg innan med taxichauffören.

En sak att tänka på är att när du anländer till flygplatsen kommer det att finnas gott om "taxichaufförer" som kommer fram till dig och erbjuder dig resor. Dessa är oftast olicensierade svarttaxiförare och bör alltid undvikas. Det bästa är att själv hitta en riktig taxibil i de olika taxizoner som finns eller vinka in en från gatan. Titta efter priser på bakrutor, sedan efter taxilegitimation och taxameter.

Bilder från Peking

Nyckelord

Peking, Reseguide, Kina, Sevärdheter, Kultur, Asien
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Tips eller kommentar till reseguiden?

Läs vad andra skrivt eller skriv en egen kommentar om resmålet

Skriv kommentar

Fyll i fältet nedan för att skriva en kommentar


Skicka kommentar
Skriv ut

Karta


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade