Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Budapest

Budapest reseguide

Resor till Budapest har på senare år blivit mer och mer populärt. En orsak kan vara all spännande arkitektur och att det är väldigt billigt att både resa och bo i staden. En resa till Budapest kan inte riktigt slå fel om man uppskattar vackra byggnader, ett levande gatuliv och upplevelser som på det gamla och häftiga Szechenyibadet vars spaliknande utseende brukar vara högst uppskattat av besökare. Staden kallas ofta för Östeuropas svar på Paris och om du reser hit lär det inte dröja länge förrän du förstår varför.


Se och göra

Om man är ute efter kulturella upplevelser är en resa till Budapest helt rätt. Man kan nästan säga att hela staden är som ett stort museum, vilket många som varit där skulle känna igen sig i.

Staden är verkligen gammal och har många rester av olika byggnader, en del från så långt tillbaka som 2000 f.Kr. Olika kulturlämningar nästan avlöser varandra runt om i staden och det är bara att välja och vraka bland allt som finns att se.

Bland det som sticker ut lite extra är bl.a. det ungerska nationella galleriet, militära museet, olika konstmuseer och Aquinum. På det sistnämnda kan man se olika fynd från romarrikets glansdagar, som var en tid då Budapest stod högt i kurs och var en av de större, mer inflytelserika städerna i riket.

Castle District

Om du varit och sett det Kungliga palatset (Royal Palace) bör du absolut ta dig en vandring norrut till Castle District.

De medeltida gatorna i området står nästan orörda och merparten av byggnaderna har renoverats efter andra världskriget, men de allra flesta av dem har inte ändrat utseende jämfört med orginalen.

Allt det gamla och medeltida gör en vandring längs med gatorna till en upplevelse, även om man varken är ute efter att shoppa eller att göra ett besök på ett av alla mysiga caféer som finns i området.

Om du är hungrig så finns också en hel del restauranger, men var beredd på att betala dyra turistpriser om du äter där.

Adress: Castle Hill, Budapest 1014

Budapest History Museum

Om du tycker om museer är detta verkligen värt ett besök, särskilt om du låtit dig förföras av den vackra stad som Budapest är och vill lära dig mer om den.

Museet ligger i en av delarna av det Kungliga palatset. På det hittar man en hel del utställningar som berättar om stadens långa och turbulenta historia, men också renoverade sektioner som visar hur det Kungliga palatset såg ut under medeltiden. Ett besök hit är något du absolut inte får missa om du reser till Budapest för alla sevärdheter.

Adress: Buda Castle Royal Palace, wing E, Castle Hill, Budapest 1014

Széchényi Thermal Bath

Den något bleka och neoklassiska byggnaden som utgör Széchényi Thermal Bath är det största badhuset och spaanläggningen i både Budapest och centrala Europa, även om det kan vara svårt att se utifrån.

När man väl kommer in är det nästan som att det verkar finnas ett oändligt antal bassänger i en miljö som närmast för tankarna till olika gamla palats.

Inomhus- och utomhusbassängerna är fyllda med mineralvatten i olika temperaturer och allt vatten från dem kommer från två av de totalt 130 olika mineralvattenkällorna belägna under staden.

Utbudet av bassänger, bassängtyper och olika faciliteter är imponerande med bl.a. bassänger för motionssimning, barnbassäng med stora vågor, bastu, ångbastu, massagerum bland alla andra vanliga bassänger.

Széchényi har öppet mellan 06:00 och 22:00, så oavsett om du vill ta det lite lugnt efter en dags sightseeing, utflykter eller en kväll ute är detta en bra plats att besöka.

Adress: Állatkerti krt. 11, Budapest 1146
Webb: budapestgyogyfurdoi.hu/en/szechenyi/history

St. Stephen's Basilica

St. Stephen's Basilica ligger i området Castle Distrikt och katedralen sägs vara den näst största, storleksmässigt, i Europa efter St. Peterskyrkan i Rom.

Byggnaden blev färdigställd 1905, men restaurering har pågått de senaste åtta åren då katedralen ådrog sig en hel del skador under andra världskriget. Inne i själva katedralen kan man bl.a. se en mumifierad hand av St. Stephen, samt ta del av den vackra arkitektur som utgör dess innandöme.

Om man väljer att ta en guidad tur i katedralen kommer man också få besöka utsiktsplatsen ovanför kupolen där man kan njuta av en helt fantastisk utsikt över staden och Castle District där byggnaden ligger.

Adress: Szent István Square 1, District V, Budapest 1051
Webb: bazilika.biz

Budapest Zoo and Botanical Garden

Detta Zoo är bara en av många sevärdheter i denna del av Budapest. Här hittar man bl.a. elefanter, giraffer, apor, noshörningar och givetvis en uppsjö av olika glasstånd.

Ett besök hit är något man bör lägga en halvdag på - antingen före eller efter det att man går vidare i området då det runtomkring ligger en hel del andra sevärdheter som Heroe's Square, två bra museer, en stor park, en nöjespark, badhus m.m.

Inte helt otippad så är ett besök till detta Zoo perfekt om man reser som en barnfamilj. En familjebiljett (två vuxna och två barn) går på ca. 200 kr och enkelbiljetter kostar ca. 70 kr. Budapest Zoo håller vanligen öppet mellan 09:00 och 16:00, men för aktuella öppettider och priser bör du besöka deras hemsida.

Adress: Varosliget, Allatkerti korut 6-12, District XIV, Budapest 1146
Webb: zoobudapest.com

Matthias Church

Matthias Church (Mátyás Templom) ligger vid Holy Trinity Square i området Castle District. På det torg där kyrkan ligger hittar man även bl.a. Plague Monument som uppfördes 1713 till minne av de som miste livet till pesten.

Det som mest lär fånga din blick när du går vid torget är de gröna och guldfärgade plattorna som vackert dekorerar kyrkans tak.

Insidan av kyrkan går i bästa barockstil med en del influenser från Turkiet, som kommer från turkarnas tidigare invasion av Ungern. Det många kan missa vid ett besök i kyrkan är det lilla, men spännande museet som ligger på övervåningen där man bl.a. kan läsa om historien kring St. Stephen samt King Béla IV:s grav, som tillsammans med hans drottning ligger begravda precis till vänster om kyrkan.

Entré till kyrkan är gratis på söndagar, men det gäller inte för entré till museet.

Adress: Szentharomsag ter 2, Országház utca 14 District, Budapest 1014
Webb: matyas-templom.hu

Buda Castle Labyrinth

Denna labyrint av tunnlar, som bokstavligen fortsätter i flera kilometer, är belägen under Castle Hill i centrala Budapest.

Tunnlarna innehåller stora och grottliknande rum som först var tilltänkta att tjäna som källare och skyddsrum. En del av dem kan utforskas utan en guide och om man vandrar runt bland de kan man t.o.m. hitta väggmålningar från hittills okända konstnärer som troligen kommit från och runt Europa.

Man hittar även ett kafé och en butik för de som känner sig köpsugna. En annan bra sak med ett besök till dessa tunnlar är att om det är hett ute så är det svalt och skönt i dem.

Om du planerar ett besök hit, tänk på att köpa en ficklampa då vissa sektioner kan vara kolsvarta.

Address: Uri Utca, District 9, Budapest 1014
Webb: labirintus.com

Jewish District

Upptäck de små bakgatorna i det judiska kvarteret för att få en riktig bild av det lokala och ungerska livet. Detta distrikt, som var ett judiskt ghetto under andra världskriget, är ett väldigt gemytligt och kompakt kvarter.

Den judiska kulturen i området är väl bevarad än idag, men nu är det mer en populär plats för lokalbefolkningen. Det är också i detta distrikt som man hittar den näst största synagogan i hela världen (den största ligger i New York).

Om man går längs med gatorna här är det lätt att hitta gömda, små skatter som ett litet tehus, en pittoresk park eller en byggnad som verkligen ser ut att ha en historia att berätta. De små gatorna är också fyllda av små, mysiga caféer och barer som är väldigt typiska för Budapest. De består ofta av gamla bostadshus som blivit konverterade. Barerna och caféerna har ofta antika möbler och intressanta dekorationer, som ger dem en väldigt gammaldags känsla. På senare år har de blivit väldigt trendiga och ett besök till någon av dem bör man inte missa om man åker på en resa till Budapest.

Adress: District 7, Budapest 1072

Petnehazy Horse Riding Ranch

Att rida på hästar i Budapest är något som är populärt bland folk som reser till Budapest från Sverige och övriga Europa.

Detta stora och rymliga hästridningscentrum erbjuder hästridning med instruktörer för både vuxna och barn. Man hittar också vackra byggnader i området som gör sig bra för fester, events och konferenser.

Du tar dig lättast hit med buss 63 eller taxi. Priserna är mellan 140-240 kr per person, men varierar en del beroende på vad man vill göra. Om man tänkt göra ett besök hit rekommenderas också att man gör det till en halvdag då det kan ta en del tid. Om man vill rida på hästar i Budapest så är detta ett bra val.

Adress: Feketefej Utca 12, Budapest 1029
Kontakt: +36 1 176 5937

Fisherman's Bastion

På sidan om och lite bakom Matthias Church ligger Fisherman's Bastion, som är en terass och olika torn i bästa neogotiska och nyromanska stil. De medeltida Fishermen's Guild stod som ansvariga för denna del av berget, varvid namnet Fisherman's Bastion uppstod. De sju vackra torn i samma stil som terassen representerar de sju olika stammarna som tillsammans var med och erövrade det som nu kallas Ungern.

Det bästa med ett besök hit är dock den fantastiska panoramautsikten man får från terrassen och som verkligen ger en bra utsikt över delen Pest och Margaret Island.

På somrarna tar ett café över terrassen, men låt inte det skrämma dig från att gå fram och ta en bild över den vackra utsikten. Det finns inget tvång att köpa deras dyra saker bara för att titta.

Adress: Szentháromság Square, Budapest 1014

Amusement

Amusement är ett nöjesfält i Budapest som nästan är ett måste om man gör en resa till Budapest med barn eller bara vill göra något som står i kontrast till alla gamla sevärdheter och reliker i staden.

En del av åkattraktionerna bör man inte missa, som den 100 år gamla karusellen Merry-Go-Round (Körhinta). Karusellen är byggd helt i trä och har blivit restaurerad till dess forna glans, även om den fortfarande knarrar lite när den snurrar (vilket dock bidrar till en hel del charm).

Bergochdalbanan, som hållit öppet sedan 1926, har en ram av trä och är t.o.m. listad som ett historiskt monument i Budapest. Men det finns också en uppsjö av mer moderna åkattraktioner som Hip Hop (tänk Katapulten på Gröna Lund), Magic Castle (lite som lustiga huset) m.fl. Oavsett ålder och hur våghalsig man är finns det något som passar alla.

Adress: Allatkerti korut 14-16, Vidam Park, Distrikt 14, Budapest 1146
Webb: vidampark.hu

Aquarena

Med många bassänger, bassänger för dykning, bubbelpooler, vattenrutschbanor av alla slag och mycket, mycket mer, så finns det verkligen något för alla här.

Aquarena har även andra aktiviteter som volleybollbanor och restauranger för de som behöver ta en paus från allt vatten. Parken håller endast öppet under sommaren, så se till att ta en titt på schemat på Aquarenas officiella hemsida.

Denna vattenpark gör sig väldigt bra för familjer då utbudet är så stort, vilket gör det lätt för alla att hitta något de uppskattar.

Inträdet går på ca. 200 kr för vuxna och 100 kr för barn (3-10 år).

Det tar ca 40 minuter att ta sig till parken med HÈV-tågen som är rekommenderat att ta då en så lång taxiresa kan bli dyr.

Notera att biljetter för den vanliga lokaltrafiken gäller, men då endast på HÉV-tåg som befinner sig inne i Budapest. Besök en av alla platser som säljer biljetter kring tunnelbanestationerna för att få bästa information och för att lösa resan.

Adress: Vízipark Road 1, Mogyoród 2146
Webb: aquarena.hu

Royal Wine House and Wine Cellar Museum

Nyligen öppnad vinkällare med rötter i renässansens Budapest. Här hittar man olika sektioner med utställningar från historiska perioder, vaxfigurer och möjligheten att smaka olika typer av viner som serveras av professionella sommelierer.

Denna vinkällare är ett måste för alla som har någon typ av intresse för vin eller som bara vill göra något lite annorlunda på sin resa till Budapest. Ungern är ett bra vinland och det vore synd att gå miste om möjligheten att ta del av de välsmakande vinerna landet har att erbjuda.

Adress: Szent György Tér, Budapest (sidan Pest av staden)
Webb: kiralyiborok.com

Mat och restauranger

Utanför restaurangen Sir Lancelot i Budapest

Budapest bjuder på en otrolig blandning av restauranger, likväl som mer lokala och traditionella ställen. En hel del etniska restauranger har kommit under det senaste årtiondet och det är mer vanligt nu att sådana öppnar; man hittar japansk, koreansk, indisk, grekisk och mexikansk mat runt om i hela staden.

För de allra flesta av oss är dock en del av resan att prova på det lokala köket och i Budapest finns det gott om tillfällen för traditionella och moderna ungerska rätter.

Gundel

Denna restaurang har blivit kallad för Europas bästa och en del säger att den är bäst i världen. Restaurangens matsal tar inspiration från Budapests tidiga 1900-tal och man hittar bl.a. en champagnebar samt vinkällare där.

Terassen, med dess utsikt över gården, är en perfekt plats att sitta och ta det lugnt på om somrarna medan man tar del av musiken spelandes i bakgrunden. Om man är ute efter att smaka på ett lokalt vin kan man till maten ta del av det som produceras på Gundels egna vingårdar utanför staden.

Restaurangen tillhör det absoluta toppskiktet i Budapest och klädkoden som gäller är kostym för män och något mer uppiffat för kvinnor. Se även till att du har en hel del pengar att spendera, då en kväll på Gundel utan problem kan gå på några tusen kronor.

Typ av mat: Östeuropeisk, franskt
Adress: Allatkerti Street 2, District 14, Budapest 1146

Paprika Csárda

Detta är ett bra ställe att gå till för alla som älskar att äta rätter där fokus ligger på kött. Mat i Ungern är ökänt för dess överdrivna portioner av kött tillsammans med några klickar för mycket smör. Detta stämmer dock inte på detta ställe där det är lite mer avskalat och där man på menyn finner saker som vildsvin, gås och rådjur.

Restaurangen går i lantlig ungersk stil med inspiration hämtad från 1800- och 1900-talet, som var väldigt vanlig efter den turkiska invasionen. Bland inredningen hittar man trästockar, en gammal lerugn för att baka bröd och torkad paprika som hänger på väggarna. Det hela är lite som en tidsresa tillbaka till det gamla Ungern.

Om man går hit bör man tänka på att även om det inte är lika mycket fett och smör, så är portionerna ändå riktigt stora. Om du beställer en förrätt kan det vara en god idé att dela den på två personer, annars kan det vara väldigt svårt att orka äta ordentligt av huvudrätten. Eller så slopar man förrätten helt och tar en öl i väntan på maten.

Restaurangen passar för de allra flesta som tycker om kött och inte vill slösa allt för mycket pengar.

Typ av mat: Östeuropeisk
Adress: Dozsa Gyorgy Street 72, Budapest 1071

Nagyi Palacsintázója

Denna lilla kedja med dess restauranger är ett perfekt besök om man bara "måste" äta något, vill ha något mer sött eller vill ha en billig middag. På restaurangerna serveras Ungerns svar på crepes och de kommer med olika typer av fyllningar. En perfekt plats att gå till efter en kväll på någon klubb eller bar. Mycket prisvärt och väldigt mycket Ungern.

Typ av mat: Östeuropeisk
Plats: Batthyány Square 5 (Distrikt 1), Petofi Sándor Street 17-19 (Distrikt 5) och Petófi Sandor u. 17-19 (Distrikt 5)

Comme Chez Soi

Detta etablissemang i distriktet Aranykez Utca (betyder ungefär "den Gyllene handen") är välkänt för att locka till sig gäster med dess höga kvalité på rätterna. Annars är det ett ganska enkelt ställe där det bara finns plats för sex bord och en liten bar. Hit kommer man om man letar efter något lite mindre pretentiöst och är sugen på att äta fransk eller italiensk mat.

Typ av mat: Fransk, italiensk
Plats: Aranykez utca 2, Budapest 1052

Ristorante Krizia

Restaurangen Krizia är belägen på en bakgata nära Oktogon och är ett relativt nytt hak på den ständigt förnyande listan av högkvalitativa restauranger i Budapest. På Krizia kan man förvänta sig utsökta rätter som svampsoppan kallad Porcini Mushroom Soup och den genuina och inhemska rätten Ossobuco (varm skaldjurssallad tillsammans med hemlagad pasta). Man hittar också en hel del mer ovanliga rätter som sällan hittas på andra restauranger i Budapest, likväl som ett bra utbud av väldigt lockande efterrätter.

Typ av mat: Italiensk, medelhavs
Plats: Mozsár Utca 12, Budapest 1066

Sir Lancelot

Planera för en spännande kväll när du går till denna restaurang som går i bästa medeltida anda och är belägen i en källare dekorerad med sten, färgat glas, mysiga fontäner och alla möjliga typer av dekorationer som direkt för tankarna tillbaka till medeltiden.

Här kan man äta som de gjorde på medeltiden med kniv och sked, men ingen gaffel - att äta med händerna uppmuntras t.o.m. Levande ljus och flöjtmusik hjälper till med att få en mysig atmosfär tillsammans med de utklädda servitörerna som kommer med stora portioner mat med rätter som t.ex. Saint Grill, Virtue of Womanfolk och Basket of Merlin.

De levande ljusen, flöjtmusiken i bakgrunden och de utklädda servitörerna hjälper till att få den där trevliga medeltida atmosfären och bli inte särskilt förvånad om det utbryter en svärdstrid mellan två rivaliserande riddare eller om en eldslukare börjar sluka eld samtidigt som en magdansare påbörjar sin dans kring borden.

Oavsett vad du väljer på menyn, se till att ha en stor aptit och var redo på att ackompanjeras av spännande underhållning. Denna restaurang gör sig bra för barnfamiljer eller de som sätter en spännande och rolig atmosfär högt upp på listan.

Typ av mat: Östeuropeisk, internationell
Plats: Podmaniczky Utca 14, Budapest 1065

Spoon Café and Lounge

Denna restaurang och café ligger på en två våningar hög båt förankrad i floden Donau. Det som lockar mest med restaurangen är den vackra utsikten man får över floden, som gör detta till en perfekt plats om man är ute efter något mer romantiskt eller bara mysigt.

Båten erbjuder gästerna mat från två olika restauranger, sex barer (där en t.o.m. ligger under vatten) och en charmig vinterträdgård.

Restaurangen är ett väldigt populärt ställe, så om du verkligen vill äta här se till att boka ett bord i förväg. Kostar det så smakar det dock. Detta hör inte till de billigare restaurangerna i Budapest.

Typ av mat: Östeuropeisk, europeisk
Plats: Vigadó Square 3 (ligger precis intill Chain Bridge, framför hotellet InterContinental), Budapest 1052
Kontakt: +36 1 411 09 33

Barer och uteliv

Uteliv i Budapest

Från mat och dryck till klassisk musik och opera. Från stora konserter till heta nattklubbar - Budapest har mycket oavsett vad du letar efter.

Zöld Pardon

Zöld Pardon är en av de största och populäraste "open-air" -klubbarna i Budapest. Från den 20:e april till den 16:e september håller det öppet hela dagen och hela veckan för att tillgodose de upp till 2000 personer som vill komma för att äta, dricka, dansa och ta del av den härliga atmosfären i dess område. Klubbens utomhusmiljö är tänkt att ge en typ av festivalkänsla, men till skillnad från en festival så håller området öppet hela sommaren.

Med livekonserter och DJ:s från kl. 20:00 varje kväll, en pool, två restauranger, tre dansgolv och fem barer så är Zöld Pardon verkligen värt en närmare titt om man är ute efter lite festande eller bara vill åt den där mysiga festivalkänslan.

Plats: Goldmann György tér, Petofi Bridge Buda, Budapest 1117
Webb: zoldpardon.hu

Old Man's Music Pub

Old Man's är en av de bästa jazz- och bluespubarna i Budapest. Puben har en meny i ständig förändring och musik från rock till blues och jazz till allt där emellan.

Livemusik spelas dagligen, men endast mellan 21 - 23:00. Det är öppet varje dag från kl. 15:00 till dess att det blir lite folk.

Plats: Akacfa Street 13, Budapest 1072
Webb: oldmansmusicpub.com

Szimpla Kert

För en mer kulturell upplevelse bör man inte missa Szimpla Kert. Detta är ett ölhak belägen på en mysig gammal gård som blandar gammalt och slitet med saker som Wi-Fi, ett dagscafé och kvällar fyllda av livemusik. Dunkel belysning, gott om platser och en trevlig omgivning gör detta till en avslappnande plats att ta det lugnt på. Öppet på vardagar mellan 10:00 - 02:00 och på helgdagar mellan kl. 12:00 - 02:00.

Plats: Kazinczy u. 14, 7:e distriktet, Budapest 1075

Bar Domby

Bar Domby är känd för att vara den bästa baren i Budapest och är ett av de första ställena du bör besöka om du är ute efter en bra bar. Inredningen ger lite av en känsla av att vara i New York, men menyn med de mer ovanliga tilltuggen och östeuropeiska specialiteterna tar en snabbt tillbaka till Budapest.

En bra serveringspersonal ger dig det du önskar på ett par minuter och lämnar dig sedan så att du kan njuta av stämningen och den lugna musiken, som är en del av det som utgör barens trevliga atmosfär.

Plats: Anker köz 3, Budapest 1061
Webb: bar-domby.com

Underground Café

Denna klubb och café är belägen bredvid biografen Muvesz  Cinema på Terez Korut. Den är skapad för att efterlikna atmosfären i en film av Emir Kusturica med samma namn. Skillnaden är att man tar trapporna istället för hissen ner till källaren. Väl där nere möts man av stora fabriksfläktar och industrilampor hängandes från taket, som verkligen hjälper till att skapa den där lite spännande undergroundkänslan.

Från söndagar till tisdagar spelas lugn ambientmusik i bakgrunden, medan det på helgerna är mer reserverat för lokala DJ:s som spelar för en lite yngre publik som är ute efter mer fest och dans.

Plats: Terez Korut 30, Budapest 1066

Irish Cat

Detta var den första irländska pubben i Budapest. Här hittar man typiska irländska ölsorter som Guiness och ett stort utbud av olika whiskeysorter. Det är en populär mötesplats för utomlandsboende och turister med lite mer koll. Irish Cat serverar också mat och har ibland liveframträdanden. Bra ställe att gå till om man är ute efter att bara ta några öl i en trevlig och avspänd miljö.

Adress: Múzeum krt. 41, Budapest 1053
Webb: irishcat.hu

Bor La Bor

Bor La Bor är en av stadens bästa barer att gå till för prisvärt smakande av viner i en vänlig och autentisk miljö. Inte helt oväntat ligger stället i en källare och har en attraktiv vinlista på över 40 olika viner från välkända ungerska producenter.

Servitörerna har goda kunskaper om ungerskt vin och har alltid gott om tips på vad man bör smaka om du känner att du inte riktigt har en fullt gedigen kunskap om de inhemska vinerna.

Se till att boka bord i förväg och beställ med fördel husets tallrik med tilltugg som innehåller smaker som äggplantekräm från Transsylvanien och kräm av kycklinglever och mejram.

Plats: Veres Pálné Street 7, Distrikt 5, Budapest 1053
Kontakt: +36 1 328 03 82
Webb: borlabor.fw.hu

Shopping

Shopping i Váci Utca

Shopping i Budapest bjuder på stor variation och bra priser. De mest populära shoppinggatorna i staden heter Vàci, Haris och Pàrizsi och där kan man göra en hel del vettiga köp. Om man dock är villig att bege sig på en liten resa till utkanten av staden kan man hitta ännu billigare priser. Annars är tumregeln oftast att gå längs med smågatorna kring centrala Budapest för att hitta de där särskilda fynden.

Huvudgatorna för shopping

Den första och stora gågatan för shopping i Budapest var Váci. Gatan går från Vörösmarty Tér, som ligger centralt i distriktet Pest, genom Kossuth Lajos och hela vägen till Vámház Körút.

Gatan var förr känd i hela landet för att ha de bästa bokaffärerna, men nu för tiden finns det bara en kvar och istället hittar man europeiska modebutiker av den lite dyrare sorten, souvenirbutiker av olika slag och många olika caféer och barer. Váci är dock ökänt för att vara en turistfälla så se upp med hur mycket du betalar för olika varor.

Ett annat populärt område för shopping är Castle District i Buda med dess avsaknad av på tok för dyra souvenirer samt olika vackra konstverk. Här hittar man också vinkällaren House of Hungarian Wines där man både kan smaka och handla lokalt producerat vin.

Lokalbefolkningen brukar mest hålla till i dessa områden för att titta på folk medan de gör den mer seriösa shoppingen på andra håll. En av favoriterna bland shoppinggatorna för dem är distriktet Pests yttre del (Nagykörút), som går ända ut till West End Center och är ett av Europas största shoppingcenter.  Den benämningen kanske inte kommer hålla särskilt lång tid dock, då många nya och stora shoppingcenter redan nu ligger på ritbordet.

En annan myllrande shoppinggata är Kossuth Lajos Utca, bredvid Erzébet Bridge, och dess avslutande gata Rákóczi Út som går hela vägen till Keleti Railway Station.

Király Utca är annars en gata som börjat bli känd för dess små butiker med heminredning. Andrássy Út, som går från Deák Tér till Oktogon, är också populärt även om det är ett tillhåll för de som söker lite dyrare saker. Märkesbutiker av olika slag öppnade där för ett litet tag sedan och en hel del nya är på gång att sätta sin prägel på området. Tillsammans med Liszt Ferenc Tér och Nagymezo Utca, så är Andrássy Út platsen där kvällar kommer till liv med sitt trevliga utbud av caféer och restauranger.

Kring Buda brukar lokalbefolkningen besöka butiker på Fehérvári Út, som ligger i slutet på spårvagnarnas linje fyra.

Du kan ofta betala med kreditkort i alla mer populära shoppingområden i staden, men det kan vara bra att ha med sig lite kontanter ändå om så inte är fallet.

Öppettider

De flesta butiker har öppet måndag till fredag kl. 10:00 till 18:00 och lördagar kl. 09:00 till 22:00. En del affärer kan hålla öppet en timme extra eller två på torsdagar eller fredagar. De flesta affärer håller stängt på söndagar förutom de på Váci Utca. De större varuhusen har i regel öppet hela helgerna och ibland så sent som till kl. 21:00.

Hotell och boende

Hotellet Four Seasons som ligger i palatset Gresham Palace

Att välja ett hotell att bo på i Budapest kan vara väldigt trevligt då det verkligen finns något för alla. Det svåraste är att bestämma sig för vad man vill ha då utbudet är så väldigt stort. Även i mitt i av sommaren och under högsäsongen bör man kunna hitta ett hotell med lediga rum. Det finns dock ett noterbart undantag från denna regel och det är under Formula 1 Grand Prix -veckan i augusti då tusentals fans kommer till staden och har bokat upp allting redan ett år i förväg.

En lösning om man av någon anledning absolut måste resa under just den veckan kan dock vara att hyra ett rum av alla de privatpersoner som hyr ut rum runt om i Budapest. Det är också ett perfekt sätt att träffa på lokalbefolkningen.

På hotellen ingår i regel alltid frukost i priserna och många av dem erbjuder trevlig mat i deras egna restauranger.

En bra idé om man ska resa till Budapest är att redan innan bestämma sig för vad man är ute efter. Vill man vara i de mest centrala delarna? Vill man ha en fantastisk utsikt? Kanske man vill ha ett hotell med spa eller ett tyst och fridfullt hotell i friska luften uppe på Buda Hills?

Distrikt 2 och 3

En av de bästa sakerna med att resa till Budapest är dess närhet till Buda Hills. Det är ett område som har vackra grönområden och erbjuder många spektakulära panoramautsikter över staden och floden Donau. Om man vill uppleva det stressiga i stadens centrum under dagtid, men vill ha känslan av att vara på landsbygden på kvällen är Buda Hills det perfekta valet. Luften är ren, fåglar sjunger på morgonen och det finns många möjligheter till vandring, cykling osv. överallt i området.

Om du eftersöker detta samtidigt som du inte vill spendera allt för mycket pengar på ditt boende är Grand Hostel Budapest ett bra val.

Resenärer som tänkt stanna i staden en längre tid bör ta sig en titt på Europa, som är ett lägenhetshotell med relativt bra priser jämfört med andra alternativ i staden. Andra mer eleganta alternativ inkluderar Victoria Hotel, Kristaly Panzio och Panda Hotel. Alla erbjuder utmärkt service och bekväma rum.

Distrikt 3 erbjuder också en hel del bra boendealternativ. Hotellet Monte Christo Hotel har en egen privat strand, pool och är idylliskt belägen nära Roman Beach. Dunapart Hotel är beläget på ett riktigt skepp och bjuder på en underbar utsikt över floden Donau. Nära Szentendrei Island ligger Duna-Party Panzio som är en bekväm plats att bo på om man tänkt använda lokaltrafiken ofta, då utbudet av det där är stort och lättillgängligt.

Distrikt 5

Om man vill vara mitt i centrala Budapest har man ett utbud med allt från spartanska vandrarhem till lyxiga hotell i världsklass. Bland de senare finns Marriott Hotel, InterContinental och Sofitel Atrium, som alla har en fantastisk utsikt över Donau, medan Kempinski Hotel Corvinus erbjuder ett av de mest lyxiga boendena i hela staden. För att få det bästa av båda världar, prova hotellet Four Seasons Hotel Gresham Palace. Om man vill göra resan till Budapest så billig som möjlig, samtidigt som man vill bo centralt, finns Yellow Submarine Youth Hostel eller Diaksport.

Distrikt 12

Buda Hills är där man hittar många av de mindre boutiquehotellen. De drivs ofta av familjer och standarden är allt från mer vanliga hotell till riktigt lyxiga. En av de bästa är Molnar Panzio. Andra bra alternativ i distrikt 12 är Danubius Health Spa Resort Margitsziget och Grand Hotel på Margaret Island.

Ta sig fram

Skylt som visar att det finns en tunnelbana

Att orientera sig i Budapest är inte särskilt svårt. Floden Donau delar staden i två områden: Buda och Pest. Bortsett från själva centrum är stadens struktur ganska logisk.

Landmärken i Buda som det kungliga slottet eller Citadella Castle hjälper dig att hitta relativt enkelt. Förutom Donau är de bästa referenspunkterna för att orientera sig i staden broarna som går över floden. Från norr till söder är de:

Árpád Bridge. En modern bro med förbindelse till norra Margaret Island. Också den längsta bron i Budapest med sina 973 meter.

Margaret Bridge.Identifieras lätt tack vare dess speciella former: bron gör en 35 graders vändning över halva bron på den södra spetsen av Margaret Island. Spårvagn 4 och 6 korsar Donau på denna bro, så om du ser spårvagnstrafik på en bro med en till synes lite spektakulär vändning mitt i allt är det Margaret Bridge du tittar på.

Chain Bridge.Blev färdig 1849 och är den äldsta, utan tvekan vackraste och definitivt mest fotograferade bron i Budapest. Är även upplyst på natten. Ser du en upplyst vacker gammal bro på natten när du är på väg hem efter en trevlig middag eller en kväll ute är det Chain Bridge.

Elisabeth Bridge.Färdigställd 1903 och dess struktur av kedjor förstördes under andra världskriget vilket gjorde att man valde att helt ersätta det gamla med denna nyare moderna hängbro som invigdes 1964.

Liberty Bridge.Öppnades 1896 och är en elegant, men enkel bro. Förbinder Gellért Baths i Buda med köpcentrumet Great Market Hall i Pest. Blev nyligen renoverad.

Petofi Bridge.Var under en lång tid den mest sydliga bron i Budapest. Länkar samman den inre ringvägen i Pest med Buda.

Lágymányosi Bridge.Den nyaste bron i staden med en modern arkitektur och spektakulär belysning där speglar reflekterar ljus från floden. Byggd bredvid en järnvägsbro som ligger vid dess södra sida.

Till fots

Många av Budapests största sevärdheter är enkla att besöka till fots och i de centrala delarna blir det fler och fler gågator.

Bilförare tenderar att respektera fotgängare och ger ofta företräde om man vill korsa en gata även om det inte finns några trafikljus. På grund av bristen på körbanor för cyklister behöver de som cyklar ofta köra runt och genom gångtrafikanter, så var beredd på det.

Ett hett tips är att inte bära högklackat i centrala Budapest då det finns många stengator och då särskilt kring och i området Castle Hill.

Lokaltrafiken

Man hittar en hel del intressanta platser på gångavstånd, men då Budapest är en stor stad lär du någon gång använda lokaltrafiken.

Staden har ett väl utbyggt nät för lokaltrafiken; tre tunnelbanelinjer, blå bussar som går från och till förorterna, gula spårvagnar samt de röda trådbussarna. Hela systemet är ganska enkelt att förstå. De dåliga nyheterna är dock att tidtabellerna är ganska opålitliga, fordonen är inte alltid så rena som vi är vana vid och biljetterna har blivit dyrare med åren.

Hela systemet drivs av Budapest Transport Limited Company(BKV) och en engelskspråkig hemsida finns som tillhandahåller de nuvarande tidtabellerna och priserna. Dagtrafiken åker från ca. 05:00 till 23:30 och efter det finns ett nät av nattbussar tillgängliga för de som är ute sent.

Bra att veta om lokaltrafiken i Budapest:

 • Tunnelbanelinjerna 1, 2, 3 binder samman förorterna med de största knutpunkterna, ett flertal sevärdheter och centralt belägna hotell.
 • Spårvagn 2 går längst med Donau på Pests sida.
 • Spårvagn 4 och 6 följer Nagykörút (Pests inre ringväg).
 • Buss 7, 7E, 173 och 173E binder samman Keleti Railway Station med stadskärnan och många intressepunkter i Buda och Pest.
 • Buss 16, 16A och 116 går till Buda Castle.
 • Buss 105 förbinder Hõsök Tere (Hero's Square), går upp och ned Andrássy Boulevard till Deák Square innan den åker över Chain Bridge till Buda och passerar Déli Pályaudvar (den södra järnvägsstationen).
 • Buss 200E går till och från flygplatsen.

Om du stannar längre kan det vara värt att köpa en karta över lokaltrafiken på en av alla BKV-butiker som finns runt om i staden. Du kan också hitta detaljerade kartor över lokaltrafiken i en del butiker på spårvägsstationerna, särskilt utmed linje 4-6.

Biljetter och priser

Om du tänkt göra många resor i Budapest är det bättre att köpa ett åkkort, då det blir mycket billigare och bekvämare än att hela tiden köpa lösa biljetter. Från 2009 är de mest användbara biljetterna för turister följande:

 • Single Ticket. Gäller för en resa, men ej byten från t.ex. tunnelbana till buss. Man får dock göra ett byte mellan tunnelbanelinjer. Kostar ca. 15 kr per biljett.
 • Transfer Ticket. Gäller för en resa, en transfer tillåten (oavsett typ). Kostar ca. 17 kr per biljett.
 • 10 Single Ticket Book. Häfte på 10 biljetter. Kostar ca. 100 kr.
 • One-day Travel Card. Gäller 24 timmar från det att man köper kortet. Kostar ca. 55 kr.
 • Three-day Travel Card. Gäller 72 timmar efter köp (dagen vid inköp plus två dagar). Kostar ca. 135 kr.
 • Seven-day Travel Card. Gäller från dagen man köper det och de följande sex dagarna. Kostar ca. 160 kr.
 • Fourteen-day Pass. Gäller 14 dagar. Har krav på fotografi som man kan ta där man köper kortet. Gäller även för MÁV-tåg och de gula Volánbussarna i förorterna. Kostar ca. 215 kr.
 • One-month Pass. Gäller för 30-31 dagar (beroende på månad) och kräver också ett fotografi. Gäller även det för MÁV och Volánbussar.
 • Budapest Card. Ger dig tillgång till oändligt antal resor i Budapest och ger också rabatt på en del museer och restauranger. Ett tvådagarskort kostar ca. 215 kr och ett tredagars ca. 260 kr. Om du inte bryr dig särskilt mycket om rabatterna rekommenderas istället att köpa de lokala åkkorten som är billigare.

Förr eller senare kommer du att stöta på biljettkontrollanter, särskilt på söndagar på spårvagnarna och bussarna. Man hittar dem utplacerade nästan varje dag vid tunnelbanestationernas in- och utgångar. De har ett väldigt dåligt rykte bland lokalbefolkningen då de, mot dem, ofta upplevs som oförskämda.

Ett hett tips är att inte planka (resa utan att betala) i lokaltrafiken då böterna betalas på plats och som turist löper du stor risk att få betala runt 1000 kr. Då det är billigt med biljetterna är plankning i Budapest något som bör vara reserverat för de som av någon anledning vill ge sig ut på någon typ av konstigt äventyr, där insatsen både är direkt onödig och kan bli en dyr affär.

Tunnelbana

Att ta sig fram med tunnelbanan i Budapest är ett utmärkt sätt att ta sig runt på. Tunnelbanestationerna ansluter förorter, järnvägstrafik, busstationer, flera centralt belägna hotell, museer och sevärdheter. Linjenätet består av tre linjer som möts vid Deák Tér Station (Déak Square i centrala Pest).

 • Metro 1 (gula linjen) binder samman Mexikói Út med Vörösmarty Tér (ligger i Pests mest turistvänliga område) och passerar Opera och Hõsök Tere (Heroe's Square). Linjen byggdes för att hylla det 1000:e året av ungersk självständighet (kallas därefter ofta Millenium Subway). Det var den första tunnelbanelinjen byggd under jord i det kontinentala Europa och den andra i världen efter London. Även om tunnelbanevagnarna inte är i orginalutförande, så är de renoverade stationerna väldigt vackra och tjänar som ett historiskt minne av Budapests rikaste period (1880-1910).
 • Metro 2 (röda linjen) binder Déli Pályaudvar (södra järnvagsstationen i centrala Buda) med Örs Vezér Tere och tar dig även till Moszkva Tér, Kossuth Tér och Keleti Pályaudvar. Även om byggandet började på 50-talet så höll linjen bara öppet mellan 1970-1972. Byggdes senare helt om och öppnades 2004. Dess stationer känns verkligen nya och fräscha, men tågen på linjen är fortfarande gamla.
 • Metro 3 (blå linje) går från Újpest-Központ (bostadsområde i Pests norra förorter) till Kõbánya-Kispest, passerar Nyugati Pályaudvar (västra järnvägsstationen) och olika stationer i centrala Pest.

Alla tunnelbanelinjer finns väl representerade på kartor vid stationerna. Medborgare från EU över 65 år gör resor gratis med tunnelbana, buss och trådbussar. Men man måste då ha ett identifikationsdokument som styrker detta på begäran av kontrollanter. Detta gäller även för en del tågresor utöver tunnelbanan.

Spårvagn

Budapests 25 spårvagnslinjer är ett väldigt turistvänligt sätt att ta sig runt på. De är långsammare, men ett fint sätt att se staden på till skillnad från tunnelbanan, samt ett bra komplement till tunnelbanan i områden kring Buda. Var dock beredd på att dörrarna, likt tunnelbanan i Stockholm, öppnar på olika sidor beroende på vilken station spårvagnen stannar vid.

De mest användbara linjerna för besökare är:

 • Spårvagn 4 och 6 som båda går längst med Nagykörút (Pests inre ringväg). De ger tillgång till alla tre tunnelbanelinjer vid ett antal olika stationer och åker över Donau till Buda via Margaret Bridge.
 • De två spårvagnarna som åker längst med Donau (19 i Buda och 2 i Pest) och som ses som del av stadslandskapet. Båda två bjuder på vacker utsikt över båda sidor av staden.

Buss

Budapest har ett tätt nätverk av bussar som också ansluter tätorterna och förorterna med flertalet tunnelbane- och tågstationer i stadens centrum. Nummersystemet är ganska enkelt att förstå.

 • Nummer under 299 indikerar vanliga bussrutter, nummer med ett tillagt "E" (t.ex. 7E och 173E) indikerar expressbussar som inte stannar vid alla stationer.
 • Nummer med ett tillagt "A" har kortare rutter än deras motpart (t.ex. har buss 30 en längre rutt än 30A).
 • Nummer över 900 indikerar nattbussar (nummer mellan 800 och 899 är förortsbussar som tillhandahålls av Volán Company, BKV-biljetter och de flesta turistbiljetterna gäller inte på dessa).

De mer användbara busslinjerna för turister inkluderar bl.a:

 • Buss 7, 73, 7E och 173E, som alla åker vid Keleti Railway Station, Blaha Lujza Square, Pests stadskärna och många intressepunkter i Buda.
 • Buss 16, 16A och 116, som går från Buda Castle från Moszkva Square.
 • Buss 200E, som går till Ferihegy Airport från tunnelbanestationen i Kõbánya-Kispest.

Nattbussar

I Budapest finns 34 nattbusslinjer. Numren för dessa är alltid tresiffriga och startar med "9". De går var 15-60:e minut från ca kl. 23:00 till kl. 04:00. Huvudcentralen för dessa bussar är Moszkva Square i Buda och Astoria (korsningen Kossuth Lajos Utca - Károly Körút) i Pest. Dagbiljtter och åkkort gäller.

De mest användbara nattbussarna är oftast:

 • 906 och 923 som går längst med Nagykörút (Pests inre ringväg). De går ungefär som spårvagnarna 4 och 6 går dagtid.
 • 907 som ersätter buss 7.
 • 914 och 950 som ersätter tunnelbanelinje tre i stadskärnan.

En linjekarta över dessa och fler finns online på BKV:s hemsida. Det går fint att köpa biljetter av kontrollanter som ofta samlas kring de större stationerna nattetid.

Taxi

Taxichaufförerna i Budapest är inte alltid särskilt bra på engelska, men genom att bara säga var man vill klarar man sig bra. För att vara säker, använd bara någon av taxibilarna som har stora logotyper på sig, de andra kan vara svarttaxichaufförer som kan lura dig. De står oftast vid flygplatsterminaler och järnvägsstationer, så där bör du vara extra försiktig.

Priset är vanligen ca 7 kr/km, men det bästa är att komma överens om ett pris innan man reser iväg. Notera även att om du väljer att boka en taxi via hotellet kommer du med all säkerhet att få betala högre priser än om du själv ringer och bokar.

Telefonnummer till några taxibolag i Budapest:

 • Budataxi: +36-1 233-3333
 • City Taxi: +36-1 211-1111
 • Fotaxi: +36-1 222-2222
 • Taxi 2000:+36-1 200-0000
 • Tele 5 Taxi: +36-1 555-5555
 • Zóna Taxi: +36-1 365-5555
 • 6x6 Taxi: +36-1 266-6666
 • Budapest Taxi: +36-1 433-3333
 • Mobil Taxi: +36-1 333-1757
 • Radio Taxi: +36-1 777-7777
 • Taxi Plus: +36-1 888-8000

Bil

Budapest är en väldigt trafikerad stad och långdragna trafikstockningar är inget som är sällsynt runt om i staden. Om du inte vill spendera din vistelse i Budapest med att sitta i köer är det bäst att lämna alla tankar på att köra bil hemma, om du inte bara har staden som en startpunkt för att senare ge dig iväg ut på landsbygden eller liknande.

Bilder från Budapest

Nyckelord

Budapest, Reseguide, Sevärdheter, Tips, Fakta, Storstad
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Tips eller kommentar till reseguiden?

Läs vad andra skrivt eller skriv en egen kommentar om resmålet

 • rebeccaste 2011-02-23

  jättefint! :D

 • Myza 2011-02-24

  Åh, vad vackert!!

 • Sofia 2011-02-25

  blir verkligen lockad av att åka dit! =)

 • markus 2011-02-26

  den här reseguiden till budapest blir perfekt sen när jag ska iväg dit, tack! :)

 • Kalle 2011-02-26

  Gillar att när man skriver ut så slipper man allt det där extra på sidan som annars stör så mycket.... bra jobbat =)

 • Taina Välimäki 2012-07-05

  Vill åka NU,kan knappt bärga mig innan 31/8.Ska intressant.Guiden verkar toppen och tror mig återvända igen!

 • Tommie 2012-07-10

  Hoppas du får det trevligt i Budapest Taina! Skriv gärna dina egna tips här när du kommer tillbaka. :)

Skriv kommentar

Fyll i fältet nedan för att skriva en kommentar


Skicka kommentar
Skriv ut

Karta


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade