Corona/Covid-19 Läs det senaste på:
jade.se/resor-nyheter/corona-resor

Europa

Resor i Europa, bild: Strand på Ibiza, sagoslottet Neuschwanstein och Eiffeltornet i Paris

Att resa i Europa är en resa i världens näst minsta kontinent och en resa bland de rikaste i kulturella mångfalden som finns. Även om det för oss Europeer kan kännas välbekant har vår lilla kontinent ett gigantiskt utbud. Vandring i berg? Strandliv? Sightseeing i Paris? Tåg i Östeuropa? Det är mycket svårt att beskriva vad Europa egentligen är då vad det är helt beror på var i Europa man tänkt resa. En sak är dock säker - Europa har något för alla oavsett vad man söker och helt oberoende av årstid.

Läs mer

Våra paketresor för Europa

Sortera – Namn Lägst pris

Arkiverat


Mer om Europa

Fakta om Europa
Folkmängd: 739 miljoner invånare
Antal länder: 50
Tidszon: UTC+0 till UTC+6
Valuta: Euro samt olika inhemska valutor
Störst städer: Istanbul (14 milj), Moskva (12 milj), London (8 milj), Sankt Petersburg (5 milj), Berlin (3,4 milj), Madrid (3,2 milj), Kiev (2,8 milj), Rom (2,6 milj), Paris (2,2 milj)
Regioner: Västeuropa, Östeuropa, Brittiska öarna, Norden, Ryssland och Kaukasien
Religioner: Kristendom (76%), Ateism (18%), Islam (5%)
Klimat: Från polar till subtropiskt klimat
Språk: Det finns lika många språk som länder, men generellt kan dessa delas upp i germanska, romanska och slaviska språk.

Europa är ett som ett smörgåsbord av kulturella sevärdheter och charmiga städer till en sådan grad att det är en av de mest besökta kontinenterna på jorden.  Resor i Europa passar väldigt bra om man tänkt komma iväg på en weekend eller kortare resor rent allmänt då flygsträckorna för oss nordbor är väldigt kort.

Städer och stränder i Europa

Europa är i stort sett synonymt med städer och stränder. Paris, Barcelona, Rom, Berlin, London, Madrid, Prag, Lissabon, Moskva, Wien och många fler är bara ett fåtal och de mest uppebara av alla spännande städer som Europa har att erbjuda. Vågar man sig dessutom på att ta kortare resor med tåg, båt eller med en hyrbil kan man dessutom se mycket av det som inte skrivs i resekataloger och det verkligt genuina och kulturella. Även om det kan tyckas omständigt rör det sig sällan om att resa några längre sträckor då det mesta ligger på förhållandevis korta avstånd i jämförelse med t.ex. Asien.

När du får nog av storstäder finns det gott om härliga stränder som Amalfikusten i Italien, den franska Rivieran, alla spanska öar och den spanska solkusten och sist men inte minst alla mysiga öar i Grekland i östra Medelhavet.

Geografi i korthet

Europas gräns mot Asien är inte klart definierad till 100%, men Uralbergen anses vara en tydlig gräns. Norr om detta ligger Kariska havet som skiljer Europa och Asien åt. Det har länge varit en kontrovers gällande om var egentligen gränsen för Europa ska dras. Länder som Azerbajdzjan, Armenien och Georgien anses för tillfället inte tillhöra Europa utan istället Asien även om dessa länder t.ex. medverkar i den populära tävlingen Eurovision. Turkiet, och huvudstaden Istanbul, anses också vara en gräns och staden anses ligga i både Europa och Asien även om det i realiteten endast är en liten del av Istanbul som ligger i Europa.

Se och göra

Konceptet "att göra Europa" som i många amerikanska filmer är egentligen helt uppåt väggarna och är inget som direkt rekommenderas då det skulle bli en väldigt stressig resa eller en resa som skulle ta väldigt lång tid att utföra. Även om det är sant att Europa är kompakt och att det är enkelt att ta sig runt då det finns effektiv infrastruktur överallt så finns det även väldigt mycket kultur överallt. Det finns över 400 världsarv i Europa och det är bara toppen på isberget. Så istället för att försöka besöka allting på hela kontinenten är det bättre att prioritera och istället ta flera kortare resor och på varje resa ha några få saker man vill se eller uppleva. Glöm inte heller bort att många sevärdheter inte är specifika byggnader utan kan vara hela landskap - Toscana i Italien, solkusten i Spanien, öarna i Grekland, alla pittoreska byar i Kroatien mm. Många landskap är som skapta för att hyra bil, åka tåg eller hyra moped om man inte har bråttom.

Ta sig fram

Buss: För längre sträckor kan det vara dyrare att åka buss än att ta sig fram med flyg. Bussar passar bäst för kortare sträckor på max 2-3 timmar och passar bättre i vissa länder än andra. De flesta länder i Europa har väl utbyggda bussnät, men du bör på förhand titta på både buss, tåg och flyg.

Båt: I Medelhavet finns gott om färjelinjer och ett väl utbyggt nät t.ex. mellan de grekiska öarna vilket gör att det är väldigt lätt att ta sig från och till olika öar. Notera dock att det mellan vissa öar t.ex. Mallorca - Barcelona oftast tar över 9 timmar och kostar ungefär lika mycket som att flyga vilket kan göra det mindre värt besväret. Från Aten går det dock snabbare ut till de olika öarna och är i regel väldigt prisvärt.

Tåg: Att resa med tåg i Europa passar bra i västra och centrala Europa där tågen går väldigt fort och är väldigt prisvärda alternativ. Franska TGV, tyska ICE, spanska AVE, Eurostar, Thalys m.fl. har vissa sträckor där tågen åker i upp till 320 km i timmen. Detta innebär att det mellan vissa resmål är snabbare med tåg än med flyg då man räknar in incheckning, väntetider mm.

I andra regioner än de nämda kan det dock hända att tåg t.om. är långsammare än buss. Att resa med tåg över landskapen längst med Pyreneerna i Frankrike och Spanien tar i regel längre tid än att åka buss dock ger tåget oftast mer spektakulära vyer över de vackra landskapen.

För många transportnätverk finns det sk. Europass som gör att du kan resa hur mycket som helst under en begränsad tid. Hör med oss om du vill veta mer om det.

Flyg till Asien

Andra populära flyg

Billigast flyg


Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade