Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

New York

New York Reseguide

New York är drömmarnas stad och de som en gång besökt staden skulle älska att komma tillbaka. Staden kallas ofta "The Big Apple" eller "Staden som aldrig sover" och som vi alla vet har kärt barn många namn. I New York hittar man ett överflöd av attraktioner, liv och rörelse, god mat, framträdanden, musikaler och möjligheter till shopping som aldrig tycks sina.

Se och göra

Från neonskyltar på Times Square till de ihåliga hallarna i Metropolitan Museum of Art, från höga skyskrapor i Midtown till de charmiga husen kring Greenwich Village så bjuder New York på ett oerhört stort utbud av upplevelser att njuta av oavsett säsong.

Följ med de stora skarorna ut till de populäraste turistattraktionerna som Empire State Building, Frihetsgudinnan och Rockefeller Center om du måste, men se till att ta dig lite tid för stadens mindre hektiska nöjen som en lugn promenad genom Central Park, en nattlig utsikt över Brooklyn Bridge eller en promenad längs med High Line.

Staten Island Ferry

Det är helt gratis och ett utomordentligt bra sätt att se lägre Manhattan och New Yorks hamn på. Ge dig ut från ena sidan, utforska en ny värld och kom tillbaka och berätta för oss hur det var. Även de som bor i New York bör åka Staten Island Ferry åtminstone en gång.

Resan tar bara 25 minuter åt ena hållet och är något du definitivt inte bör missa om du åker till New York.

Plats: Whitehall Terminal 1, 1 Whitehall Street (terminalen där båten avgår)
Webb: siferry.com

Metropolitan Museum of Art

Var beredd på att det är nästan omöjligt att ta in allt som detta museum har att erbjuda på en enda dag. Med den största kollektionen av amerikansk konst i världen och mer än 3000 europeiska målningar, en enorm samling av konst från det gamla Egypten och nyrenoverade rum för grekisk, cypriotisk, asiatisk och romarrikets konst så finns det en anledning till att Metropolitan Museum of Art ses som en av de främsta symbolerna för konst i en stad som redan är fullsmockad av konst och kultur.

Plats: Fifth Avenue vid 82nd Street
Webb: metmuseum.org

New York Hall of Science

New York Hall of Science är ett interaktivt museum inriktat på barn och barnfamiljer. En rymduställning skedde här 1964 under världsutställningen, men nu finns det istället mer än 160 utställningar där man kan se historia och evolution kring vetenskap och teknologi. En höjdpunkt är Science Playground som ligger utanför och är en park fylld med olika interaktiva spel och visningar - alla till för att hjälpa barn att förstå hur den mänskliga kroppen fungerar.

Perfekt för barnfamiljer eller bara de som har ett barn med sig och som inte imponeras särskilt mycket av konst, kultur, folk eller vackra parker.

Plats: 47-01 111th Street (vid Flushing Meadows-Corona Park)
Webb: nyhallsci.org

Central Park

Precis i hjärtat av Manhattan ligger denna oas som går från mitten ända upp till Harlem. Parken skapades 1857 av Frederick Law Olmstead och Calvert Vaux.
I Central Park finns det så mycket att se att det vore svårt att beskriva det på ett fåtal rader, men några av höjdpunkterna är den stora sjön kallad The Reservoir där man kan ta sig en trevlig båttur, det lite mystiska slottet Belvedere Castle, Delacorte Theater där man på somrarna kan sitta och se uppträdanden, vilddjursreservatet Central Park Wildlife Convervation Center och den gamla restaurerade karusellen som barn i alla åldrar bara älskar att ta en tur i.

Plats: 14 East, 60th Street
Webb: centralparknyc.org

Brooklyn Bridge

Den den öppnade redan år 1883 så är Brooklyn Bridge en av de äldsta upphängda broarna i USA. Bron är 1825 meter lång och sträcker sig över East River och kopplar samman Manhattan och Brooklyn. Då den konstruerades var det den största upphängda bron i världen och den första upphängda bron som använde stålvajrar.
Byggd av limesten, granit och cement så är Brooklyn Bridge ett fint exempel på gotisk arkitektur med dess karaktäristiska valvbågar.

Då designern, John Augustus Roebling, skapade bron gjorde han så att den skulle klara mer än sex gånger än vad som behövdes. Detta har gjort så att bron står kvar och fungerar än idag, medan man varit tvungen att byta ut liknande broar från samma tid.

Förr i tiden bar de inre körfälten tåg från Brooklyn-Manhattan Transport Corporation från stationer i Brooklyn till en terminal vid Manhattan. Bilar delade de andra körfälten tills det att tågen slutade använda bron 1944 och bilar tog över de inre körfälten. Sex år senare byggdes bron om till dess nuvarande konfiguration och bilarna fick sex av körfälten. En separat väg går längs med de inre körfälten och är till för fotgängare och cyklister. Här går man om man vill ha den absolut bästa utsikten över Manhattan och Brooklyn.

Plats: Nära Municipal Building
Kontakt: +1 212 484 1200 (lokal turistinformation)

Times Square

Beläget vid korsningen av Broadway och Seventh Avenue med dess glittrande sken och neonskyltar som gör Times Square till en av de mest ikoniska platserna i New York. Platsen fick sitt namn under tidigt 1900-tal när New York Times flyttande in i en ny skyskrapa på 42nd Street. Efter det att nya tunnelbanelinjer började driva tusentals pendlare till området flyttade stadens teatrar och biografer upp från Bowery och lägre Broadway, vilket gjort att området nu är center för New Yorks underhållningsdistrikt.

Under den stora depressionen i USA kom Times Square att bli ökänt för att vara ett område som vittnade om stadens nedgång och korruption. Detta höll i sig från 1960 ända fram till 1990-talet. Efter en långtgående utvecklingsplan och ett ordentligt krafttag mot kriminalitet av stadens myndighet har det ökända centrumet för ficktjuvar och vuxenbiografer blivit pånyttfött och är nu fyllt med mer turistvänliga sevärdheter, saker att göra, hotell, butiker och gatuartister.

Plats: Korsningen Broadway och Seventh Avenue
Kontakt: +1 212 484 1200 (lokal turistinformation)

Museum of the City of New York

Med ett varierande utbud av kläder, fotografier, gammal reklam, kartor, dioramor och olika minnessaker kan du spåra staden New York tillbaka till dess ursprung som en liten holländsk koloni på 1500-talet till dess nuvarande storslagenhet.

Två fantastiska och permanenta utställningar är återskapandet av John D. Rockefellers sovrum och loge samt platsen dedikerad till Broadway där man kan ta del av en historisk berättelse om New Yorks teatrar och underhållningsbransch.

Barn kommer att älska "New York Toy Stories" som även det är en permanent utställning där man kan se leksaker och dockor ägda och älskade av barn i New York under dess historia.

En annan permanent och spännande utställning är "Painting the Town: Cityscapes of New York" där det visas skillnader i storstadslandskapet från 1809 till nutid. Om du vill veta mer om New York och dess historia är detta en av platserna du inte bör missa.

Plats: 1220 Fifth Avenue, vid 103rd Street
Webb: mcny.org

Chinatown

New Yorks Chinatown är ett kulturellt centrum fullt av gamla, exotiska traditioner och ett enormt utbud av restauranger. Det sprudlande och nästan överfulla kvarteret är hem till över halva stadens kinesiska invånare. I affärer och fruktstånd hittar man varor som inte finns att köpa någon annan stans i staden - från exotiska frukter och grönsaker till levande sniglar och torkade räkor.

De senaste åren har även bra thailändska, vietnamesiska och koreanska restauranger och gatustånd slagit upp portarna och kvarteret börjar lite smått bli ett stort "asien" och inte endast ett renodlat Chinatown.

Plats: Ligger i stadsdelen Queens (Canal Street till Bayard Street)
Webb: explorechinatown.com

Mat och restauranger

Rätt serverad på Gramercy Tavern

Från dim sum i Chinatown till nyskapande mat i Harlem och allt däremellan kan besökare enkelt få sina behov för all mat i hela världen tillgodosedda utan att lämna New York eller till och med utan att lämna Manhattan (även om de som vet bättre kommer säga att den bästa etniska maten lättast hittas i utkanten av staden).

Du behöver inte bli ruinerad heller direkt, då det finns gott om alternativ för alla plånböcker. Om man kan tänka på det finns det i New York - femstjärniga restauranger, kändiskockar, lokala säsongsbetonade rätter, stenugnsbakade pizzor, rökiga grillrätter, gammal traditionell amerikansk mat och mycket, mycket mer.

Per Se New York

När det öppnade 2004 i Time Warner Center vid Columbus Circle så är Per Se en av de mest efterlängtade restaurangerna i världen. Restaurangens kock och ägare är Thomas Keller från bl.a. kända French Laundry (som nått stor framgång och fått stora utmärkelser). Per Se visar upp jordnära men ändå väldigt eleganta kvaliteter för en typisk känd restaurang i storstadsmiljö.

Restaurangen bjuder på en dramatisk utsikt mot närliggande Central Park och Columbus Circle och den stora och välutbildade skaran av servitörer är redo att tillgodose kundernas alla behov.

I centrum för denna unika och påkostade upplevelse är givetvis maten. Menyn är liten och består av kreativt smakande rätter fokuserade kring överlägsna individuella ingredienser som dagligen byts ut och är starkt knuten till säsong.
Om du vill välja något enkelt går det fint att välja restaurangens "Tasting of Vegetables" och "Chef's Tasting Menu". Båda består av nio rätter och är prissatta till ca. 2000 Kr.

Detta är inte en restaurang för de som har någon typ av budget att tänka på.

Typ av mat: Amerikanskt, franskt
Adress: 10 Columbus Circle, Time Warner Center
Webb: perseny.com

Basso56

Basso56 är en trevlig italiensk restaurang som är populär bland lokalbefolkningen i New York. Restaurangen handplockar traditionella italienska kryddor och smaker och tillagar dem till perfektion. Sätt bollen i rullning med grillad aubergine eller bläckfisk och följ upp med deras utmärkt handgjorda ravioli. Avsluta med en av de rika och läckra desserterna. Det finns en bra vinlista och priserna här är mer rimliga.

Den artiga och vänliga servicen gör också att man gärna tar sig tillbaka hit.

Typ av mat: Italiensk
Adress: 234 West 56th Street
Webb: basso56.com

Katz's Delicatessen

Etablerat redan 1888 så har Katz's äran att vara en av de äldsta delikatessbutikerna i New York och dess klassiska New York-judiska stil har gjort den till en toppdestination bland turister (se upp för turistbussar som stannar vid sidan av vägen). Inne kan du vänta i en typisk kafeteriakö eller vänta vid området märkt "waiter service" där det även finns en skylt som märker ut var Billy Crystal och Meg Ryan satt när de spelade in den berömda scenen från filmen "When Harry Met Sally".

Kom hit för att äta pickles med dill, gammaldags "cream soda" eller det mest kända - smörgåsarna med pastrami och rostbiff utskuren för hand enligt den gamla skolan. 

Typ av mat: Amerikansk
Adress: 205 E Houston Street, At Ludlow Street
Webb: katzdeli.com

Gramercy Tavern

Denna chica och populära restaurang är välkänd bland eliten på Manhattan för utsökt service, superb mat, sin trevliga atmosfär och ett gediget utbud av viner. Gramercy Tavern har två olika rum; det eleganta huvudrummet för finsmakare serverande specialiteter som kanin där reservationer är ett måste, samt det mer avslappnade Tavern Room som är perfekt för en mer vanlig middag och där man mycket enklare får ett bord utan att boka i förväg även om man kan behöva vänta en stund.

Typ av mat: Amerikansk
Adress: 42 East Avenue, 20th Street
Webb: gramercytavern.com

Shake Shack

Ses allmänt som ett modernt hamburgerstånd och Shake Shack går tillbaka till grunderna i att göra en riktig hamburgare. Den lilla restaurangen, med servering mestadels utomhus, har fått en hel del fans sedan det öppnade 2004 i Madison Square Garden och är ofta en av de restauranger som nämns då det talas om de absolut bästa hamburgarna i New York.

Typ av mat: Amerikansk
Adress: Nära Madison Avenue och East 23rd Street
Webb: shakeshacknyc.com

Prosperity Dumpling

Beläget precis utanför Canal Street nära dess östra ände så är detta ställe i Chinatown en perfekt plats att köpa en färsk, smakrik och enkel lunch. De dumplings som serveras innehåller saker som gräslök, fläsk, grönsaker och kan antingen bli friterade eller kokta samt avnjutas tillsammans med soppa.
Man hittar även en rad olika soppor och rätter med nudlar i menyn, men sesampannkakorna som är en typ av smörgås med stekt bröd och sesamfrön står ut lite extra.

Det är också ett billigt hak för de som bara vill slänga i sig något billigt och är på besök i Chinatown.

Typ av mat: Asiatisk, kinesisk
Adress: 46 Eldridge Street

Barer och uteliv

Drinkar på baren First and Hope i New York

Även om det är lite av en klyscha att säga att New York är staden som aldrig sover så är det på ett visst sätt New York kommer till liv på natten. Dess ljus, folk, musiken som strömmar ut på gatorna och det faktum att du kan sitta ner och äta middag vid 23 eller beställa frukost vid tre på morgonen och även om du är tidigt ute kommer det ändå vara fullt av folk. Det är lika lätt att hitta en kall drink som det är att hitta en stor stark; lika lätt att hitta en mysig vinbar som det är att hitta en fullpackad nattklubb.

När det kommer till liveframträdanden och underhållning av olika slag så finns det ett oerhört utbud; teatrar (från Broadway till lite utanför Broadway till väldigt långt från Broadway), opera, balett, jazz, rock, performance art, ståuppshower och allt annat du möjligen kan komma att tänka dig under din livstid.
Om det är en plats du ska vara på nattetid är det New York.

Pegu Club

Elegant och romantiskt. Pegu Club attraherar en sofistikerad skara som har god kännedom när det kommer till cocktails. Stor omsorg läggs på varje drink för att skapa den perfekta blandningen och alla beställningar kommer med små flaskor med citron- och limejuice så att du enkelt kan göra små justeringar för att få den perfekta smaken för just dig. Det går inte att göra reservationer här så om du ska hit bör du se till att du är här tidigt om du vill njuta av den avslappnande och lyxiga servicen på denna heta bar i SoHo.
Om du väl hittat hit, se till att prova på den rätt ovanliga barmenyn.

Plats: 77 W Houston Street, andra våningen
Webb: peguclub.com

NervAna

De flesta har hört talas om 70- och 80-talsinspirerade nattklubbar, men en klubb exklusivt för 90-tal? NervAna är just det och det är en populär plats för möhippor, födelsedagar och andra speciella evenemang.

Om du vill uppleva något modernt (trots 90-talstemat) och uppleva en av New Yorks fräshaste och hetaste nattklubbar bör du göra ett besök på NervAna.

Plats: 179 Varick St
Webb: nerveana.com

Pacha

Ett relativt nytt ställe som blivit lite av en hype då många kända DJ:s kommit dit. Pacha är definitivt ett massivt och häftigt ställe: 30 000 kvadratmeter och fyra våningar med skön belysning och mysiga sittplatser. Sitta är det dock sällan någon besökare som gör här då de flesta befinner sig dansande i det stora atrium som utgör klubbens stora dansgolv.

Plats: 675 Hudson Street, Meatpacking District
Webb: pachanyc.com

Shopping

Det stora pianot på FAO Schwartz

New York är huvudstaden för mode i USA och är som en stor magnet för shoppingsugna runt om i världen. Staden har ett gigantiskt utbud av varuhus, butiker och specialaffärer. Vissa kvarter har större shoppingutbud än vad andra städer i USA har i helhet och har blivit kända för att vara shoppingdestinationer i sig själva.

Vad du än kan tänka dig vilja köpa kan hittas i New York; kläder, kameror, datorer, musik, musikinstrument, elektronik, konst, sportartiklar och alla typer av köksredskap och allt annat du kan tänka dig.

The Strand

En legendar i New York så missa inte The Strand och dess otroliga "8 miles of books", men också dess väldiga utbud på nedre våningen som består av recensionsexemplar och andra titlar med upp till 85% rabatt mot ordinarie priser. Det är utan tvekan de lägsta priserna som går att få på böcker då nästan ingenting som hittas här kostar lika mycket som de ordinarie priserna. Här finns t.o.m. en sektion för ovanliga och sällsynta böcker på våning tre.

Du kan behöva jobba lite dock då de trånga gångarna mellan bokhyllorna gör att du ständigt stöter på folk som vill förbi och böckerna är endast någorlunda i alfabetsordning och på sommaren finns det ingen luftkonditionering. Detta är ändå något av en bokälskares paradis och ett stort dragplåster i södra Union Square så om du gillar att läsa böcker eller vill hitta något lite ovanligt i bokväg - besök The Strand.

Plats: 828 Broadway, vid 12th Street
Webb: strandbooks.com

FAO Schwartz

Världens största leksaksaffär och en fantastisk upplevelse för barn i alla åldrar. Här hittar man leksaker som inte går att hitta någon annanstans, presenter, samlarprylar och sevärdheter som inte liknar något du tidigare sett.
Det finns till och med saker som en barnkammare där du kan adoptera "nyfödda" dockor och en fontän med läsk där törstiga barn kan släcka törsten och sitt sockerbehov så att de klarar av att springa runt i affären. Detta är också affären där Tom Hanks i 80-talsfilmen "Big" spelade piano med fötterna och pianot finns fortfarande kvar för alla barn, eller vuxna, som vill prova på.

Plats: 767 Fifth Avenue
Webb: fao.com

Saks Fifth Avenue

Nu för tiden finns det fler av det stora varuhuset Saks över hela världen, men detta är originalet i New York. Ingen annan affär kännetecknar "Big Apple" bättre än detta legendariska flaggskepp som väl är värd både din tid och möda.

Här finns allt från kläder av det billigare egna märket Saks till väldigt dyra märkeskläder av olika slag. Avdelningen för herrkläder är bland den bästa i staden och 2008 öppnade en specialbutik för speciella italienska, lyxiga varor på hela 600 kvm.

Kosmetik- och parfymbutikerna på huvudvåningen är också helt klart värda att nämna då de har många varor som kan vara väldigt svåra att hitta som t.ex. olika produkter av Laura Mercier och mycket, mycket mer.

Plats: 611 Fifth Avenue, mellan 49th och 50th Street, mitt emot Rockefeller Center
Webb: saksfifthavenue.com

Outlets

New York har ett antal outlets som erbjuder stora rabatter och möjlighet till att göra bra köp av dyra märkeskläder och produkter liknande här i Sverige. Populära outlets är Century 21 (22 Cortlandt Street) och Filene's (Ligger vid hörnen av 79th och 80th Streets).

Hotell och boende

Hotellrum på Casablanca Hotel i New York

New York är ökänt för att vara en dyr stad att vara i och i åratal har det varit nästan omöjligt att hitta ett vettigt hotellrum för någonting annat än en liten förmögenhet. Saker har dock förändrats de senaste åren och besökare har nu fler boendealternativ att välja mellan förutom femstjärniga hotell med onödigt många extra guldstjärnor i kanten.

Även om "Midtown" fortfarande är en populär plats, speciellt för de dyra av de dyraste hotellen, så finns det andra stadsdelar som Gramercy Park, Upper West Side och East Village / Lower East Side som dessutom kan erbjuda mer autentiska upplevelser. Yta är lite av en lyx i New York och rummen (oavsett pris) är nästan uteslutande av den mindre sorten i jämförelse mot andra storstäder.

Casablanca Hotel ****

Detta hotell är ansett att vara ett av New Yorks mest prisvärda hotell och befinner sig bara en kort promenad från stadens toppdestinationer för shopping, middagar och underhållning. Även om hotellet ligger väldigt nära kaoset vid Times Square upplever ofta besökare att det är som att komma in i en helt annan värld när de kliver in i den marockanskt dekorerade och möblerade lobbyn.

Alla rum är rökfria och inkluderar t.ex. morgonrockar, ljudisolering, customdesignade möbler, hårtork mm. I priset ingår även access till gymmet och faciliteterna i närliggande New York Sports Club.
Priserna börjar från runt 2000 kr natten och uppåt.

Adress: 147 West 43rd Street, 7th Avenue
Webb: casablancahotel.com

Chelsea Pines Inn **

Detta lilla och mysiga hotell (endast 26 rum) ligger i en av Manhattans hetaste och mest intressanta områden. Området där Greenwich Village och Chelsea möter varandra i det historiska Meatpacking District.

Hotellet är omgärdat av några av New Yorks bästa restauranger, klubbar, shoppingplatser och konstgallerier. Alla rum och allmänna utrymmen på hotellet är dekorerade med ägarens stora samling av filmaffisher från den gyllene eran av Hollywood. Gratis och trådlöst internet finns också fritt tillgängligt på alla rum, luftkonditionering, kyl och frys, kassaskåp, strykjärn och strykbräda, 30 kanalers satellit-TV samt div. duschtillbehör.

Dubbelrum kostar från ca. 900 kr och uppåt per natt och detta är en av de billigare hotellen i New York, samtidigt som det inte är ett av de sämsta och dessutom ligger nära alla sevärdheter, shoppinggator och trevliga restauranger. Boka dock långt i förväg då det har väldigt få rum och pris plus läge gör hotellet så väldigt attraktivt att boka.

Adress: 317 West 14th Street
Webb: chelseapinesinn.com

Cosmopolitan Hotel Tribeca **

Rummen på Cosmopolitan Hotel Tribeca är enkla men moderna och stilrena. Förutom hotellets sparsamhet så är dess största tillgång läget på hörnet av Chambers Street och West Broadway i det hippa och moderiktiga Tribecaområdet.

Hotellet är en perfekt plats att utgå från om man vill utforska områden som Lower Manhattan, South Street Seaport, SoHo, Chinatown och Little Italy.
Priserna börjar från runt 1000 kr natten.

Adress: 125 Chambers Street, Lower Manhattan
Webb: cosmohotel.com

Ta sig fram

Folk som väntar på tunnelbanan i Penn Station

Manhattans transportsystem är gigantiskt och det är mer eller mindre ett mirakel att så många människor kan samlas på denna lilla ö och förflytta sig runt den. För det mesta kan man dock ta sig dit man vill ganska snabbt genom att använda en kombination av tunnelbana, buss och taxi.

Men mellan trafikkaoset och tunnelbaneförseningar kan det vara lite knepigt att ta sig från punkt A till punkt B förutom om man väljer att gå. Att just gå kan ibland vara det snabbaste och effektivaste sättet att ta sig runt staden med alla dess streets och avenues. I rusningstrafik kan man enkelt slå biltrafiken om man går, då taxibilar och bussar ofta hamnar i trafikstockningar (tänk inte ens tanken på att ta en taxi eller buss runt middagstid). En annan fördel med att gå är att man ser så oerhört mycket mer till fots än om man åker under staden i tunnelbanan eller snabbt åker förbi i en taxi.

Så om du ska till New York, se till att packa dina skönaste promenadskor, för att gå är verkligen det bästa och billigaste sättet att se staden på.

Generellt om trottoarer i New York

Det primära sättet för New Yorkbor att ta sig fram på är att gå. Dom går fort på de breda trottoarerna, ignorerar trafikljus, går genom folkmassor i snabb takt och smiter förbi taxibilar och bussar som hela tiden blir tvingade att stanna för att inte köra över folk.

Ett hett tips är att aldrig följa efter folk och göra som de gör i New York, utan istället faktiskt vänta på trafikljus och alltid använda övergångsställen. Detta är väldigt bra om du inte vill råka hamna i statistiken för överkörningar eller åka på böter för "jaywalking".

Buss

Billigare än taxi och mer bekvämt än tunnelbanan (och du kan dessutom se mycket av Manhattan när du åker i de). Bussarna är ett bra transportalternativ i New York, men med den stora nackdelen att de kan råka ut för alla trafikstockningar och då är det oftast snabbare att gå. De stannar också oftare än tunnelbanan vilket kan göra dem lite långsamma, så om du ska en längre sträcka är det bättre att satsa på att ta tunnelbanan, men om man ska ta sig tvärs genom staden eller kortare sträckor är bussarna ett bra komplement.
Att ta bussen kostar runt 15 kr och det är halva priset för pensionärer, handikappade och gratis för barn under 110cm.

Tunnelbana

Över 100 år gammal och är det transportsätt som förflyttar mest folk varje dag. Det är ett billigt, snabbt sätt att åka på och går dygnet runt. Det är inte alltid det mest bekväma sättet att ta sig fram på i New York då det kan vara mycket folk, hett och högljutt, vilket kan göra att det kan vara lite frustrerande att åka ibland om du inte är van vid den typen av stress. Vanligtvis är det dock helt problemfritt, men en bra tumregel är att undvika rusningstider. Det kostar runt 15 kr per åktur och biljetter går att köpa i form av ett återanvändbart kort vid biljettautomater på stationerna som tar kreditkort och pengar. Kortet fungerar även på alla bussar runt om i staden.

Taxi

De gula taxibilarna är en permanent del av New Yorks landskap. Medan taxichaufförer globalt sett har ett lite tveksamt rykte så är de i New York väldigt lätta att ha att göra med. Kostnaden för att åka taxi bör ligga på runt 10 kr per kilometer men en startkostnad på ca 20 kr tillkommer alltid och räkna med ytterligare 10 kr om du hoppar in i en taxibil under rusningstid och runt 5 kr om du tar en taxi mellan 20:00 och 06:00.

Bil

När det finns en så bra och välfungerande lokaltrafik finns det väldigt lite anledning att ge sig i kast med att köra bil i New York. Faktum är att man är ganska dumdristig om man som turist sätter sig bakom ratten och tar sig an utmaningen att köra i det kaos som utgör biltrafiken i New York, så det bästa är att helt avstå.

Bilder från New York

Nyckelord

New York, Reseguide, NYC, USA, Sevärdheter, Spännande, Metropol, Storstad
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Tips eller kommentar till reseguiden?

Läs vad andra skrivt eller skriv en egen kommentar om resmålet

 • Niklas Kettunen 2014-04-28

  Vi letar efter flygbiljetter från Kiruna till New York för 3 personer (2 vuxna och en 16 årig)
  Utresa mellan 11-12 Juli 2014
  Hemresa 28 Juli 2014
  Om det finns hotell packet för ett bra pris för första 5 nätter med en kingsizebed och en enkel säng, gärna att informera priset också.

  MVH
  Niklas

 • Tommie 2014-05-12

  Niklas: Gå till vår kontaktsida och hör av dig,
  http://jade.se/resor-kontakt

Skriv kommentar

Fyll i fältet nedan för att skriva en kommentar


Skicka kommentar
Skriv ut

Karta


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade