Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Paris

Paris reseguide

Notre-Dame, Eiffeltornet, Louvren, Versailles, Chanel, Montmartre, Triumfbågen, Champs-Elysées, Quartier Latin, Musée d'Orsay. Var börjar och slutar Paris? Överallt. Kommer du någonsin gjort hela staden? Knappast.

Se och göra

Paris är inte bara en stad för romantiker. Den ståtliga staden har något att erbjuda alla - från backpackers till den som söker lyx och komfort. Bara att ta sig an staden kan vara en helt egen upplevelse. Från att gå längst med de stora och graciösa boulevarderna till att stanna på en av stadens hundratal broar för att se ut över floden Seine. Ta en croissant och drick lite kaffe. Ät på någon mysig restaurang och gå ned för en gata och ta lite vackra fotografier. Paris erbjuder ett enormt utbud av saker att göra samtidigt som det verkligen är ett högsäte för affärsverksamheter och en evig rörelse.

Bekväma skor är nästan ett krav i "city of a thousand walks" med sina kullerstenar, anlagda trädgårdar och konstgallerier så se till att packa åtminstone två uppsättningar skor om du ska hit. Ett par för att gå och ett par för de kvällar där du och eventuellt din partner går ut för en romantisk middag.

En av de viktigaste sakerna att veta när man tar sig runt Paris är att staden är uppdelad i administrativa områden kallade arrondissement. Det finns idag 20 stycken namngivna med nummer och ofta refereras en plats med dess arrondissementnummer vilket gör att det kan vara bra att ha en god översikt över i vilket arrondissement t.ex. en restaurang ligger.

Inte bara områden döljer sig bakom de olika numren utan också en del olika kulturella kvarter med olika grupper; engelska (St. Michelområdet), Chinatown (13:e och Belleville), afrikanska (19:e), japanska vid Operakvarteren (9:e) och indiska (10:e).

Förutom de solklara sevärdheterna som Eiffeltornet, katedralen i Notre Dame och Triumfbågen finns en uppsjö av sevärdheter och aktiviteter för alla smaker.

Musée du Louvre (Louvre Museum)

Endast ett fåtal människor vet att det tredje största museet i världen förr var huvudresidens åt franska kungar och härskare i hela sex århundraden. Detta gamla fort byggdes år 1190 under kung Philippe Augustus tid för att skydda kungariket från vikingar. Under 1300-talet lät Charles den 5:e bygga ut fortet och det var nu det kom att bli lite av ett kungligt residens. De största förändringarna skedde dock under kungen Francis den förste (François) då han bl.a. började samla konst från franska kungar på fortet.

1595 bestämde Henri den 5:e att bygga en passage mellan palatset Tuileries och Louvren som fortfarande är känd som "The Great Gallery".

Mycket har hänt med det som först var ett fort och idag finns det över 35 000 olika föremål att se. Museet är också så pass omfattande och stort att det i princip är omöjligt att se allting på en enda dag.

Museet är uppdelat i olika avdelningar som t.ex.

- Öster- och Mellanösternantikviteter med skatter från det gamla Mesopotamien, Syrien och Iran ända tillbaka till den neolitiska perioden
- Egyptiska, grekiska, italienska och etruskiska antikviteter från 6000 f.Kr. till 600 e.Kr.
- Islamistisk konst, skulpturer, dekorativ konst med saker som kända kronor från t.ex. Kejsarinnan Eugénie och Louis den 15:e.
- Tavlor från 1200-talet till 1848 samt trycksaker och teckningar

Förutom välkända verk som den stora glaspyramiden utanför byggnaden, Da Vincis Mona Lisa och Veroneses "Wedding Feast at Cana" kommer du att kunna beundra tavlor från den italienska renässansen och mästerverk från holländska konstnärer som Rubens, Van Eyck likväl som Vermeers "Lacemaker".

Något som också är populärt bland fransmännen själva är Dürers självporträtt, Delacroixs "Liberté Guidant le Peuple" och Davids "Coronation of Napoleon". Bland skulpturerna var säker på att ta en titt på Michelangelos "Slaves", "Venus de Milo" och "Winged Victory of Samothrace".

Ett hett tips är annars att ta med sig gott tålamod och att boka biljetterna online för att slippa långa köer. Något som också kan vara lite häftigt är att ta sig tillbaka nattetid för att se de upplysta pyramiderna.

Plats: 34 Quai du Louvre
Kontakt: +33 140 20 50 50
Webb: louvre.fr (välj engelska)

Parc des Buttes-Chaumont

Denna charmiga park öppnade år 1867 och är en av många mästerverk skapade av Baron Haussman som även var med och skapade mycket av det som nu utgör det moderna Paris. Parken är ett populärt centra för naturälskare och folk som bara tycker om att vara ute men också bland många barnfamiljer och olika idrottsmän.

Det varierade området i parken har öppna grönområden, träd, en konstgjord sjö och ett tempel högt uppe på ett berg som man når via en upphängd bro och som bjuder på en fantastisk utsikt över området. Glöm inte bort att besöka den berömda grottan och vattenfallet om du tar dig hit.

Detta är den perfekta platsen för en barnfamilj att ta en lugn picknick en dag om man tröttnat lite på hetsen i staden och vill ha något lite mer lugnare. Om du varit i New York och dess Central Park så kanske du känner dig hemma då denna park verkligen är som en liten mysig miniatyr av den.

Plats: Rue Manin, 75019 Paris
Kontakt: +33 140 71 75 60

Pantheon

Mellan år 1764 och 1790 skapades denna neoklassiska byggnad på uppdrag av kung Louis den 15:e till ära av Saint-Genevieve för botandet av en svår sjukdom kungen åtdragit sig.

Idag kan besökare beundra byggnaden, den stora trappan utanför kallad Place des Grands och de stora kolumnerna vid denna viloplats där det ligger kända författare och filosofer som Emile Zola, Victor Hugo, Jan-Jacques Rousseau, Voltaire samt vetenskapsmännen Pierre och Marie Curie och Andre Malraux.

Om man betalar inträdesavgiften för att ta sig in i Pantheon får man också bl.a. se det stora och magnifika pendeluret som står mitt i rummet och som sägs gå för evigt.

Ett hett tips om man tar sig hit är att också besöka den vackra gamla kyrkan som ligger nordöst om byggnaden, det är nämligen en av de äldsta kyrkorna i hela Paris. Även runt detta område finns en hel del annat att se som t.ex. Lycée Saint Louis, Université de La Sorbonne och gatan rue Montagne Sainte Genieviere.

Plats: Place du Panthéon
Webb: pantheon.monuments-nationaux.fr

Le Palais de la Découverte

Motsvarigheten till Tom Tits Experiment men beläget i Paris och ungefär 100 gånger större än det i Stockholm.

Platsen anlades 1937 för den första världsutställningen och gjordes senare om till en permanent utställning för att göra folk mer medvetna om olika vetenskapliga metoder och lära. Besökare kan, precis som på Tom Tits, själva experimentera och pröva på olika roliga saker kopplat till vetenskap.

En perfekt plats att ta en utflykt till om man är en barnfamilj och barnen tröttnat på att gå i affärer eller historiska monument.

Plats: Avenue Franklin-D Roosevelt, 1:a arrondissementet
Kontakt: +33 140 748 000
Webb: palais-decouverte.fr

Musée de la Marine

Detta museum är tillägnat historia kring den franska flottan och grundades redn år 1827 på initiativ från en av sönerna till Karl den 5:e. Beläget på den västra flygeln av Le Palais de Chaillot sedan år 1943 visas här modeller av fartyg, målningar, vapen, navigationsinstrument, skulpturer och minnessaker från skeppsvrak. Kollektionen är både imponerande och fascinerande.

Missa inte modellen av en atomubåt, Napoleons båt och vackert gjorda miniatyrer av hangarfartyg.  De som älskar båt- och fartygskonst kommer att uppskatta "Ports Français" -serien målad av Joseph Vernet.

Detta är också ett museum som lämpar sig väldigt bra för barnfamiljer och det finns verkligen skepp och båtar från alla tidsperioder. Om man föredrar det gamla eller det nya gör det mindre - här hittar man allt!

Plats: 17 Place du Trocadéro, Palais de Chaillot
Kontakt: +33 153 65 69 69
Webb: musee-marine.fr

Provins

Staden Provins, som har en plats på UNESCO:s världsarvslista, ligger en kort resa utanför Paris och är en historienörds och turists dröm. Du kan inte gå ett kvarter utan att nästan snubbla över gamla reliker eller någon fransk gammal artefakt. Om du startar från Place du Châtel se till att ta dig till ville Haute, den äldsta delen av staden, där du kan vandra runt bland fantastiska medeltida monument och byggnader.

Den lokala turistbyrån har guidade turer runt staden och om du är här den 18-19 juni kommer du att kunna uppleva och ta del av den medeltida festivalen som hålls här årligen.

Plats: Chemin de Villecran (Provins turistbyrå)
Kontakt: +33 164 60 26 26
Webb: provins.net

Musée des Egouts de Paris

Idén att besöka kloaker i en storstad kanske inte låter särskilt tilltalande men det är ett perfekt sätt att upptäcka grunden i det som utgör dagens Paris. Med över två kilometer gallerier presenterar detta museum en häftig utställning om stadens vattensystem och dess evolution.

Man får bl.a. se maskiner och modeller illustrerande tekniker som använts genom tiderna för att ta hand om allt vatten. Museet visar också hur människor arbetade på och kring avlopps- och vattensystemen i staden.

Att hitta hit kan vara lite svårt - från gatan ovan är det enda tecknet på detta museums existens ett biljettförsäljningsstånd med en spiraltrappa som går rätt ner i marken.

Det stinker inte lika mycket som man kanske kan tro då myndigheter sett till att rengöra museet men det är fortfarande inte en plats man går till bärandes sina finaste kläder. Passar även barnfamiljer eller bara de som vill göra något som ligger liten utanför att se och uppleva Eiffeltornet och katedralen i Notre Dame.

Plats: Place de la Résistance
Kontakt: +33 147 05 10 29

Les Catacombes

En av Paris mest unika upplevelser och det sägs att dessa katakomber sträcker sig mer än 300 km även om bara 910 m är öppet för allmänheten. Hit kommer folk för att titta på över sex miljoner skallar, benknotor och hela skelett.

Först öppnat år 1810 för allmänheten och är lite som ett "imperium av de döda". Nu för tiden är det dock lite mer ljussatt än på 1800-talet även om det är en mycket god idé att ta med sig en liten ficklampa då det ändå är ganska svag belysning.

På medeltiden var dessa katakomber ett stenbrott men i slutet av 1700-talet blev överfulla kyrkogårdar ett problem för allmänhälsan i Paris. Stadens styrande beslutade därför att använda katakomberna till en typ av kyrkogård varpå benknotor och skelett från miljontals människor flyttades till platsen.

År 1830 stängdes katakomberna för allmänheten då det hela ansågs vara alltför obscent och oanständigt. Under andra världskriget användes dock gångarna som högkvarter för den franska revolutionen och många av dess medlemmar ligger begravda här som Robespierre och troligen också Marie Antoinette.

Det är enkelt att hitta hit - det ligger på andra sidan gatan av tunnelbanestationen Denfert-Rochereau men var väl medveten om öppettiderna, ibland är det bara öppet mellan 14 och 16:00.

Notera att detta inte är en sevärdhet eller en upplevelse för lättskrämda, gamla, barn, de med klaustrofobi eller någon som inte kan hantera branta trappsteg. Bra att veta är också att när du väl tagit dig ur katakomberna, efter att gått upp för vad som kan verka vara ett oändligt antal trappsteg, kommer dina tillhörigheter bli genomsökta för att försäkra att du inte stulit några ben. Ett bra tips är att inte med dig stora ryggsäckar eller något som du inte vill ska bli genomsökt för mycket.

Om du tar dig hit och det är långa köer är det bättre att gå tillbaka en annan dag. Att gå på led i tunnlarna förstör nämligen lite stämningen och känslan.

Plats: 1, Place du Colonel Henri Rol-Tanguy
Kontakt: +33 143 22 47 63
Webb: catacombes-de-paris.fr/english.htm

Mat och restauranger

Rätt serverad på Chez Papa

Välkommen till staden som kallar sig själv världens kulinariska huvudstad. Bara i Paris kan man ta en smal bakgata, gå in på första bästa hak, sätta sig ner vid ett ostadigt bord och beställa från en illa handskriven meny men samtidigt ändå bli serverad en fantastisk måltid man sent glömmer.

Chez Papa

En kedja dit man främst går för den goda maten och vinet som har sina rötter i sydvästra Frankrike. Prisvärda, trevliga restauranger där man även hittar många goda viner. Hit kommer mest studenter och de som är lite mer prismedvetna då man får väldigt mycket för pengarna.

Typ av mat: Fransk
Adress: Ligger i arrondissementenParis 14, Paris 8, Paris 10
Webb: papajazzclub.com

Bistrot des pingouins

På denna lite mer enkla kvarterskrog och bistro hittar man fransk husmanskost. Ett trevligt och mysigt ställe dit främst lokalbefolkningen går. Riktigt franskt och det är rödvin som gäller till nästan allt som på de flesta lite mer genuint franska krogarna.

Man går främst hit för att det är lättsamt, prisvärt, avslappnande och väldigt prestigelöst. Som turist bör man främst göra ett besök för att både smaka på och se lite mer av det genuint franska.

Typ av mat: Fransk
Adress: 79, Rue Daguerre

Les Zazous

Namnet kommer efter den franska amerikanskinspirerade ungdomsrörelsen Les Zazous från 1940-talet och temat på restaurangen är därefter. Servitörerna går klädda i jeans, har hängslen, morfarskeps och i bakgrunden ljuder fransk 40-talsmusik där en hel del naturligtvis utgörs av Edith Piaf.

Maten här är bra och priserna inte i det högsta laget. En tre rätters middag kostar ca. 250-300 Kr medan en tvårätters går lös på ca. 200 Kr. Kocken beskrivs som att vara lite experimentell och lånar väldigt gärna idéer från hela Frankrike och ibland även från andra länder. Här har man t.om, kunnat hitta gravad lax på menyn.

Typ av mat: Fransk
Adress: 46, boulevard du Montparnasse, Arrondissement 15

Restaurant La Gare

Denna restaurang är egentligen en gammal nedlagd tågstation som 1996 gjordes om till bar och restaurang. Salsamusik har ersatt röster från konduktörer och järnvägsplattformarna fungerar som matsal där gamla vagnsäten är stolar och det finns även en terrass som bjuder på en spännande utsikt mot spåren.

Bland maten hittar man saker som grillad kyckling, biff och olika lammrätter. Hit går man främst för att det känns lyxigt men samtidigt lättsamt och avslappnat. Ett bra ställe om man har barn då det inte är svårt att hitta lediga platser och är inte särskilt dyrt för enskilda rätter som ligger kring 120-150 Kr.

Ett tips är att ringa och boka bord om man vill få gratis champagne som välkomstdrink.

Typ av mat: Fransk
Plats: 19 Chaussée de la Muette
Kontakt: +33 142 15 15 31

Le Café du commerce

Om du behöver lite spänning så är detta tre våningar stora kafé en perfekt ursäkt att skämma bort sig lite. Med plats för 300 gäster så är restaurangen perfekt för de som vill ha en bra upplevelse. Du kan välja att sitta vid terrassen där du kan se rätt upp mot himlen i Paris eller om du är på humör för något mer romantiskt kan du välja att ta ett bord i ett av de mysigare hörnen.

Le Café du commerce är populärt bland lokalbefolkningen och en del turister hittar hit men inte särskilt många. Maten består annars av vanligt franskt till lite mer gammaldags fransk husmanskost som njurar från ungdjur, speciell fransk korv kallad Andouilette och olika rätter med tartar (rått kött).

Plats: 51 rue du Commerce
Kontakt: +33 145 75 03 27

Le Bambou

I hjärtat av Chinatown där t.o.m. McDonalds text är på kinesiska känns det inte riktigt som om man befinner sig i Paris längre och då särskilt om man äter på Le Bambou. Här är det lika många som talar vietnamesiska som talar franska.

På restaurangen hittar man annars bra vietnamesisk mat och en hel sida med variationer av "Pho" samt en väldigt snabb service.

Typ av mat: Kinesisk
Plats: 70 rue Baudricourt, Paris 13

Barer och uteliv

Inne på La Casbah

Nattlivet i Paris är utspritt och evigt föränderligt. Att gå längst med Champs-Elysées och Trocadéro kanske låter som en god idé men det bör undvikas. Det roligare nattlivet flyttade för länge sedan till platser som Bastille som nu mer blivit lite övergivet av de riktiga finsmakare men i området hittar man fortfarande en hel del färgstarka barer, populära klubbar och små unika hak.

Invånarna i Paris beger sig nu för tiden mest till området kring Ménilmontant i 20:e arrondissementet som fått ett mer sofistikerat och skiftande utbud vilket började med att legendariska Café Charbon öppnade på gatan rue de Oberkampf. Återigen moderiktigt är området Le Marais där Moulin Rouge förut höll öppet.

Duplex

Duplex är en av de bästa klubbarna i Paris när det kommer till att vara lite av en salig blandning av allt. Även om besökare mestadels består av folk som kommer från det närliggande området är klubbens bowlinghall och modevisningar varje vecka något riktigt kul. Musiken på Duplex inkluderar mycket techno och annan dansant musik.

Plats: 2 bis Avenue Foch
Webb: leduplex.com

Le Duc des Lombards

Bekväm, tilltalande och lite mer avslappnad Jazzklubb. Liveframträdanden börjar runt 21 och fortsätter, med lite pauser emellan, i fem timmar och berör allt från frijazz till mer traditionell jazz som hardbop.

Detta är annars ett bra ställe att gå till om man är ny i staden eller bara är ute efter att säga "hej!" till trevligt folk som gärna svarar.

Plats: 42 rue des Lombards, 1er
Webb: ducdeslombards.com

Le Havanita Cafe

Denna bar och restaurang ligger på den berömda gågatan i Bastilleområdet där turister och salsaälskare kan sitta bekvämt i glamorösa fåtöljer bland palmträd. Kuba, som är barens tema, är hett i Paris och detta ställe gör sitt bästa för att likna ett litet Havana.

Medan en DJ spelar mambo- och merengmusik kan gäster njuta av hemmagjorda mojitos (rombaserade cocktails) och smaka på extraordinära kubanska cigarrer som levereras hit varje vecka.

Med andra ord är detta en perfekt plats om man vill ha lite omväxling från allt det franska.

Plats: 11 rue de Lappe
Webb: havanitacafe.com

La Casbah

Här infinner sig känslan av att vara i en hamn i Marrakech då dekoren får en att känna som om man är i en ny och exotisk värld. Ur högtalarna strömmar orientalisk musik och bland drinkarna serveras bl.a. hemmagjorda cocktails. Här serveras också olika orientaliska rätter om man behöver stilla hungern och om man har lite tur kan man passera en riktig kamel på vägen in.

Ett mysigt och lite spännande ställe att gå till.

Plats: 18-20 Rue de la Forge-Royale
Webb: casbah.fr

Horse's Tavern

Om man tycker om öl bör denna pub vara högt prioriterad. Här finner man ett stort utbud av öl från Belgien, Tyskland och Frankrike. Uteplatsen är väldigt modern och perfekt för att ta en öl medan man ser världen passera förbi. Om du inte föredrar att titta på folk kan du istället gå in till den mer chica inomhusdelen.

Detta är en väldigt bra plats att starta en kväll på eller möta vänner över några öl. Trevlig personal och en bra, snabb service.

Plats: 2 Rue de L'Odéon

Shopping

Inne i shoppingcentret Galeries Lafayettes

Paris är ett fantastiskt center för mode i västvärlden tillsammans med städer som New York, London och Milan vilket gör det till ett nav för alla modeintresserade. Medan scenen för mode i Paris är under ständig utveckling är de huvudsakliga shoppingcentren fortfarande de samma. Förstklassig haute couture (kläder med endast en upplaga för t.ex. modevisningar mm) hittas väldigt enkelt i 8:e arrondissementet. Att ha i åtanke är dock att om du är ute efter den typen av kläder bör du ha en väldigt tung plånbok då plaggen utan problem kan kosta över 100 000 Kr.

På sommaren är ett tips att gå och titta i butiker längst med Canal St-Martin eller att gå längst med historiska Palais-Royal.

Om du besöker området Le Marais bör du vara medveten om att det är ett judiskt kvarter så butiker är öppna även på söndagar och klädbutikerna där är väldigt intima, små och "parisiska". Här hittar man väldigt lätt något man vill ha på varje gata och området är alltid värt ett besök även om man bara är ute efter att titta lite.

Andra bra platser för shopping är kring området Sèvres Babylone (Tunnelbanelinje 10 och 12). Det är där man hittar några av de större modehusen som Chanel, Gaultier, Versace m.fl. men man hittar också mindre privata butiker med speciella handgjorda kläder vilket är perfekt om man är ute efter något mer unikt men som inte är Chanel eller Versace.

I området Quartier Saint-Germain-des-Près hittar man ett antal vintagebutiker med alla möjliga typer av kläder; från couture av tidigt 1900-tal till solglasögon av Chanel från 70-talet. Om man går längst med Boulevard Saint-Germain hittar man också större märkesbutiker men om du är ute efter något mer blandat gå istället på norra sidan av gatan, speciellt längst med rue Saint André des Arts där man också hittar en del mysiga kaféer att ta en välbehövlig paus på. Området söder om Saint-Germain kan också rekommenderas men kan ha något högre priser.

I de mer konstnärliga arrondissementen 1 och 4 finns det en hel del kap som man kan göra men bara om man tar sig tid att leta lite. Souvenirer hittas enkelt där och kan vara ganska billiga så länge som man inte köper dom av de värsta turistbutikerna i området. För billiga böcker testa de latinska kvarteren där priset på böckerna brukar börja på en halv euro.

Om du är ute efter stora varuhus likt NK i Stockholm finns det gott om sådana där några av de bättre är Le Printemps (mode och märkesvaror) och Galeries Lafayettes (Mode och olika klädkollektioner). Båda ligger i 10:e arrondissementet.

Loppmarknader

Paris har tre stora loppmarknader som ligger ute i förorterna. Den mest kända bland dessa är Marché aux Puces de St-Ouen (Porte de Clignancourt / Clignancourt Flea Market). Tunnelbanestationen Portre de Clignancourt i 18:e arrondissementet är perfekt att åka till för de som älskar antikviteter, second hand och retromode. Bästa dagarna att ta sig dit är lördagar och söndagar. Kom dock ihåg att det finns vissa dagar i veckan då endast samlare tillåts inträde och det finns även vissa tider på dagen då försäljare tar sig en siesta samt njuter av en kopp cappucino i en timme eller två.

De bästa säsongerna för att besöka loppmarknaderna är annars under våren och sommaren när det är mer fart och folk.

Konst

Om du är en konstälskare se till att ta dig till Quartier Saint-Germain-des-Prés som är känt för sina många gallerier där det nästan är omöjligt att gå på en gata utan att hitta ett galleri. På fredagar har de flesta öppet sent och en del har även vin som du kan köpa medan du flanerar omkring så om du vill känna dig väldigt konstmedveten är det inte särskilt svårt att ordna.

Annars är bra gator att gå på rue de Seine, rue Jacob, rue des Beaux Arts, rue Bonaparte och rue Mazarine. Se även till att besöka Montparnasse:s historiska distrikt och quartier Vavin där konstnärer som Modigliani, Gauguin och Zadkin arbetade förut.

Hotell och boende

Rum på hotellet Four Seasons i Paris

En av de bästa sakerna med hotellen i Paris är det oerhörda utbudet av priskategorier, atmosfärer och olika stilar att välja bland. Hotell och vandrarhem ligger utspridda i hela staden så att hitta något som ligger nära någon speciell sevärdhet eller landmärke är inte det svåraste man kan göra i Paris direkt.

Om du verkligen vill uppleva staden kan det vara en god idé att försöka hitta något mindre boutiquehotell i ett vanligt bostadsområde lite längre bort från livliga turist- och nöjescenter. En del av de är enkla och spartanska medan andra är mer exklusiva och trendiga. Rent generellt är det dock enkelt att hitta en bra och billig plats att bo på. Förvänta dig bara inte gott om utrymme.

Vandrarhem är annars ett billigt alternativ för de mer prismedvetna. En del ligger vid turistområden men del finns också ett flertal i bostadsområden. Man kan hitta allt från tempofyllda partyställen med ett yngre klientel till mer lugna där det går fint att bara slappna av efter en dags sightseeing. De flesta erbjuder även privata rum likväl som sovsalar så oftast är det bara att välja.

En annan rolig sak med hotellen i Paris är annars att det är väldigt många hotell som ligger i väldigt gamla byggnader så medan man stannar på dom får man inte bara en skön natts sömn men man får även uppleva fin gammal europeisk arkitektur. I mellanskiktet bland hotellen finns det många stilrena, moderna byggnader med rena linjer och mörka trädetaljer men också många mysiga, lite egna och bekväma boutiquehotell.

Lyxhotellen i Paris är lite vad man kan förvänta sig av dom; lyxiga oaser där gatans oljud inte gör sig hörda och med faciliteter som jazzklubbar, lyxiga restauranger i väldiga atrium samt spa-anläggningar i absoluta toppklass. En del andra hotell i varierande prislägen har också restauranger, bistros, kaféer så man behöver sällan gå långt för att stilla hungern eller ta hand om kaffesuget.

Ta sig fram

Gammal tunnelbaneskylt i Paris

Det absolut enklaste och billigaste sättet att ta sig runt i Paris är helt enkelt att gå. Det nästa bästa är att ta tunnelbanan som kostar runt 15 Kr för en enkel resa.

Att gå i Paris

Ett av de absolut största nöjena i Paris är att gå. Det är möjligt att gå genom hela staden på bara några få timmar men bara om man på något vis lyckas hålla sig borta från att gå in på alla kaféer och butiker man stöter på längst med vägen.

Vi har iakttagit största möjliga noggranhet under färdigställandet av denna reseguide. Trots det kan vi inte garantera att innehållet är korrekt och fullständigt och vi frånsäger oss därför, i största möjliga utsträckning, allt ansvar som kan uppstå vid användning av denna reseguide.

Att ta tunnelbanan bara två stationer är bäst att undvika då det troligen kommer gå minst lika fort att gå men om man går får man se mycket mer av staden på vägen än om man sitter i en tunnelbana.

Medan du tar dig runt i staden kommer du också märka att en del av de äldre gatorna är väldiga smala med lite eller inget rum för bilar vilket gör trottoarerna på dessa gator väldigt smala. Även om det betyder att det känns som om det inte är någon fara att gå i dom så se ändå upp för bilister. Särskilt taxichaufförer som inte verkar bry sig om hur smal en gata är och kör lika fort där som på en av de större gatorna.

Tunnelbana

Paris har ett utmärkt tunnelbanenät kallat Métro. Även om du troligtvis tar RER-tåget från flygplatsen ska det inte blandas ihop med den riktiga tunnelbanan i Paris då det bara är ett fåtal stationer som har märket RER. Titta istället efter de vanliga Métrostationerna märkta med ett stort M.

Det finns 16 linjer i staden (1-14, 3bis och 7bis) där tågen går hela dagen i intervaller om några minuter mellan 05:00-03:00 (söndag och lördag natt till 01:30). Tider för inkommande och avgående tåg kan ses på de elektroniska tavlorna som finns ovanför tågplattformarna. Generellt behöver man dock inte oroa sig särskilt mycket över tiderna då det bara är att gå till en station och så kommer en tunnelbana efter 5-10 minuter.

Kostnad för en enkel resa ligger kring 17 Kr men det är oftast mycket bättre att köpa motsvarigheten till Stockholms åkremsa vilket kostar ca. 120 Kr och innehåller tio kuponger. Biljetterna gäller för tunnelbanan, RER-transporter, bussar och spårvägstrafik.

För de som tänkt åka lite mer så finns även heldagsbiljetter, veckobiljetter och månadsbiljetter. Priser varierar beroende på zoner för vilka biljetterna kan användas och den billigaste heldagsbiljetten kallad Mobilis gäller för zonerna 1-2 (Paris innerstad) och kostar ca. 65 Kr. Kortet som gäller för en hel vecka, Navigo Découverte, och gäller för Paris samt närförorter kostar ca. 200 Kr och det kort som gäller för en hel månad, Navigo Mensuel, kostar ca. 500 Kr. Att köpa ett av dessa kort är helt klart prisvärt om man vill slippa bolla med med kuponger eller bara på något vis planerar att åka mycket med lokaltrafiken.

En viktig sak att veta om man har barnvagn med sig är att utbudet av rulltrappor på stationerna är väldigt begränsat.

Bil

Det är generellt sett ingen bra idé att hyra en bil för att ta sig runt i Paris. Trafiken ligger tät om dagarna och att hitta parkeringsplatser kan vara lite av en plåga. Detta gäller särskilt platser kring sevärdheter då många av dom skapades långt innan idén om bil ens fanns. En majoritet av lokalbefolkningen i Paris äger inte heller någon bil då det inte är ett särskilt effektivt sätt att ta sig fram på i staden.

De tillfällen då det kan vara vettigt att hyra bil är om man tänkt ta sig ut till förorter som slottet Vaux-le-Vicomte eller slottet och byn vid Fontainebleau eller för att ta sig till andra platser i Frankrike.

Trafikregler i Paris är i princip likadana som i resten av Frankrike med undantaget att man måste ge företräde för bilar som kommer in i rondeller. Att köra bil i Paris och dess förorter under rusning kan vara lite väl ansträngande och var beredd på trafikstockningar, bilar som snabbt byter körfält osv. Ett annat problem är fotgängare som väldigt ofta går mot rött eller lite väl äventyrliga cyklister. Var noga med att komma ihåg att även om någon går eller kör mot rött och du orsakar en olycka är det du som får stå som ansvarig.

Med buss

Då tunnelbanan främst är strukturerad lite som en cirkel och i "hub"-form kan en del resor bli ganska ineffektiva och det är där bussarna kommer in. Att ta bussen kan vara lite krångligare än att ta tunnelbanan men det är också ett väldigt fint och bra sätt att se mer av staden. Bussnätverket i Paris är ganska turistvänligt och samma biljetter och kort som för tunnelbanan kan användas.

Med taxi

Det är nästan helt omöjligt att få tag i en taxi under rusningstid så försök inte ens. Se upp med bedragare och håll alltid koll på taxametern då det annars kan hända att du även får betala föregående passagerares nota. Se även till att titta om det ens finns en taxameter om du besöker populära barer eller klubbar då många svarttaxis finns runt de mer populära områdena i staden.

Om du ser en taxi och tänkt vinka till dig den håll utkik efter ordet "LIBRE" - det betyder att taxin inte har någon passagerare. Taxibilar hittar man annars oftast kring många av de större tunnelbanestationerna.

Det minsta priset för en resa är ca. 55 Kr från 17:00-10:00 och man betalar ca. 11 Kr per kilometer. Om man dock tar taxi från flygplatsen måste man även betala för chaufförens resa tillbaka vilket gör att det är mycket bättre att ta RER-tåget om man inte vill slösa pengar.

Bilder från Paris

Ambassad i Stockholm
Adress: Kommendörsgatan 13, Stockholm
Telefon: 08-459 53 00
Webb: ambafrance-se.org

Ambassad i Paris
Adress: rue Barbet-de-Jouy, Paris
Telefon: +33 144 18 88 00
Webb: amb-suede.fr

Turistinformation
Adress: 25 rue des Pyramides
Telefon +33 892 68 30 00
Webb: parisinfo.com

För mer information maila oss!

Nyckelord

Paris, Reseguide, Frankrike, Sevärdheter, Tips, Fakta
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Tips eller kommentar till reseguiden?

Läs vad andra skrivt eller skriv en egen kommentar om resmålet

  • lovisa 2011-02-25

    ser verkligen mysigt ut, kanske man åker dit nu i vår :)

  • Karin Andersson 2011-02-26

    Kan verkligen rekommendera den gamla staden Provins som ni också skriver om, den är verkligen supermysig. =)

Skriv kommentar

Fyll i fältet nedan för att skriva en kommentar


Skicka kommentar
Skriv ut

Karta


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade