Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Hong Kong

Hong Kong Reseguide

Hong Kong är lite som King Kong. Stor, oförutsägbar och full av spännande upplevelser. Staden är en miljonstad där människor bor tätare än någon annanstans på hela jorden. En stad som präglas av kinesisk tradition blandat med koloniala influenser. Hong Kong är levande, färgstark och helt fantastisk. Ett besök hit är något du sent kommer att glömma.

Se och göra

Även om Hong Kong är mer känt för sin shopping och sina restauranger finns det väldigt mycket att både se och göra i staden. Det bästa sättet att se Hong Kong är till fots då staden är väldigt kompakt med gott om gränder och intressanta genvägar att utforska. När du tröttnat på att gå kan du enkelt hoppa på tunnelbanan med dess omfattande linjer, eller ta en av de många färjorna från hamnen som avgår med korta intervaller.

En av höjdpunkterna under en sightseeing i staden är den lite speciella kontrasten mellan den ultramoderna sidan av Hong Kong med sina höga skyskrapor och lyxiga affärer, mot det gamla med sin charm och hundra år gamla tempel som Wong Tai Sin och de blomstrande traditionella marknaderna.

Museum of History

Från perioden Hakka till Hang sen, från det neolitiska till det neokapitalistiska. Detta är en perfekt plats om du vill lära dig allt du kan tänkas vilja veta om Hong Kong och dess historia men kanske var för rädd för att fråga. Här hittar man gamla fotografier, kläder, snusdosor från guvernörer och ställföreträdare och t.o.m. en hel rekonstruktion av en 100 år gammal gata.

Guider finns tillgängliga och om du väljer att spendera en halvdag här kommer du att gå iväg med god kunskap, upprymdhet och kanske en aning utmattning. Det finns dock gott om barer kring Tsim Sha Tsui för att fylla på energin igen.

Det är gratis hela dagen på onsdagar, men det kan vara bra att planera ett besök hit då det tar ca. 30 minuter från centrala Hong Kong att komma fram med taxi eller med hjälp av lokaltrafiken.

Plats: Kowloon Park, Haiphong Road, Tsim Sha Tsui
Kontakt: +852 2367 1124
Webb: lcsd.gov.hk/CE/Museum/History/

Big Buddha

Denna gigantiska buddhastaty i brons vid Po Lin Monastary är bland den absolut största i sitt slag och är Lantau Islands populäraste turistattraktion. Även om horder av turister flockas här är det svårt att inte låta sig imponeras av det storslagna i att stå bredvid denna magnifika Big Buddha. Statyn är inte den där tjocka och glada buddhan som man oftast får om man köper billiga souvenirer, utan är en mer seriös porträttering.

Undvik helger om du inte väljer att sova i klostrets (Po Lin Monastary) sovsal för att sedan stiga upp tidigt på morgonen och besöka statyn. Ta även notis om att det är 3000 trappsteg upp till statyn så om du drar dig för fysiska utmaningar av något slag är detta inte en sevärdhet för dig, då det nästan är givet att man tar sig ända upp om man inte vill missa lite av det som gör att man besöker Big Buddha från början. Det är helt klart värt mödan då toppen bjuder på en fantastisk utsikt.

När du ändå är där kan det vara en god idé att också utforska mer av Lantau Island. Till Big Buddha på Lantau Island tar det ca. 30 minuter med taxi eller lokaltrafiken att åka.

Plats: Ngong Ping Plateau, Lantau Island (ligger lite utanför flygplatsen)
Kontakt: +852 2807 6543 (lokal turistinformation)

Victoria Peak

Om du inte har varit vid Victoria Peak, även känd som "The Peak", har du inte varit i Hong Kong! Alla som besöker Hong Kong bör ta ett besök här och se den panoramiska utsikten över staden som är en av de mest fantastiska i världen och då speciellt på natten då staden verkligen lyser. En promenad runt Victoria Peak ger också natursköna vyer över de grönare västra delarna av Hong Kong Island. Utsiktsplatserna på toppen av Peak Tower och Peak Galleria är ett måste för alla med en kamera.

Upp till Victoria Peak kan man enkelt ta sig med den dedikerade spårvagn som går ända upp till toppen.

Plats: Victoria Peak
Kontakt: +852 2807 6543 (lokal turistinformation)

Cheung Chau

Dumpa det storslagna och fartfyllda Hong Kong för en dag och ta dig ut till en ö helt utan bilar. En ö som även är ett turistmål för lokalbefolkningen från storstan och som genomsyras av det mer autentiska och gamla Kina.

Det enklaste sättet att ta sig till Cheung Chau är med en färja kallad Central Ferry.  När du väl hoppat på båten för att sedan börja närma dig ön kommer det inte vara särskilt svårt att gissa vad de flesta arbetar med här, då man ser massor av fiskebåtar i alla storlekar och slag.

Här finns ett stort utbud av fiskrestauranger som använder den dagsfärska fångsten för att göra autentisk kinesisk mat som du bör prova om du tar dig hit. Om kinamat inte riktigt står högst på din lista över saker att prova just den dagen du är där finns det dock andra saker som friterad kyckling, tofudesserter och de oerhört välsmakande och lokala Cheung Chau Snacks.

Det kan också vara en god idé att hyra en cykel för att ta dig runt på ön på egen hand. Då får du dessutom möjlighet att just se lite av det där äldre Kina och hur saker var förr. Om du uppskattar att hitta lite mer spännande och avlägsna stränder där du får vara lite mer i fred är det också en bra idé. En av stränderna du kan åka till är Tung Wan Tsai (inte Tun Wan Beach som har mest turister).

En tur som annars kan rekommenderas är att åka till grottan vid Cheung Po Chai. Legenden säger att ökända pirater brukade gömma skatter och stöldgods där vilket kan göra den lite roligt att utforska, särskilt om man har barn med sig i sällskapet.

På färjan som tar dig till ön går det fint att använda Octopus Card (läs mer under "Ta sig fram") så om du inte köpt det - gör det. Det tar ca. 30-40 minuter att ta sig ut med färjan och den allmänna rekommendationen är att göra besöket till en trevlig heldag.

Plats: Cheung Chau
Kontakt: +852 2807 6543 (lokal turistinforamtion)

Wong Tai Sin Temple

Wong Tai Sin Temple grundades på de nedre sluttningarna av Kowloon Hills över ett halvt århundrade sedan efter det att en herdepojke vunnit odödlighet och mystiska helningskrafter genom att utföra en rad olika goda gärningar.

Templet är Hong Kongs mest populära plats för tillbedjan på grund av dess beryktade goda välsignelser. Önskningarna består följaktligen nästan uteslutande om sådana kring pengar och välstånd. Människor flockas här varje dag för att försöka vinna på hästkapplöpning, lotteri eller något annat slumpartat som den kraftfulla Wong Tai Sin, gud av framgång och helning, kan ge.

Även om du inte är en stor entusiast av tempel är detta verkligen värt att besöka helt enkelt för att titta på massorna av anhängare. Det är ett fullsatt och färgstarkt skådespel.

Se till att vara där när de öppnar om du vill slippa trängas med horder av andra turister.

Plats: Wong Tai Sin Road, Nära Wong Tai Sin Estate
Kontakt: +852 2320 2883

Nathan Road

Nathan Road, uppkallad efter guvernören Sir Matthew Nathan, går direkt upp till Boundary Street som är den norra gränsen för den brittiska kolonin innan uthyrningen av de nya territorierna 1898. Eftersom de flesta tyckte att en så bred väg var onödig på den tiden blev Natan Road känd som "Nathan's Folly" (betyder ungefär "Nathans fåfänga" på svenska). Idag är detta en av de mest kommersiella vägarna i Hong Kong. Den nedre delen av vägen kallas Golden Mile på grund av en uppsjö av neonskyltar som pryder skyltfönster längs med vägen.

En promenad längs Nathan Road avslöjar ett storartat shoppingparadis med många butiker, gatumarknader och restauranger som trängs sida vid sida. Detta är en plats du inte bör missa om du är ute efter shopping.

Plats: Nathan Road
Kontakt: +852 2807 6543 (lokal turistinforamtion)

Mat och restauranger

Rätt med nudlar på Din Tai Fung

Mat spelar en viktig roll i många människors liv i Hong Kong. Det är inte endast en ren uppvisning i kinesisk mat med stora regionala variationer, utan man hittar också utmärkta västerländska och andra asiatiska alternativ. Den västerländska maten är dock ofta anpassad till lokala smaker men gör sig ändå väl till hemlängtande resenärer som fått nog av kinesisk mat.

Din Tai Fung

Med passionerad service och näst intill systematiskt snabba beställningar så är Din Tai Fung den första i den Taiwanesiska kedjan som ligger utomlands och i Hong Kong. Här äter man främst dumplings och de populäraste är de med stekt fläskkött, men inte långt efter kommer den kallad Shrimp Siu Mai som har lite av en krispig yta och räkor inuti. Ett givet besök om du är svag för dumplings eller bara vill prova på ett billigt alternativ som lokalbefolkningen i Hong Kong själva tycker om.

Plats: 3/F Silvercord, 30 Canton Road
Kontakt: +852 2730 6928

Australia Dairy Co.

Detta är ett ställe dit lokalbefolkningen själva går för att äta och det är känt för att vara ett bra frukostställe och café. Här möts man av långa köer, fascinerande fart på serveringen och nästan en total avsaknad av turister.

På menyn hittar man t.ex. steamed milk (ångkokt mjölk) med äggvitor. Testa äggröran som serveras här, den är väldigt trevlig och troligen inte som något du tidigare smakat. Om du inte tycker om den så gör det inte så mycket då priserna på detta kafé är i det absolut lägsta laget.

Kaféets äggröror som serveras med bröd är faktiskt så pass populära att de har en egen intressegrupp på Facebook (facebook.com/group.php?gid=2221057934).

Låt inte namnet på detta kafé lura dig, här är det ingen som pratar engelska och att peka med fingret på vad du vill ha är det som fungerar bäst. Namnet är också lite missvisande då detta är ett av de ställen i Hong Kong som serverar mer autentisk mat.

Plats: 47 Parkes Street, Jordan
Kontakt: +852 27301356

Si Sun Fastfood

Platsen för Si Sun Fastfood är så diskret att de flesta bara går förbi utan att ens märka att denna hamburgerrestaurang finns. Det enda som oftast avslöjar restaurangen är de långa köerna utanför som uppstår av att det sällan finns sittplatser lediga, då det är en ständig ström av folk som kommer och handlar.

Vissa kanske tänker att det inte är något speciellt med hamburgare men varför ta en typisk amerikansk hamburgare, när du kan prova på en mer autentisk lokal hamburgare i bästa Hong Kong-stil? Dubbel cheeseburgare med ägg är vad de flesta ber om då den kommer särskilt marinerad med ett hemligt recept. Engelska menyer finns inte tillgängliga men var inte rädd för att fråga eller bara beställa den speciella cheeseburgaren; "special cheese burger, thanks" fungerar utmärkt. Billigt och lite annorlunda.

Typ av mat: Lokal, traditionellt
Adress: G/F, 1A Whampoa Street

Hutong

En "hutong" är en gammal gränd eller ett körfält, något som en gång var vanligt i Pekings inre stadsdelar men som nu snabbt försvinner. Denna fantastiska restaurang är dock långt från en riktig hutong eftersom den ligger på 28:e våningen. Trots den uppenbara missen är restaurangen berömd för sin avslappnade men ändå dramatiska omgivning bestående av bl.a. en dämpad inredning, lyktor som avger ett rött sken, fågelburar(!) hängande från taket, vackert dekorerade bord samt en helt fantastisk utsikt över Hong Kong. Allt på det här stället handlar om att vara i en klass för sig och man lyckas verkligen.

Köket, som hämtar inspiration från norra Kina, men använder nya ingredienser och kombinationer för att skapa mer nyskapande rätter, är så lockande att det är svårt att veta vad man ska rekommendera. Kort sagt höjer Hutong ribban bland nya kinesiska restauranger med vinnande rätter, atmosfär, magnifik utsikt och en mycket god service.

Observera att det finns ett lägsta belopp på HK $300 (ca. 300 kr) per person.

Typ av mat: Asiatisk, kinesisk
Adress: 1 Peking Road, 28F One Peking, Kowloon
Kontakt: +852 3428 8342

Peking Garden Restaurant

Detta är en typisk kinesisk restaurang i Hong Kong - lite skrikig och inte särskilt bekväm där benutrymme ges lägre prioritet än sittplatser. Ändå är servicen utmärkt och för den oinvigde erbjuder restaurangen en bra introduktion till mat i Hong Kong.

Här serveras främst nordliga kinesiska rätter. Sopporna är väldigt mycket "Peking" - lite klibbiga och matiga. Detta är också ett populärt ställe för att testa Pekinganka och att njuta av spännande såser och variationer av det moderna kantonesiska köket. Priserna på den här restaurangen är lite åt det lägre hållet.

Typ av mat: Asiatisk, kinesisk
Adress: 1/F, 227 Nathan Road, Jordan

Sweet Dynasty

Detta är ett bra och billigt ställe som lokalbefolkningen i Hong Kong också gärna besöker. Restaurangen kan vara lite knepig att hitta till då ingången nästan endast är ett hål i väggen. Väl där inne är det dock hela två våningar som bjuder på gott om utrymme. Om du vill ha minst stress, sätt dig på restaurangens nedervåning.

Plats: 100 Canton Road, Tsim Sha Tsui
Kontakt: +852 2199 7799

Aqua

Denna hippa och lite coola restaurang är mer än bara en plats för att dricka och äta mat. Gå till den häftiga takvåningen och bli välkomnad av 6,5 meter höga fönster som ger en fantastisk utsikt över staden och havet. Inomhus finns det två olika ytor; en för japansk mat och en för italiensk, medan ytterligare en yta på ett plan ovanför fungerar lite som en lounge där man kan slappna av och som passar bra för lite drinkar eller några öl.

Delen som serverar japansk mat bjuder på exotiska fiskrätter och grillat tillsammans med mer vanliga saker som sushi, sashimi, ris och nudlar. Den andra, italienska delen, bjuder på vanligare italienska rätter som krämiga soppor, olika pastarätter, risotto, pizza samt filéer av olika slag.

Ett lite dyrt ställe men den goda maten, dryckerna och servicen gör att det verkligen kan vara värt att lägga ut lite extra.

Plats: One Peking Road, 29 & 30 Floors, Kowloon
Webb: aqua.com.hk

Barer och uteliv

Baren på Veto Club and Bar

Barer och klubbar i Hong Kong är kända för att servera spännande och kulinariska upplevelser. Vare sig man letar efter lugna och mer eleganta barer, ställen med trevliga vinlistor eller en vild kväll med vänner så hittar man det i Hong Kong.

The Wanch

Erbjuder gratis livemusik varje kväll och är en opretentiös bar. Ett bra och trevligt ställe att gå förbi på barrundan. Livemusik börjar 21:30 måndag till torsdag, 20:00 fredag och lördag och efter 15:00 på söndagar.

Lokala band visar ofta upp sig här och The Wanch har åtagit sig att stödja de. Happy hour här är generöst - från tiden baren öppnar till 20:00 varje dag förutom på söndagar.

The Wanch håller öppet måndag-fredag (11:00-02:00), lördag (16:00-02:00) och söndag (15:00-02:00).

Plats: 54 Jaffe Rd, Wan Chai
Webb: myspace.com/thewanchhk

Fong Underground

Om du inte gör bort dig genom att ramla ner för trapporna som leder ner till denna hippa källarlokal, inrett i en chic asiatisk stil, kanske du finner detta ställe väldigt inbjudande för en tidig kvällsdrink eller en lugn plats för lite avslappning.

Låt dock inte skenet bedra då saker blir lite hetare efter nio på kvällarna då lokala DJ:s börjar spela housemusik och folk börjar ockupera dansgolvet.

Öppnar 18:00 måndagar till fredagar och 20:00 på lördagar. Stänger 01:00 måndagar till torsdagar och 05:00 fredagar och lördagar.

Plats: 34 D'Aguilar St Central
Webb: lankwaifong.com

Drop

Drop:s goda rykte som klubb förklarar den konstant långa kön vid dörren. Detta är lite av en exklusiv klubb där man hittar en god blandning av drinkar medan Hong Kong:s favorit-DJ:s får folk att ställa sig på dansgolvet.

Köerna på helgerna kan vara smått otroliga så var noga med att komma tidigt för att vara säker på att komma in. Det blir mest party efter 23 och oftast fortsätter det ända in på småtimmarna nästa dag.

Det finns en medlemspolicy efter 23:00 på torsdagar och lördagar som sätts in för att hålla nere antalet på dansgolvet till en mer vettig nivå. Inträdet är gratis för medlemmar men då du som turist sällan är medlem kommer du troligen att få betala runt 800 kr för att komma in. Dyrt men hett och det är ett ställe man bör besöka om man vill åt det lite mer riktiga klubblivet i Hong Kong.

Plats: 39-43 Hollywood Road, Soho
Webb: drophk.com

Yumla

Detta är en liten bar och klubb med ett stort hjärta som är populärt och högt rekommenderat bland lokalbefolkningen. Hit kommer både just den lokala befolkningen men också mycket "expats" (utomlandsboende) som har bra koll på vilka ställen som är bäst.

Här spelas en blandning av musik som techno, funkig house och hip-hop. Den spelas av antingen lokala DJ:s eller inhyrda och framstående DJ:s från hela världen.

Yumla ligger utanför Pottinger precis nedanför Wyndham Street - titta efter dess konstnärliga fasad som fungerar lite som en evigt förändrande målarduk då lokala och förbiresande konstnärer utför målningar lite titt som tätt på den.

Plats: 79 Wyndham Street, Central
Webb: yumla.com

Club 64

Attraherar en konstnärlig, yngre och trendig skara men är fortfarande en av de minst pretentiösa barerna i området. Namnet kommer från incidenten den 4:e juli vid Tiananmen Square där protestanter sörjde omkommandet av Hu Yaobang som bl.a. arbetade för tolerans av oliktänkande. Klubben är inredd med gamla fotografier, affischer och flygblad marknadsförande olika konstnärer och författare.

Annars en lugn miljö där det sägs att man kan njuta av de bästa drinkarna i Lan Kwai.

Plats: 14 Wing Wah Lane
Kontakt: +852 2523 2801

Shopping

Shopping i Causeway Bay

Hong Kong anses vara huvudstaden för shopping. Två faktorer gör detta djärva påstående sant: för det första så är alla varor förutom alkohol och tobak skattefria. För det andra finns det en enastående koncentration av högkvalitativa varor tillsammans med en väldigt hård konkurrens. Kunden är verkligen i fokus och med ett kreditkort i handen blir du lätt kung av shopping som ingen annanstans på jorden.

Bästa köpen i Hong Kong är oftast smycken och armbandsur (särskilt de med guld, jade och pärlor), specialsydda kläder och haute couture (exklusiva, unika plagg i en enda upplaga). Elektronik som kameror, datorer m.m. är inte de goda affärer de en gång var men det går fortfarande att hitta riktiga kap bara man letar lite.

Några av de mest populära shoppingområdena i Hong Kong är Causeway Bay som innehåller jättevaruhus som Sogo och WTC More, det centrala distriktet med "high-end" -butiker och haute couture, The Admiralty med sina shoppinggallerior samt arean kring "The Peak" som har ett antal souvenirbutiker och märkesbutiker. Mongkok är annars platsen att gå till för billig shopping av kläder och elektronik men var medveten om vad du köper då många produkter inte kommer med någon garanti.

Kontrasten mellan de moderna butikerna och de mer gamla marknaderna ger god variation och spänning vilket utgör en del av shoppingupplevelsen i Hong Kong. Missa inte Stanley Market som är fullt av försäljare säljande kinesiska hantverk och olika saker i silke (en bra plats att köpa presenter och souvenirer på).

Om du är ute efter handväskor kan du bege dig till marknaden Ladies Market vid Tung Choi Street, men var vaksam för marknaden är också känd för framfusiga försäljare. Andra bra marknader är Temple Street Night Market och Jardines Crescent.

Hotell och boende

Rum på vandrarhemmet Hop Inn i Hong Kong - Rum från ca 350 Kr natt

Med fler än 50 000 rum tillgängliga har Hong Kong ett gigantiskt utbud av boenden för att passa alla plånböcker. Allt från spartanska pensionat och vandrarhem till varje klass av hotell upp till riktigt dyra lyxhotell. Du kan njuta av utsikt mot hamnen, bo i stadens absoluta centrum eller lite mer utanför staden vid stränderna. Oavsett var du bor finns en väl utbyggd lokaltrafik som gör att alla sevärdheter i Hong Kong alltid finns nära till hands.

I Hong Kong är många av lyxhotellen rankade som de absolut bästa i världen. Stora internationella kedjor finns även de väl representerade tillsammans med ett stort utbud av lokala och regionala hotell.

Förutom lyxiga femstjärniga hotell som JW Marriott, Ritz, Shangri-La, Mandarin Oriental m.fl. så finns också ett varierande utbud av fyrstjärniga hotell som Novotel och Crown Plaza.

För de mer prismedvetna resenärerna finns ett gott utbud av billigare vandrarhem och pensionat spritt över hela Hong Kong men de flesta är koncentrerade kring södra Kowloon. De är inte särskilt svårt att finna något av de om man bara går kring Nathan Road. Då utbudet är stort är det oftast inte heller något problem att hitta lediga rum även om det är mitt i högsäsongen.

De flesta vandrarhemmen och pensionaten är licensierade av regeringen i Hong Kong och är generellt sett ett säkert alternativ men de kan vara lite små och tråkiga. Förvänta dig inte någon lyx utan mer smått och odekorerat med en säng (eller sängar) som upptar den mesta av platsen och väldigt lite av någonting annat överhuvudtaget.

En del av badrummen delas gemensamt vilket gör att ljud kan vara ett problem för de som har svårt med det. Ändå, då många resenärer endast använder rummet för att sova i, kan pensionaten och vandrarhemmen erbjuda ett vettigt budgetalternativ och då särskilt om man reser ensam. Enskilda rum med tillhörande privat badrum finns oftast också men då kostar det lite mer, räkna med runt 400-1400 kr natten beroende på standard.

Två av de mer populära pensionaten kan hittas inne i Chungkin Mansions och Mirador Mansions i Tsim Sha Tsui. Dessa har erbjudit ett billigt boende för resenärer och gästarbetare i årtionden. Belägna i stadens centra och erbjuder inte bara ett billigt boende men har själva kommit att bli något av turistattraktioner. Även om man inte bor här kan det vara värt ett besök på grund av shoppingen och den etniska maten som finns på det nedre planet.

Man hittar även vettiga vandrarhem och pensionat i Causeway Bay. Priserna är lite dyrare än de i Kowloon, men samtidigt kan man få tillgång till saker som gratis internet. Gästerna är också i större utsträckning västerländska och då särskilt bland yngre backpackers.

Hong Kong Youth Hostel Association driver även ett par vandrarhem för ungdomar. Alla, inklusive det på Hong Kong Island, är belägna lite utanför allting så förvänta dig att behöva lite extra pengar för taxi när lokaltrafiken håller stängt sent på nätterna.

Ta sig fram

Tunnelbanestationen Mongkok Station i Hong Kong

Lokaltrafik

Hong Kong är känt för dess goda lokaltrafik vilken är en av de mest effektiva och billigaste i världen.

Tunnelbanan, Mass Transit Railway (MTR), har åtta linjer samt dess Airport Express -linje. Priser på resor mäts via antal stationer man åker, med endast få begränsningar för zoner. För de som är i Hong Kong en längre stund kan man köpa ett sk. "Octopus Card" (octopuscard.com) som är ett kort som automatiskt blir debiterat när man gör olika resor när man placerar den mot en sensor vid stationen man kliver på och sedan en sensor vid den station där man kliver av. Kortet fungerar även som betalkort på en del mindre kiosker som 7-Eleven.

Bussar går genom hela staden men var noga med att ha exakt växel då det krävs vid resor med bussarna. Lokalbefolkningen använder ofta de snabba gröna och röda minibussarna, men om du inte känner Hong Kong väl kan linjerna vara ganska förvirrande.

Spårvagnar går endast på Hong Kong Island. De har många avgångar hela tiden och passagerare betalar antingen med Octopus Card eller exakt växel när de kliver av.

Star Ferry går genom hamnen i Hong Kong och är lite av ett måste för turister, men också det billigaste sättet att åka från Hong Kong Island. Passagerare betalar med Octopus Card eller exakt växel vid avgång. Terminaler för Star Ferry finns i Tsim Sha Tsui, Central, Wan Chai och Hung Hom. Andra färjor finns också för de andra öarna och destinationerna.

Taxi

Det finns gott om taxibilar i Hong Kong och närliggande områden. De är väldigt billiga och de flesta resorna kostar mindre än 30 kr. Det finns taxiskyltar och platser vid de större och mer besökta platserna men det går också fint att bara vinka till sig en taxi på gatan. De röda taxibilarna håller till på Hong Kong Island och i området Kowloon, de gröna New Territories and de blå taxibilarna på Lantau Island.

Vissa resor kan innebära extra tullavgifter och avgifter kan också tillkomma när man har med sig bagage. Det bästa är att fråga om ett pris innan avfärd för att slippa bli överraskad.

De flesta chaufförerna är oftast inte särskilt bra på engelska så det kan vara en god idé att ha din tänkta destination nedskriven på kinesiska eller att ha med sig en karta och peka. Det kan också vara en god idé att fråga om taxin "är" Hong Kong, New Territories eller Lantau när man kliver in då de flesta taxichaufförer föredrar att hålla sig till sina egna områden.

Bil

Att köra bil i Hong Kong är bäst lämpat för proffs (eller väldigt äventyrliga besökare med bra livförsäkring). Med bland den bästa lokaltrafiken i världen och billiga taxiresor finns det väldigt liten anledning att sätta sig bakom ratten. Det tillkommer en hel hög avgifter och annat när man hyr bil så det är inte heller något billigt alternativ.

Annars, om du trots det hyr en bil, finns de större parkeringarna vid City Hall, Murray Road, Airport Express Terminal och Man Cheung Road. Vid Causeway Bay är World Trade Center den huvudsakliga platsen att ställa bilen vid medan det i Kowloon är The Sun Arcade och Kowloon Park som gäller.

Bilder från Hong Kong

Nyckelord

Hong Kong, Reseguide, Asien, Nära Kina, Världsmetropol, Storstad, Upplevelse
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Tips eller kommentar till reseguiden?

Läs vad andra skrivt eller skriv en egen kommentar om resmålet

Skriv kommentar

Fyll i fältet nedan för att skriva en kommentar


Skicka kommentar
Skriv ut

Karta


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade