Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Koh Chang

Koh Chang Reseguide

Koh Chang är en tropisk ö på absolut bästa vis. Ön har inte blivit lika exploaterad som andra områden i Thailand och saker som störande gatuförsäljare är oerhört begränsat. Hit kommer man för att finna lugnet och för vackra vita stränder i avskildhet.

Se och göra

Besökare som kommer till ön Koh Chang har inte direkt svårt att hitta olika saker att göra. Stränderna är perfekta för simning, avslappning, paddling och fiske. Det som är den absolut populäraste saken att göra på Koh Chang är dock dykning och snorkling. Ön är fantastisk för det och som trevligast är det mellan november och april då det även överlag är bäst att resa till Koh Chang.

Annars kan en trevlig sak vara att vandra till vattenfallen Nam Tok Mayom och Nam Tok Klong Phu. Se till att du inte missar att ta ett svalkande dopp i basen av fallen efteråt om du tar dig dit.

Koh Rang

De absolut bästa dykningsmöjligheterna finns runt denna vackra ö kallad Koh Rang. Ön är skyddad från fiske tack vare sin status som marinpark och ön har bland den mest orörda kuststräckan i hela Thailand. Här ser man även längre i vattnet än på Koh Chang och kan se så långt som 10-20 meter under vattnet.

För de lite mindre erfarna dykarna finns också öarna Koh Yak och Koh Laun. Båda är lite mindre och har grundare vatten, men har samtidigt gott om korallrev, fiskstim och olika exotiska fiskarter.

Ett bra tips är att ta en av de lite mindre båtarna då det blir enklare att åka till en av de mindre öarna om det råkar vara lite för mycket folk på just Koh Rang. Alla tre öar bjuder på utomordentliga dyk- och snorklingsmöjligheter men alla tre tar också ca. en timme att ta sig till, så denna typ av utflykt är mest lämpad som en halv- eller heldagsutflykt.

Hör med ditt hotell eller din resort om bokning av båt eller maila oss om du vill veta mer!

Ban Kwan Elephant Camp

Här hittar man en de få platser i regionen där man kan rida på en elefant och gå på en kort vandring med en. Lägret är främst till för elefanter som blivit lite äldre och inte längre har lika god arbetsförmåga. Här får de i lugn och ro leva sin ålderdom mer nära den trivsamma naturen.

En 90 minuters upplevelse med elefanterna kostar 900 Baht (ca. 230 kr) och inkluderar saker som matning, badning och givetvis ridning på en av elefanterna. Notera att sista ridturerna med elefanterna sker 11:00 så kom dit i tid!

Plats: Nära Klong Son på ön. Man tar sig lättast dit med taxi från Klong Song.
Kontakt: +66 0 1919 3995 / changtone@yahoo.com
Öppettider: 08:30-17:00

Treetop Adventure Park

Roliga och trevliga djungelaktiviteter där man kan åka mellan trädtopparna i linbanor, olika hängbroar, nät och allt möjligt liknande. Alla får säkerhetslinor, handskar m.m. och det hela börjar alltid med en bra säkerhetsgenomgång innan man ger sig ut på de två olika äventyrsbanorna. Båda banorna tar runt två timmar att ta sig genom, även om man givetvis kan göra om de och stanna lite längre om man önskar.

Håller öppet mellan 09:00-17:00 och kostar 950 Baht (ca. 230-250 kr)

Plats: Ao Bai Lan, precis söder om Dusit Princess Hotel
Kontakt: +66 0 8431 7600
Webb: treetopadventurepark.com

Hin Lap

Undervattensbergen utanför den södra spetsen av Koh Chang sträcker sig över 32 km ut till Koh Kut och erbjuder oerhört bra dykningsmöjligheter. Platsen är stenig, koralltäckt , har ett djup på 18-20 m och agerar som en fristad för fiskstim.

Plats: Södra Koh Chang
Kontakt: Maila oss eller fråga om information på ditt hotell

JYSK Sea Safari

Detta företag står för lite mer annorlunda utflykter och inte för det mest lyxiga och glamorösa. Med deras fiskefartyg kan man åka på ett tre dagar långt äventyr runt Koh Changs skärgård och det inkluderar dykutrustning och extra småbåtar på själva fartyget för att ta sig ut till olika dyk- och snorkelvänliga platser.

Detta är inte direkt en trevlig liten semesterutflykt - det finns bara ett litet badrum och alla sover på tunna madrasser på fartygets däck, men det är trots det ett fantastiskt sätt att uppleva sjölivet och alla fantastiska vyer och utsikter man annars skulle gå miste om eller helt enkelt ha väldigt svårt att nå på egen hand.

Du kan bestämma var du vill avsluta din resa och utflykten kostar ca. 2500-3000 kr för tre dagar. Rekommenderas inte till barnfamiljer utan till mer äventyrslystna utan höga krav på boende eller glamorösa faciliteter. Alternativt bara till de som önskar göra något lite annorlunda och har en del tid att spendera på Koh Chang.

Plats: Runt skärgården i Koh Chang, maila oss eller fråga på ditt hotell eller din resort
Kontakt: +66 0 2630 9371
Webb: jysk-rejsebureau.dk/aktivitetsrejser.asp?AjrDcmntId=1235

Mat och restauranger

Exempel på mat i Koh Chang

Menyer på både restauranger och gatustånd liknar väldigt mycket det man ser i övriga Thailand, men en liten extra kostnad för högre transportkostnader till ön är nästan att räkna med. De flesta stränder på Koh Chang har ett ganska stort utbud av enkla restauranger där utsökta rätter med skaldjur erbjuds likväl som man kan hitta lite mer romantiska restauranger. Glöm inte att prova på det lokala vin som görs på ön och som kommer i alla möjliga exotiska varianter som med blandningar av mango, ananas och grapefrukt.

En restaurang som helt klart är värt ett besök är Rock Sand Resort som har en terrass liggandes precis över havet där man lättsamt och avslappnat kan njuta av en fantastisk utsikt. Rock Sand Resort ligger precis norr om White Sand Beach och är bland de bästa restaurangerna på ön. Maten är bra och det är lätt att särskilt uppskatta solnedgången som är en av de upplevelser man inte vill gå miste om när man är på Koh Chang.

Glöm lågskorna och promenera istället längst stranden från KC Grand Resort som ligger längst norrut på White Sand Beach för att kunna spana in alla restauranger på vägen eller bara ha en trevlig promenad.

Che Eiw Seafood Restaurant

Populär restaurang belägen nära piren vid Sapparos Bay som serverar olika thailändska rätter med skaldjur, samt en del mer västerländska rätter.

Typ av mat: Thailändsk och västerländsk
Kontakt: +66 0 395 550 423

Danmai Seafood Restaurant

Ännu en populär restaurang belägen nordöst på Koh Chang (nära polisstationen) serverandes lokala och smakrika rätter med skaldjur tillagade på traditionellt thailändskt vis.

Typ av mat: Thailändsk
Plats: Baan Danmai, nära polisstationen
Kontakt: +66 019 064 783

White Sand Beach Restaurant

Ligger precis på stranden och är en perfekt plats att njuta av en kall drink och titta på solnedgången innan man börjar en måltid.

Typ av mat: Thailändsk och västerländsk
Plats: White Sand Beach

Lek Bar

Favorit bland backpackers för den billiga maten. Restaurangen serverar de vanliga thailändska rätterna, men också saker som pannkakor, fruktsallader och div. västerländska rätter.

Plats: Kai Bae Beach
Kontakt: +66 0920 89185

Spa Koh Chang Restaurant

Vegetarisk thailändsk mat med hög standard som nischar sig mot mer hälsomedvetna besökare.

Plats: Östra kusten av Koh Chang

Cookies Restaurant

Tillhör hotellet Cookies Hotel och är en perfekt plats att prova på olika skaldjursrätter med hög kvalité samtidigt som man inte spräcker budgeten. Närliggande restauranger och stånd med skaldjur är betydligt dyrare än denna. Om man vill kan man äta maten sittandes på stranden vilket även gör denna restaurang lite romantisk.

Plats: White Sand Beach (Had Sai Khao)

Barer och uteliv

Del av White Sand Beach på Koh Chang

Koh Chang är inte riktigt som Bangkok, Pattaya eller Phuket. När det kommer till nattliv erbjuder ön ett mer lättsamt och vänligt sådant.

White Sand Beach

De flesta som är ute efter lite mer festande tar sig ofta till White Sand Beach där det finns flest barer och pubar som t.ex. populära Buffalo Bill, Sabay Bar och Oodies. Om du blir sugen på karaoke efter ett par öl är Milky Bar ett bra ställe att gå till. Baren har även trevliga biljardbord om du inte riktigt vågar dig på att sjunga trots alla öl och drinkar.

Klong Prao Beach

Här finns gott om mer sportinriktade barer med storbildsskärmar m.m. på. Några av de bättre barerna vid Klong Prao är River Island Café, Magic Pub, Baren på VJ Hotel, Nid's Kitchen och Zigamar.

Kai Bea Beach

Detta var platsen dit de första backpackerresenärerna tog sig till på Koh Chang, men nu för tiden är stranden också känd som en plats dit de som tycker om att festa in på småtimmarna tar sig. Barer som Rock Sugar och Oodies Brothers är båda bra ställen, men annars finns också Lek Bar & Diner, Casamarina, A Lee Bar, Taxi Stop och den mer europeiskinspirerade baren kallad The Joker.

Lonely Beach

Denna strand har ett rykte om att vara ett ställe för backpackers på ön, även om den trenden snabbt gått utför då platsen börjar bli mer kommersiellt inriktad. Gott om nattliv hittas fortfarande dock och besökarna består trots allt mest av samma mer avslappnade folk som förut.

Här håller Vitamin Bar festandet i full gång hela natten medan Tree House och Lemon Bar har lokala DJ:s spelandes dansmusik. Andra populära ställen är BB Divers Pool & Lounge, Ting Tong Bar, Stone Free och Nature Bar.

Shopping

Liten affär i Klong Prao village på Koh Chang

Shoppingen på Koh Chang är lite begränsad då de flesta varorna produceras på andra platser än på ön, så det bästa är att bege sig till fastlandet om man är ute efter att shoppa eller bara är lite prismedveten eller helt enkelt vill handla väldigt mycket saker.

Om du är intresserad av att veta mer om hur det dagliga livet för lokalbefolkningen på Koh Chang ser ut, besök då de traditionella marknaderna där du kan få en god kulturell upplevelse. Trat, provinsen som Koh Chang tillhör, är annars känd för frukt, basvaror och skaldjur.

Hotell och boende

Det lite speciella hotellet Rocksand Bungalow

De flesta hotell finns på den västra sidan av ön med många av resorterna och vandrarhemmen längst med vägen som går nedför kusten. Generellt sett så blir priserna lägre desto längre bort från hamnen man kommer. Att hitta en plats att bo på är sällan särskilt svårt, även om de billigare alternativen oftast blir fullbokade på helgerna.

Om du är en sådan som tycker om att ta dig till olika platser och inte gärna stannar på ett hotell för mycket gör det inte särskilt mycket om du bor lite längre från allt heller, då Koh Chang trots allt är en ö och att ta sig längst med den västra kusten tar inte särskilt lång tid.

Koh Chang Kacha Resort & Spa ***

Ett säkert kort av våra mellanklasshotell. Ligger på den omtyckta White Sand Beach.

Härligt poolområde med två stora pooler samt en separat barnpool. Fördelen här är också att man erbjuder ett antal olika rumskategorier beroende på antal personer, tycke och smak.

Prisindikation: ca 350-460:- inkl frukost för standardrum (beroende på säsong)

KC Grande Resort ***+

Ett större hotell på norra White Sandstranden. Hotellet är omtyckt för sin bungalowstil. Passar utmärkt för familjer. Har ett nytt litet gym och ett bra poolområde.

Extra plus för deras trevliga Beach Café som vetter mot havet. Perfekt för en "sundowner".

Prisindikation: ca 675-1010 kr inkl. frukost för Sea view superior villa (beroende på säsong)

The Dewa ****

Här trivs ni som uppskattar lite mer design och "boutiquekänsla".

Hotellet ligger på den fina Klong Praostranden och har endast 59 rum vilket bidrar till den lite mer romantiska atmosfären.

Prisindikation: ca 820-1245 kr inkl. frukost för deluxe rum (beroende på säsong)

Amari Emerald Cove Resort **** +

En högklassig och stor anläggning för hela familjen. Klassisk stil.

Amari är en komplett hotellresort med bra urval av restauranger och faciliteter. Deras Spa är värt en omväg. Passar både par och familjer då deras utbud har något för alla!

Prisindikation: ca 965-1245 kr inkl. frukost för superior rum (beroende på säsong)

Panviman ****+

En favorit! Ligger härligt inbäddad på Klong Praostranden. Lyx fast i mjukare och mer ombonad stil.

Detta hotell passar bäst en vuxen publik som uppskattar den mer traditionella thaistilen. Personalens servicekunnande är högklassigt. Deras panoramarestaurang är värd ett eget kapitel.

Prisindikation: ca 1115-1550 kr inkl. frukost för deluxe rum (beroende på säsong)

Ta sig fram

Väg på Koh Chang

På dagtid är det lätt att hitta en songtaew (en typ av minibuss som fungerar som taxi) på någon väg eller längst med någon huvudled. Kostnaden är 50 eller 100 Baht per person lite beroende på hur långt man önskar åka. Från 17:00 kan det vara många som säger att det är "taxi"-pris som gäller och att de fungerar som lokaltransport och som då ber om priser på uppåt 500 Baht (ca. 130 Kr) från Lonely Beach till t.ex. Dan Kao Pier. Det är givetis i överkant och du bör pruta ner priset.

Dessa typer av taxibilar finns också vid Dan Kao Pier (50 Baht/person till White Sand Beach, 100 Baht till Lonely Beach). Vid Dan Kao Ferry Pier är det inte säkert att det finns några taxibilar överhuvudtaget, så om du kommer dit utan något fordon kan det hända att du får gå 400 meter till Dan Kao Pier.
Små motorcyklar och mopeder kan hyras för 150-250 Baht (30-50 kr) och även bilar finns (fråga på hotellet du bor på). Att köra själv kan dock vara ganska farligt överhuvudtaget i Thailand och de flesta olyckor sker just med små motorcyklar och mopeder, så tänk två gånger innan du ger dig in i något sådant. Det är oftast enklare att bara ta en taxi.

Ett tips för prutning är att börja med minst 50% av det pris som föreslås och gå i steg om ca. 10% som högst samt att i regel alltid vägra något annat än minst ett avdrag om 30% av priset. Var inte rädd för att helt enkelt säga"nej tack" (gärna med ett leende) då många förare hellre då väljer att acceptera ditt föreslagna pris än att inte plocka upp dig.

Bilder från Koh Chang

Thailändska ambassaden i Sverige (för dig som är i Sverige)
Tel: 08 791 73 40
Adress: Floragatan 3, 114 31 Stockholm
Webb: thaiembassy.se

Ambassaden i Thailand (för dig som befinner dig i Thailand)
Telefon: +66 2 263 72 00
E-post: ambassaden.bangkok@foreign.ministry.se
Adress: 20:e våning, First Pacific Place, 140 Sukhumvit Road, mellan soi 4 och soi 6. Ambassaden ligger bredvid hotellet Landmark och nära skytrainstationen kallad Nana.

Visum
Du kan inte stanna hur lång tid som helst i Thailand utan ett visum. Gå till ambassadens webbsida för den senaste och mest dagsfärska informationen gällande visum i Thailand.

Thailändska turistbyrån, Stockholm
Adress: Drottninggatan, 33 (nedre bottenplan), 111 51 Stockholm
Telefon: 08 700 56 91
E-post: info@tourismthailand.se
Webb: tourismthailand.se

E-posta oss för mer information eller om du behöver hjälp med något eller besök oss på Olof Palmes gata 16, Stockholm (Hötorget)!

Nyckelord

Koh Chang, Reseguide, Thailand, Liten ö, Mysigt, Stillsamt
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Tips eller kommentar till reseguiden?

Läs vad andra skrivt eller skriv en egen kommentar om resmålet

  • Casin Freeslot 2011-08-31

    herregud!!
    Koh Chang låter som ett ställe som jag verkligen skulle stortrivas på.
    Hoppas det kan hållas orört, kanske man inte ksulle bidra till exploateringen ;D

  • spindeltjejen 2015-01-08

    Fotot längst upp är inte från Koh Chang (det med stenen med ett hål igenom) så att ni vet :)

Skriv kommentar

Fyll i fältet nedan för att skriva en kommentar


Skicka kommentar
Skriv ut

Karta


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade