Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Berlin

Berlin reseguide

Berlin, Berlin, Berlin - få städer i Europa har stått i centrum för så många historiska händelser. En resa till Berlin är perfekt för dig som letar efter spännande sevärdheter, vill göra en kort resa till en stor stad eller för dig som bara vill resa iväg till en spännande plats för under en tusenlapp.

Se och göra

Det som lockar med resor till Berlin för många förstagångsresenärer är kulturen, stadens olika bakgrunder samt alla dess muséer och historiska landmärken. Även om Berlin har en imponerande lista över förstklassiga arkitektoniska landmärken och över 140 muséer, så har staden också blivit en toppdestination för yngre människor som letar efter något mer edgy, progressivt och kulturellt.

Om du är ute efter något mer populärkulturellt direkt när du kommer till staden kanske ett besök på Fernsehturm, Berlins "TV-torn", kan vara något för dig. Med en höjd på nästan 400 meter ger denna ikoniska byggnad en väldigt bra utsikt över Berlin. När man tagit sig upp kommer man även se olika områden som man troligen snart kommer besöka till fots, med buss, med taxi eller kanske med berlinarnas nya favoritsätt att färdas med - cykel.

För att se lite av den moderna konsten och den nya kulturen som kommit att definiera Berlin på senare år, se till att spana in de olika samtida konstgallerier som finns runt om i staden. Ett av de mer progressiva, kallad MADE, är en multidisciplinerad och öppen plats skapad för att ta del av kreativiteten från människor med olika bakgrunder. Återkommande utställningar och arrangemang gör detta nya etablissemang till ett måste för alla som är ute efter modern konst i Berlin. Gå dit och ta dig en titt vid Alexanderstraße 7 där MADE ligger.

Reichstag

Riksdagshuset i Berlin, Reichstag, blev färdigbyggt 1894. Byggnaden representerar hjärtat av politiken i Tyskland och har varit ett första klassens vittne till landets problemfyllda historia. Från ett kommunistkuppsförsök och intågande av nazister, till DDR där byggnaden stod vid kanten av järnridån som delade av öst från väst.

Taket på riksdagshuset har en stor glaskupol där man får en spektakulär utsikt över det evigt föränderliga Berlin. Att besöka riksdagshuset är helt gratis, men det kan vara en mycket god idé att komma dit tidigt för att undvika de långa köerna som bildas senare på dagen. Det öppnar kl. 08:00 och stänger kl. 00:00.

Notera att man måste ansöka om besökstillstånd minst tre dagar innan man tar sig in. Detta kan man göra på https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en

Helt värt klart ett besök annars då det är en av de vackrare byggnaderna i Berlin!

Adress: Platz der Republik 1, Berlin 11011

Bebelplatz

Detta historiska torg ligger omgärdat av byggnader som universitetet Humboldt, State Opera House och Berliner Dom. Bebelplatz ligger precis utanför den stora avenyn Unter den Linden. Torget är mest känt som platsen för det nazistiska bokbålet 1933 där medlemmar av det nazistiska partiet brände böcker från akademiker som de tyckte var negativt inställda till deras politiska rörelse. Detta inkluderade verk av Karl Marx, Alfred Kerr och Kurt Tucholsky. Ett underjordiskt bibliotek fullt av hyllor med tomma böcker står som minnesmärke av detta och kan ses genom ett glasfönster i mitten av torget.

Adress: Bebelplatz (vid Unter den Linden), Berlin 10117

East Side Gallery

Det största utomhusgalleriet i världen. East Side Gallery är belägen på den största kvarvarande sektionen av Berlinmuren som konstruerades av Sovjet 1961 för att dela väst från öst i Berlin. När järnridån äntligen föll 1989 blev många delar av muren förstörd då staden återförenades under det som var slutet av kalla kriget.

160 internationella konstnärer blev inbjudna för att måla på muren som ligger i det östra distriktet Freidrichshain och målningarna har varit orörda de senaste 20 åren, men deras framtid är osäker då man planerar att restaurera området vilket definitivt kan komma att hota detta politiska landmärke. Om du är intresserad av konst och/eller politik är detta en plats i Berlin du bör ta dig till innan det är för sent.

Address: Mühlenstraße, Berlin 10243
Webb: eastsidegallery.com

Topographie des Terrors

Det är inte mycket kvar av Gestapos tidigare högkvarter i Wilhelmstrabe. Byggnaderna blev hårt utsatta för bombräder under andra världskriget och de kvarstående byggnaderna blev rivna kort efter krigets slut. De allierade myndigheterna ville att alla spår av Tysklands dåliga förflutna skulle bli förstört snarast möjligt.

Utgrävningar under det tidiga 80-talet förde tillbaka en del av byggnaderna och ett museum etablerades snabbt i området nära Hitlers bunker. Museet Topographie of Terror står bredvid det judiska muséet och Holocaust Memorial som en av de viktigaste minnesplatserna i Berlin som representerar den mörkaste delen av Tysklands historia.

Informationscentret som ligger utanför muséet är beläget i det före detta SS-huvudkvarteret och en stor del av Berlinmuren finns också kvar på platsen. Även om man inte ska koppla samman Berlinmuren med Tyskland under andra världskriget är det bekvämt att här kunna ta del av båda.

Adress: Niederkirchnerstraße 8, Berlin 10963
Webb: topographie.de

Pergamon Museum

Är en av fyra byggnader på Museum Island och är hem till fantastiska artefakter och är namngiven efter den forntida grekiska staden Pergamon, vars stadsmur blev utgrävd av tyska arkeologer och förd till Berlin. Eleganta statyer av grekiska figurer och gudar finns det gott om, likväl som 15 meter höga kolonner och grindar. "Gates of Babylon" och andra kända artefakter från den islamiska staden finns också representerade. Detta är ett trevligt museum med gott om saker att se och gör sig bra som utflykt en eftermiddag.

Adress: Am Kupfergraben, Berlin 10178

Berlin Zoo (Zoologischer Garten Berlin)

Berlin Zoo är en av de största djurparkerna i världen och hem till den berömda berlinska isbjörnen Knut. Han blev uppfödd av djurskötaren Thomas Dörflein efter det att hans mamma Tosca avvisade honom. Den fluffiga isbjörnsungen lockade miljontals besökare från hela världen och har sedan dess växt till sig till att vara 2,5m hög, 210kg och vuxen.

Berlin Zoo är ett av Tysklands första zoo och öppnade 1844. Besökare kan antingen gå in i djurparken genom den exotiskt designade Elephant Gate bredvid akvariet eller genom Lion Gate direkt mitt emot Berlin Zoo:s tågstation.

Inte helt oväntat så är detta zoo perfekt om du reser till Berlin med en familj. Barnen kan även på en del av området klappa och mata olika lantgårdsdjur. Om du reser hit, se även till att besöka Berlin Aquarium som ligger i direkt anslutning.

Adress: Hardenbergplatz 8, Berlin 10787
Webb: zoo-berlin.de

FEZ Wuhlheide

Denna park fick toppbetyg i 1999 års kampanj där barn i Berlin fick prova på olika attraktioner och sevärdheter runt om i staden. FEZ är en stor park med skogar, sjöar, inhägnade viltdjursområden, simbassänger, lekparker, ett torg med marknader, BMX-bana, skateboardramper och olika sportområden.
Äldre barn kan köra ett tåg genom parken och kontrollera biljetter osv. och ett grönområde erbjuder utställningar och andra arrangemang. Den enda nackdelen med parkområdet är att det ligger en bit från staden. Annars är det en perfekt plats att åka till med barnen.

Adress: An der Wulheide 197, Oberschöneweide, Berlin 12457
Webb: fez-berlin.de

Tyska Historiska Museet

Det Tyska Historiska Museet (Deutsches Historisches Museum) är beläget i Zeughaus som är den äldsta byggnaden vid Unter den Linden. Den häftiga byggnaden från barocktiden i norra Tyskland har en stor samling av ovärderliga artefakter från Tysklands turbulenta historia. Bland utställningarna hittar man bl.a. en väg där man kan gå genom en tidslinje som representerar Tysklands olika epoker. Informationsrum erbjuder fördjupande kunskaper och reflekterar de olika ämnena och tidsepokerna.

Om du reser till Berlin och är intresserad av alla sevärdheter är detta ett museum du inte bör missa.

Address: Unter den Linden 2, Berlin 10117
Webb: dhm.de

Andra museer i Berlin

Berlin har verkligen ett gediget utbud av museer. Här kommer en lista med fler:

- Gemäldegalerie. Tusentals Europeiska målningar från 1200 till 1800-talet. Bland konstnärerna syns bl.a. Dürer, Raffael, Tizian, Caravaggio, Rembrandt och Rubens. Ligger vid Matthäikirchplatz.
- Jüdisches Museum. Det judiska museet i Berlin där du kan lära dig historia kring judar i Tyskland. Öppet 10:00 till 20:00 varje dag och ligger vid Lindenstraße 9-14.
- Neue Nationalgalerie. Här hittar man främst samtida utställningar av olika slag. Ligger på Potsdamer Straße 50.
- Museum für Naturkunde. Museum med naturvetenskap i fokus. Har en stor samling dinosaurieskelett, fossiler och olika mineraler. Hittas på Invalidenstraße 43.
- Mauermuseum. Museum tillägnat Berlinmuren. Ligger vid Checkpoint Charlie, som är en historisk punkt mellan det forna Öst- och Västberlin.

Parker

Berlin har många trevliga parker, som inte helt oväntat är väldigt populära att besöka om somrarna:

- Tiergarten. Berlins största park där man på somrarna kan se många familjer som grillar.
- Viktoriapark (Kreuzberg). Bjuder på en vacker panoramisk utsikt över södra Berlin. Det nationella monumentet av Schinkel kan även ses på toppen.
- Schloßgarten Charlottenburg. Ligger inne på Charlottenburg Palace:s område, men själva grönområdet är gratis att beträda. En perfekt plats för att ta en trevlig promenad, även om man inte är intresserad av själva palatset. Grönområdet är väldigt stort och för att komma dit kan man ta ingången vid Neuer Pavillon (Schinkelpavillon) som ligger till höger om Luisenplatz.
- World's Garden (Gärten der Welt). Ligger vid Marzahn och där hittar man en stor kinesisk trädgård, en koreansk trädgård, en liten balinesisk gård/glashus, en orientalisk gård med fina fontäner, ett kloster och slutligen en japansk trädgård. För att ta dig dit, åk till stationen Marzahn och fortsätt sedan med buss 195 till Eisenacher Straße.

Mat och restauranger

Rätt serverad på restaurangen Shiro i Shiro i Berlin

Berlin kanske inte står högst upp på listan över restauranger och mat, men staden erbjuder en stor variation och prisvärda alternativ som mer än väl väger upp för avsaknaden av olika kändiskockar. Staden erbjuder ett stort utbud av olika unika restauranger och koncept.

Henne

Namnet på denna restaurang betyder "höna" och ligger i Kreuzbergområdet. Restaurangen är främst känd för dess utsökta kycklingrätt som dessutom är det enda som serveras. Detta är tyskarnas svar på våra svenska "sunkhak", där många av besökarna också kommer för att dricka öl. Det är dock ett trevligt ställe, men var beredd på att äta med händerna, bestick ingår inte om man inte frågar efter det.

Typ av mat: Europeisk
Nyckelord: Livligt, billigt, området Kreutzberg
Plats: Leuschnerdamm 25, Berlin 10999

Yorckschlösschen

Detta ställe har varit något av en konstitution i Kreuzberg i över 100 år, men tiden tycks ha stannat kring 1970. Inget har ändrats sedan de legendariska åren när Kreuzberg var hem för västerradikala aktivister som ofta var i slagsmål med polisen. Yorckschlösschen drar fortfarande till sig många långhåriga "40-någonting" som tycker om att tänka tillbaka och prata om hur det var och vad som hände förr, men klientelet är ändå väldigt blandat och avslappnat.
Liveband uppträder varje söndagseftermiddag (även på onsdagskvällar om somrarna). Musikfokus ligger främst på jazz, blues och country och på menyn finns ett stort urval lokala rätter. Prova hemlagade köttbullar eller köttfärslimpa tillsammans med stekt ägg och potatis.

Typ av mat: Europeisk
Nyckelord: Livligt, billigt, området Kreutzberg
Plats: Yorckstraße 15, Berlin 10965

Shiro i Shiro

En restaurang där Europa möter Japan är det bästa sättet att beskriva Shiro i Shiro i Berlin. Vitmålade väggar blandas med dramatiska färger och modern inredning. Atmosfären på restaurangen är drömliknande och lugn. Maten är en perfekt blandning av olika smaker och på menyn finns en rad olika rätter presenterade, men man kan också välja att bara ta del av den sushi och sashimi som Shiro i Shiro erbjuder.

Typ av mat: Asiatisk, japansk
Nyckelord: Dyrt, utanför stadskärnan
Plats: Rosa-Luxemburg-Straße 11, Lux Eleven Hotel, Berlin 10178

Alter Fritz

Är beläget nära Alt-Tegel nordväst i Berlin. Denna restaurang gör sig bra om man reser som en familj då föräldrar kan slappna av med en nybryggd öl medan barnen leker i den lekpark som finns eller med ankorna i dammen. Stället bjuder också på livemusik varje söndag.

Typ av mat: Europeisk
Nyckelord: Barnvänligt, prisvärt, området Wedding
Plats: Karolinenstraße 12, Berlin 13507

Telecafé

Vad kan vara bättre än att äta 365 meter över staden medan man njuter av en panoramisk utsikt åt alla håll och detta helt utan att behöva gå från bordet? Denna roterande restaurang ligger på toppen av Berlins TV-torn på Alexanderplatz och erbjuder detta och lite till. Det är främst en romantisk restaurang som gör sig bäst att komma till kvällstid när man ser allt ljus som lyser upp staden och som skiner så långt ögat kan se.

Om du väljer att äta här, notera att det kostar ca 70 kr att ta sig upp till restaurangen med hissen.

Typ av mat: Tysk, europeisk
Nyckelord: Ganska prisvärt, romantiskt, området Mitte
Plats: Panoramastrasse 1A, Berliner Fernsehturm, Berlin 10178

Ganymed Brasserie

Denna restaurang i bästa 1900-talsstil ligger bredvid teatern Bertolt Brechts Berliner Ensemble, vilket gör det till en perfekt plats att gå till om man även går på någon teater i området Mitte. Servicen är trevlig och pianomusik kan höras spelandes på kvällarna. Ganymed Brasserie byter ut sin meny dagligen och har fokus på regional och fransk mat.

Mindre hungriga gäster kan också välja något från bistromenyn, som är en aning billigare, men erbjuder lika god mat som på den vanliga menyn.

Typ av mat: Fransk
Nyckelord: Ganska prisvärt, romantiskt, området Mitte
Plats: Schiffbauerdamm 5, Berlin 10117

Schwarzenraben

Denna trendiga restaurang ligger i hjärtat av Berlin. Dekor och inredning utgörs av mysiga lädersäten blandat med en postmodern och funktionsinriktad elegans. Detta gör att atmosfären känns väldigt inbjudande. Den riktiga juvelen bland allt är den underbara och underjordiska baren kallad Engelspalast där det serveras vin, öl och cocktails.

Annars är detta en ganska dyr och modern restaurang serverandes innovativa italienska och asiatiska rätter.

Typ av mat: Italiensk, asiatisk
Nyckelord: Romantisk, ganska privärt
Plats: Neue Schönhauser Straße 13, Berlin 10178

Barer och uteliv

Öl i berlin

Vad är resor till Berlin utan en kväll ute? Även om man är ute efter att festa eller vill ta en kall öl på ett mer lågmält ställe bland lokalbefolkningen finns det gott om olika barer och klubbar dit man kan gå på upptäcktsfärd i Berlins nattliv.

Quasimodo

Beläget nedanför Quasimodo Café och Delphi Cinema så är denna älskvärda jazzklubb och källare en av Berlins absolut äldsta. En sak som man i princip alltid kan vara säker på här är att det alltid spelas trevlig musik.

De senaste åren har Quasimodo expanderat musiken och jazzen kompletteras nu med en bra blandning av blues, latin och funk. När det kommer till scenen i Berlin så är det få som har sådana intima och främjande liveuppträdanden som Quasimodo: borden är strategiskt placerade för att ge bästa möjliga sikt och baren ligger på motsatt sida av scenen. Som resultat behöver inte folk som väntar på beställningar störa folk som tittar på ett uppträdande. Medan cafédelen är öppen dagligen så håller jazzkällaren endast öppet för framträdanden. Det bästa är att titta på hemsidan för att hålla sig uppdaterad.

Plats: Lantstraße 12a, Berlin 10623
Nyckelord: Livligt, hippt, området Charlottenburg
Webb: quasimodo.de

Delicious Doughnuts

En av klassikerna i den östtyska klubbkretsen och har ofta stora DJ:s, varav många kommer från London för att spela den senaste soulen, funken och acid jazzen. Stämningen på klubben är intim och inredningen lite mer stilfull med dess svarta lädersoffor och asiatiska influenser.
Men om man tar sig dit kommer man fortfarande få samma "industrikänsla" som är väldigt typisk för många klubbar i Östberlin. Allt som allt är detta en av de mest populära klubbarna i staden.

Plats: Rosenthaler Straße 9, Berlin 10119
Nyckelord: Stilfullt, livfullt, hippt
Webb: delicious-doughnuts.de

Spindler & Klatt

Modern design och inredning gör denna stora lounge och restaurang till en av de mest populära platserna för festande i Berlin. Inredningen går i saturerad svart och vitt med stora soffor liggandes nära restaurangdelen, vilket gör att man kan ta en drink och slappna av med vänner både före och efter maten. Om vädret tillåter finns det även en lounge utomhus på terrassen, som också erbjuder en vacker utsikt ut över vattnet.

Spindler & Klatt är en perfekt plats om du kommer dit med din partner eller om du är där med vänner. Efter kl. 21:00 förvandlas hela stället till en nattklubb varvid restaurangdelen, med bord och allt, snabbt plockas bort.

Trots den moderna och designade inredningen hör inte Spindler & Klatt till de dyrare ställena. Att gå hit och dricka är billigt och t.o.m. väldigt billigt om man också tänker på den trevliga atmosfären man får på köpet. En klar rekommendation till dig som vill ha något mer stiligt, men som inte vill spräcka budgeten.

Plats: Köpenicker Straße 16/17, Berlin 10997
Nyckelord: Livfullt, romantiskt, hippt
Webb: spindlerklatt.com

Berliner Prater Garten

Originalet "Prater" ligger i Wien, men Berlins version är lika livfullt och populärt. Detta är också Berlins äldsta ölträdgård (Bier Garten) och serverar mer gammaldags tysk mat som man kan avnjuta i den trevliga, öppna trädgården.

Trädgården har även en scen där Volksbühne, en av Berlins mest påhittiga teatergrupper, uppträder lite då och då. Stället erbjuder annars billig öl och en trevlig, avslappnad atmosfär, vilket gör det till en perfekt plats att gå till en varm sommardag tillsammans med några vänner.

Plats: Kastanienallee 7-9, Berlin 10435
Nyckelord: Ölträdgård, livfullt, romantiskt
Webb: pratergarten.de

Clärchens Ballhaus

Clärchens Ballhaus har haft sina mer gammaldags danspartyn sedan 1913. Detta är ett lite mer udda hak där klassiska dansrörelser a'la Twist uppskattas. Om man vill uppleva något mer rustikt och gammaldags, samtidigt som man tycker om att dansa, eller bara lyssna till äldre musik, är detta det perfekta stället att besöka.
Om man blir hungrig kan man också beställa t.ex. en pizza från ett av alla de bord som står längst med dansgolvet. Åldern på besökarna är allt från 17 till 77 och skaran utgörs mestadels av gladlynt folk, vilket gör att atmosfären här alltid är väldigt livfull.

Om dans till gammal musik inte riktigt är något du tycker om kan du komma hit och bara ta en kaffe under dagen i deras mysiga trädgård med sin fina utsikt över gatan Auguststraße. Stället erbjuder annars en atmosfär och känsla av att vara tillbaka någon gång efter andra världskriget och det gamla Östberlin.

Plats: Auguststraße 24, Berlin 10117
Nyckelord: Livfullt, gammaldags
Webb: ballhaus.de

Zwiebelfisch

En typisk gammaldags pub i Berlin som öppnade på 60-talet. Då det öppnade blev det snabbt en mötesplats för författare och studenter planerandes 1968 års studentrevolt. Väggarna pryds av tavlor och smått söndervittrade fotografier och rummen är fyllda av gamla träbord där konstnärer och andra intellektuella sitter och försöker lösa världens problem (att de ännu inte lyckats tycks inte avskräcka dem).

Medan andra mer rustika pubar i Berlin blivit lite mer stilfulla och snobbiga har Zwiebelfisch fortsatt vara mer jordnära och representerar idag en av områdets sista, mer alternativa, utposter.

Plats: Savignyplatz 7, Berlin 10623
Nyckelord: Ölhak, alternativt
Webb: zwiebelfisch-berlin.de

Loretta am Wannsee

Denna ölträdgård ligger idylliskt i det vackra området Wannsee och är mycket populärt, samt en perfekt plats att sätta sig på och ta det lite lugnt en lummig sommarkväll. Det är nästan värt att ta sig hit bara för att se den vackra utsikten över sjön, men det är lika värt att äta en av de tyska rätterna som serveras också när man väl är på plats. Varför inte göra båda tillsammans med en färsk öl? Håller endast öppet om somrarna. Ligger lite utanför staden, men är väl värt ett besök.

Plats: Kronprinzessinnenweg 260, Wansee, Berlin 14109
Nyckelord: Romantiskt, hippt
Webb: loretta.de

King Kong Klub

Ett lite udda ställe att gå till för att dansa och ta några glas. King Kong Klub håller i princip alltid öppet när alla andra barer sedan länge har stängt. Klubbens inredning består mest av skrot och kitsch samt de svartvita gamla filmerna som spelas på en del av väggarna.
King Kong Klub är alltid en bra plats för att möta nya och lite udda karaktärer, men det går givetvis lika bra att bara sitta och titta på spektaklet medan man sveper en öl eller två.

Plats: Brunnenstraße 173, Berlin 10119
Webb: king-kong-klub.de

Shopping

Shoppingvaruhuset KaDeWe i Berlin

Ku'Damm är något av Berlins svar på Fifth Avenue i New York. Gatan är fylld av butiker med högkvalitativa varor och har även en hel del outlets med billiga souvenirer och T-shirts. Även om berlinare sällan shoppar längst med Ku'Damm brukar specialbutikerna på sidogatorna vara populära att besöka, särskilt de mellan Breitscheidplatz och Olivaer Platz.

En annan stor shoppinggata är Tauentzienstraße och gatorna som korsar den; Marburger, Ranke och Nürnberger. Detta område erbjuder ett stort antal olika affärer där många av dem har mode som specialitet. Butikerna här har oftast billigare priser än de på Ku'Damm. Längst med Tauentzienstraße (nära Ku'Damm) hittar man också en av Berlins största shoppinggallerior kallad Europa Center. Gallerian har 75 butiker blandat med en uppsjö av olika restauranger och caféer.

Konsumenter som sätter kvalitét högst på listan, oavsett pris, bör bege sig till Kempinski Plaza (Uhlandstraße 181-183) där några av Berlins mest exklusiva butiker ligger. Haute-couture (kläder i endast ett exemplar för t.ex. modevisningar mm) och andra mer dyra kläder hittas enkelt där. För modeintresserade finns även en del butiker längst med Bleibtreustraße.

För de mer prismedvetna och för de som letar efter kap finns gatan Wilmersdorferstraße, som har en rad olika lågprisbutiker. Undvik dock lördagsmorgnar då det kan vara väldigt mycket folk och oerhört långa köer som följd.

Shopping i Östberlin

I Östberlin kunde man länge inte hitta särskilt mycket att handla utom möjligen några få souvenirer. Allt det har ändrats nu och på dess huvudgata, Friedrichstraße, hittar man en del av Berlins mest eleganta butiker. De exklusiva butikerna säljer allt från högkvalitativt mode till Muißenporslin.

De billigare butikerna i Berlin ligger runt det lite bleka Alexanderplatz och letar man efter lite mer speciella affärer hittar man dem i kvarteret Nikolai. Det största shoppingcentret i östra Berlin, med outlets som har allt möjligt, är Berliner Markthalle som ligger vid hörnet av Rosa Luxemburg Straße och Karl Liebknecht Straße.

De flesta butiker i Berlin har öppet måndag till fredag, kl. 9:00 eller kl. 22:00 till kl. 18:00 eller kl. 18:30. Många av dem håller dock längre öppet på torsdagskvällar och då ofta till 20:30. På lördagar har de flesta butiker endast öppet från 9:00 eller 10:00 till 14:00.

Konst och antikviteter

För dem som letar efter konst och antikviteter är Berlin en guldstad, och då särskilt i de östra delarna av Berlin där det på senare år tillkommit en hel del olika gallerier. Antikaffärer kan man dock hitta överallt, men om du är ute efter just antikviteter är ett besök kring Ludwigkirchplatz ett måste. För lite mer speciell (dyr) konst finns en del välrenommerade auktionshus där Villa Grisebaach, som specialiserar sig på konstverk från 1800-talet, sticker ut särskilt med dess anrika och långtgående historia.

Varuhus

Varor av högsta kvalitét i stora mängder finns på varuhus som KaDeWe och Kaufhaus des Westen, som båda ligger vid Wittenbergplatz inte långt från Kurfürstendamm. Alternativt kan man besöka varuhusen Karstads, tidigare Wertheim, som ligger vid Kurfürstendamm och Hermannplatz. Normalt håller de öppet från kl. 10:00 till kl. 22:00 varje dag förutom på söndagar.

Marknader

Det finns också många olika marknader i Berlin. De mest populära är nog att ta sig till gatan Straße des 17 juni. Där finner man både turister likväl som lokalbefolkning och man hittar olika hantverk, second hand, smycken, musik av alla typer m.m. Marknaderna där är dock lite av den dyrare sorten för att vara marknader. Den ligger inte långt från stationen Zoo och Berlins Tekniska museum.

Som alternativ rekommenderas marknaden som ligger vid Heidestraße 10 på Tiergarten. Öppettider är lördagar och söndagar, kl. 10:00 till kl. 18:00. Här finner man färre turister och mycket lägre priser än vid Straße des 17 juni. Marknaden har ett stort sortiment av böcker, porslin och olika möbler.

Second Hand

Det finns en uppsjö av olika secondhandbutiker i Berlin och de säljer alla möjliga typer av varor. Om du är ute efter detta är ett hett tips att prova på gatorna Schivelbeiner Straße och Malmöer Straße. En del av butikerna har inte ens ett namn, men är ganska lätta att hitta från Schönhauser Allee. För mer specialinriktade butiker gå på upptäcktsfärd i stadsdelen Mitte och gatan Hackescher Mark.

Hotell och boende

Rum på The Westin Grand Berlin

Oavsett vad din budget är och vad du har för smak erbjuder Berlin ett stort urval av olika hotell. Från det astronomiskt dyra med all tänkbar lyx till de mer grundläggande vandrarhemmen, från stora internationella hotellkedjor till små, familjeägda vandrarhem. Berlin har allt och endast din fantasi (och plånbok) sätter gränserna.

Då och nu

Mycket har hänt sedan Väst- och Östberlin återförenades. Många av Berlins största hotell ligger numer i den östra delen av staden, som t.ex. legendariska Hotel Adlon precis bredvid Brandenburg Gate eller det underbara Four Seasons vid Gendarmenmarkt. Många av Berlins traditionella flaggskepp som Kempinski och InterContinental kämpar nu för tiden med att inte tappa allt för många resenärer till det "yngre" och lite hippare östra Berlin. Det är dock inte bara hotellen i västra Berlin som "lider", utan även rent lokalt så har den östra delen blivit mer populär och attraktiv med åren. Både turister och lokalbefolkning åker numer helst till öst för att shoppa, äta på restauranger eller för olika sevärdheter och arrangemang.

Berlin är en stad med två centrum och detta reflekteras i koncentrationen av boendealternativ runt Kurfürstendamm i västra delen av staden och av Unter den Linden i stadens östra del.

De flesta hotell i västra Berlin är belägna nära Kurfürstendamm eller på de lite lugnare sidogatorna precis utanför huvudgatan. De flesta större hotellen kan hittas vid övre slutet av "Ku'damm" mellan Uhlandstraße och minneskyrkan som t.ex. Kempinski, Steigenberger och Savoy. Billigare boende finns att hitta i ett antal moderna och mellanstora etablissemang som Hollywood Media och Concept Hotel. Om du letar efter något lite mindre, men som ändå känns mer extravagant, prova på Bleibtreu eller Hecker's. Andra mer prisvärda alternativ i västra Berlins centrum är Hotel California och Hotel Augusta.

Området mellan Breitscheidplatz och Lützowplatz är hem till mer lyxiga hotell: The Palace och InterContinental, likväl som Schweizerhof, Grand Hotel Esplanade och Hotel Berlin där det sistnämnda är ett av de största hotellen i Berlin.

Området Mitte

På andra sidan Brandeburg Gate, i Berlins historiska östra stadskärna, ligger det fler lyxiga etablissemang som tävlar om potentiella kunder: The Westin Grand Berlin, Hilton Berlin Hotel, Four Seasons och Maritim proArte Hotel Berlin. Med undantag för Hotel Adlon ligger ingen precis vid populära Unter den Linden, men är istället belägna i det atmosfärrika kvarteret Friedrichstadt nära Gendarmenmarkt. Ett annat hotell som är värt att nämna i området är Hotel Agon som ligger vid Alexanderplatz.

I alla områden nämnda ovan kommer du att behöva betala lite extra för att ha komforten att bo så centralt. Men om du inte behöver bo precis i centrala Berlin finns det gott om olika platser som erbjuder mer prisvärda alternativ, men som ligger precis utanför själva stadskärnan. Då lokaltrafiken i Berlin går hela nätterna är det sällan något problem att bo på ett hotell som ligger lite utanför stadskärnan. Vi pratar om restider på 5-10 minuter, vilket inte bör ses som särskilt farligt ens för de mer kräsna resenärerna. Det kan t.o.m. vara skönt att komma från det bullriga och högljudda miljöerna runt de mer turistiga områdena i Berlin.

Om du söker de mest prisvärda alternativen finns det ett antal boenden runt Berlins centrum för utställningar, "Exhibition Center". Exempel på dessa är Domicil, Kanthotel eller Ibis Hotel och en del familjeägda vandrarhem som går att bo på under speciella evenemang.

Schöneberg, Kreuzberg, Wilmersdorf och Tiergarten

Västra Berlins bostadsområden Schöneberg, Kreuzberg, Wilmersdorf och Tiergarten har alla ett bra utbud av olika boendealternativ i alla typer av prisklasser. Att de mer lyxiga bostadsområdena har de mest lyxiga boendealternativen är inte alltid helt självklart, likväl som det inte är självklart att de mer vanliga områdena alltid bara erbjuder budgetalternativ. Därav kan man stöta på det prisvärda Hotel St. Michaels-Heim i hjärtat av det lyxiga bostadsområdet Grunewald, det dyra Park Consul (med privat golfanläggning) i arbetarklassområdet Moabit och det väldigt eleganta Hotel Riehmers Hofgarten i det invandrartäta området Kreuzberg.

Prenzlauer Berg och Friedrichshain

De östra bostadsområdena i Berlin har å andra sidan endast ett begränsat utbud av mellanstora hotell där endast Park Inn i Prenzlauer Berg och Upstalsboom i Friedrichshain sticker ut genom att inte vara av den större storleken. Det finns dock gott om mindre hotell och vandrarhem att välja bland som Hotel Greifswald nära Kollwitzplatz.

Hotell nära flygplatserna

Sist men inte minst finns det ett antal hotell kring Berlins tre flygplatser. Dorint Budget Hotel Tegel, Mercure Tempelhof Airport och det enorma Estrel med sina 1 125 rum. Inte långt från flygplatsen Schönefeld i Neukölln är det oftast lättare att hitta de bättre hotellen.

Ta sig fram

Tunnelbana i Berlin

För alla som reser till Berlin är det givet att man på något vis vill kunna transportera sig runt i staden på ett effektivt, bra och bekvämt sätt. Läs nedan och ta del av de bästa sätten att navigera sig runt i staden.

Lokaltrafiken

Berlins lokaltrafik är effektiv i alla de olika stadsdelarna, mycket pga att man väldigt billigt kan ta sig runt med BVG - Berlins tågsystem bestående av U-Bahn (vanliga tunnelbanan) och S-Bahn (motsvarigheten till Stockholms pendeltåg). Lokaltrafiken i Berlin är igång i princip non-stop: tåg går hela tiden från kl. 04:00 till ca kl. 01:00 och hela nätterna fredag till söndag. När de slutar tar dock nattbussar vid för de populäraste rutterna. Både U- och S-bahnstationer har information på engelska för den som glömt bort skoltyskan.

Biljettsystemet är indelat i tre olika och cirkulära zoner: A, B och C. Den mest användbara biljettypen för besökare är oftast den som kallas "standard singel" (ca 20 kr) och dagbiljetterna (ca 60 kr). Båda dessa ger tillgång till zon A och B som är de mest centrala zonerna i Berlin. Det finns även 48- och 72-timmarsbiljetter som gäller samma zoner. De kan vara bra om man t.ex. är på ett kortare besök eller på en weekend i Berlin.

Efter det att du köpt en biljett var noga med att validera biljetten innan du hoppar på ett tåg. Detta gör du genom att stoppa in biljetten i en av de röda eller gula maskinerna vid tågplattformarna (de är väldigt synliga). Man hittar samma automater vid spårvägsstationerna och om man åker buss kan man få biljetten stämplad av busschauffören, men på bussarna kan man också köpa en biljett direkt av chauffören om man inte redan har någon.

Taxi

Berlins krämfärgade taxibilar finns det gott om och är ett säkert alternativ. De har alltid taxameter, priserna ligger på runt 31 kr i startavgift och sedan 17 kr per km de första 7 km och sedan ca 12 kr per km efter det. Kostnaden höjs oftast en aning mellan kl. 23:00 och kl. 06:00 och på söndagar. Många taxibilar hittas kring de mer populära platserna i staden och vid de större tågstationerna, men man kan också (i vanlig ordning) vinka till sig en från gatan.

Köra bil

När lokaltrafiken i Berlin är så pass bra och trafikstockningar och annat kan vara ett riktigt gissel är det lite onödigt att ge sig på att köra bil. Men om du hyr en ändå så gäller i princip samma regler som i Sverige (inkl. högerregeln m.fl.). Att hitta parkeringsplats i centrala Berlin kan vara ganska knepigt och dyrt när man väl hittar en. Förvänta dig kostnader på runt 20 kr i timmen. De flesta större uthyrare av bilar finns tillgängliga i staden, men oftast kan man få ett bättre pris om man hyr bilen från en lokal firma. De lokala uthyrningsföretagen finns listade i Berlins gula sidor under "Autovermietung". Om du tittar där bör du kunna hitta något för under 300 kr per dag.

Bilder från Berlin

Nyckelord

Berlin, Reseguide, Tyskland, Sevärdheter, Storstad, Öl, Tips
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Tips eller kommentar till reseguiden?

Läs vad andra skrivt eller skriv en egen kommentar om resmålet

  • Lars 2011-12-16

    Ang besök i riksdagshuset med glaskupolen: Man måste numera först ansöka om besökstillstånd på nätet (https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en) minst tre dagar innan för detta.
    En liten besvikelse när man stod där på sitt helgbesök.

    Annars en mkt trevlig stad. Om ni åker kommunalt och är ett gäng personer rek att köpa "gruppbiljett - en dag" kostar 150 kr för upp till 5 personer. då kan ni åka S-bahn,Tunnelbana, buss mm till kl 3 på natten.

  • Tommie 2011-12-19

    Tack för tipsen och uppdateringen Lars! Kommer lägga till det i reseguiden snarast. :)

Skriv kommentar

Fyll i fältet nedan för att skriva en kommentar


Skicka kommentar
Skriv ut

Karta


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade