Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Cook Islands

Resor till Cook Islands (bild - javier, flickr)

En resa till Cook Islands i Söderhavet är en resa bort från allt vad stress och vardag innebär. Cook Islands är som ett pärlband av fantastiska och otroligt vackra öar där stränderna ständigt tävlar om att vara sinnebilden av det perfekta paradiset. På öarna hittar man lummiga berg, rikt djurliv och ett överflöd av orörd djungel.

Mer om Cook Islands

Fakta - Cook Islands
Huvudstad: Avarua (på huvudön Rarotonga)
Språk: Engelska (officiellt), Maori, Pukapukan, Rakahanga-Manihiki
Folkmängd: 21 400 (juli 2006)
Landarea: 240 km2
Antal öar: 15
Klimat: Tropiskt, medeltemperatur på 20-30°C under hela året
Vägguttag: 240v/50hz (som i Australien)
Landsnummer: +682
Valuta: New Zealand dollar (NZD)
Tidszon: UTC-10

I Söderhavet (Stilla havet) och så långt bort man kan tänka sig ligger paradiset. Åtminstone om man tycker att paradiset är synonymt med kristallklart vatten, palmklädda stränder, blå himmel, massor av lugn och ro samt fantastiska vyer över ett tropiskt landskap. Så är det på Cook Islands och dess 15 öar som står under förvaltning av Nya Zeeland.

Historia

Namnet Cook Islands kommer från "Kapten Cook" som först fick syn på ögruppen år 1770. Ögruppen blev en brittisk koloni år 1888, men år 1900 fick Nya Zeeland den administrativa kontrollen. Invånarna nöjde dock sig inte med detta utan beslutade år 1965 att Cook Islands skulle vara självbestämmande. Däremot står inte Cook Islands helt fritt från Nya Zeeland då landet hanterar försvar, utrikespolitik (inkl utgivning av pass) och valuta. Men förutom detta är ögruppen helt självstyrande.

Geografi

Cook Islands består av 15 öar utspridda över hela 2 miljoner km2. Dessa är i sin tur ingrupperade till två ögrupper. Den södra är den yngsta delen rent geologiskt och det är även där som huvudön Rarotonga och huvudstaden Avarua ligger. Den högsta punkten i öriket är Te Manga på 652 meter också den på huvudön Rarotonga.De två största öarna är Rarotonga och Mangaia på 67 km2 respektive 52 km2.

Res till en annan värld

När du befinner dig på Cook Islands och kopplar av i en hängmatta i skuggan av palmer och har utsikt över det kristallklara och turkosa havet upptäcker du snabbt hur långt bort från vardagen och resten av världen du är. Här är det bara himlen, havet, sanden och de grönskande sluttningarna som pockar på ditt sinne.

När du väl vill göra något förutom att slappna av kan du t.ex. snorkla eller dyka bland alla vackra koraller och se alla färgglada fiskar som finns kring öarna. Du kan också rida på hästar över de gröna bergen, ta en vandring genom djungeln eller njuta av all den lokala maten som finns. Cook Islands liknar på många sätt Hawaii, inte minst i att den polynesiska kulturen är orörd, men även i att båda örupper ligger på samma breddgrad.

Rarotonga

För många börjar resor till Cook Islands med huvudön Rarotonga. Där finns de flesta banker, restauranger och allt uteliv.

På Rarotonga, den största ön i ögruppen Cook Islands, ligger även huvudstaden Avarua. Man kan tro att Rarotonga är den äldsta i ögruppen, men konstigt nog är det tvärt om. Ön där huvudstaden ligger är den yngsta att räknas in till ögruppen. Till skillnad från de andra öarna har inte Rarotonga helt sjunkit ned i havet och det är därför också där som man hittar den mest utmanande terrängen och den mest varierade växtligheten. Ön på 67 km2 är omgiven av turkosa laguner, färgglada korallrev och kritvita sandstränder.

Aitutaki

Aitutaki är inte lika berörd av turism som huvudön Rarotonga, men ön erbjuder fantastiska sevärdheter. Bland dessa bl.a. den turkosa lagunen i mitten av ön och den lilla palmön Tapuetai. På andra platser av Aitutaki kan man se de berömda jätteträden men man kan också, som på många andra platser på Cook Islands, njuta av de omgivande korallreven som löper runt större delen av ön. I korallreven kan man få syn på jättemusslor och fiskar i alla regnbågens färger.

Om du bor på huvudön Rarotonga bör du spendera någon dag med att ta dig ut till någon av de kringliggande öarna för att verkligen få den där "atollkänslan" och glöm för all del inte att ta med dig kameran! De kringliggande öarna på Cook Islands är väldigt populära att göra vykort av.

Transport

På Cook Islands finns det inga trafikljus, inga övergångsställen och inte heller så mycket asfalterade vägar. Om man ens talar om bra vägunderlag är det i regel huvudön Rarotonga eller Aitutaki man pratar om. Det bästa sättet att ta sig runt är med hjälp av den lokalbuss som går runt ön. Bussen går längst den väg som går runt hela ön och chaufförerna plockar upp och lämnar av när du säger till då det inte finns några specifikt utsatta busshållplatser.

På egen hand

Om man istället vill ta sig runt på egen hand finns gott om ställen som hyr ut mopeder i huvudstaden. Notera dock att det är ö-liv och att du alltid bör vara mycket försiktig och uppmärksam utomlands.

Oavsett var du tar dig med buss eller moped finns det gått om småbyar, stränder, häftiga odlingar med bananträd mm att besöka. Man kan givetvis också köpa en utflykt upp för kullarna och in i regnskogen om man se ännu mer av öarna.

Båt och flyg

Air Rarotonga flyger mellan 9 av de 15 olika öarna som tillhör Cook Islands. Det tar ca 45 minuter mellan Rarotonga och den populära ön Aitutaki och kostar ca 5000 kr t/r. Att flyga runt på öarna är överhuvudtaget en ganska dyr affär.

Att ta sig runt med båt kan vara betydligt billigare, men det finns inga fasta scheman för avgångar och att ta sig från t.ex. Rarotonga till Aitutaki kan ta upp till 9 timmar istället för 45 minuter med flyg. Ett problem för passagerartrafik på Cook Islands är att många av öarna inte har bra hamnar vilket gör det svårt för större fartyg att lägga till och släppa av passagerare.

Priset för att ta sig tur/retur mellan två öar är vanligen ca 260 NZD (ca 1400 kr), men detta är inte på passagerarfärjor utan detta rör sig om fraktskepp som även, som en extra service, tar passagerare. Det finns begränsat antal hytter på dessa om det överhuvudtaget finns några hytter och priserna är lite därefter.

Väder på Cook Islands

Cook Islands har ett behagligt klimat året runt. En medeltemperatur på 26°C. Mellan november och mars har man sommar med högre temperaturer och mer nederbörd. Bästa tiden att resa är mellan april och oktober.

Vädertabell

Medelvärden för vädret på Cook Islands, januari - december

 Månad Dag Natt Regn (mm) Soltimmar
januari 29°C 23°C 233 7
februari 29°C 23°C 256 8
mars 28°C 23°C 284 8
april 27°C 22°C 195 9
maj 26°C 21°C 149 10
juni 25°C 19°C 121 11
juli 25°C 18°C 111 10
augusti 25°C 18°C 119 11
september 25°C 19°C 127 12
oktober 26°C 20°C 134 12
november 27°C 21°C 162 10
december 28°C 22°C 205 8

Bilder

Klicka på en av de små bilderna för att se större bilder.

Vår resa till Cook Islands, Söderhavet

Mer information? Hör gärna av dig via formuläret längst ned.

Flyg från

Stockholm (hör med oss för andra orter)

Boka mellan

Valfritt i mån om plats

Res mellan

2020 - 2021

Priser och alternativ

Från 27 900:-  med flyg t/r inkl flygskatt samt 13 nätter på The Islander Resort ***

Detta erbjudande har utgått. Priserna är troligen ej tillgängliga längre.

Nyckelord

Polynesien, Söderhavet, Resor, Cook Islands, Tropiskt, Varmt, Klart vatten, Långresor
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Hör av dig / boka resa Problem? Ring oss på 08 441 76 20

Frågor och är inte bindande på något vis. Fyll bara i det som krävs men skriv gärna mer för bästa möjliga hjälp.


Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Skriv ut

Karta


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade