Tsunamivarning utfärdad

Ingen tsunami efter jordskalvet

Ett jordskalv slog till på den västra kusten i norra Sumatra, Indonesien på onsdag morgon. Resenärer i Thailand har uppmanats att söka sig upp till högre höjder och undvika stränderna.

Det har nu utfärdats en tsunamivarning i hela området som en följd av jordskalvet som drabbade Acehprovinsen. Jordskalvet inträffade onsdagmorgonen 10:38 svensk tid. En varning för tsunami har utfärdats för kringliggande områden; Indonesien, Indien, Sri Lanka, Australien, Myanmar, Thailand och Maldiverna.

Nedskalat hot om tsunami 12:00

12:00 svensk tid verkar det som om tsunamivarningen har skalats ned. Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono sa i ett uttalande att det inte finns något särskilt tsunamihot, enligt Reuters.

- Det har inte förekommit några rapporter om personskador eller materiella skador orsakade av jordskalvet, sa presidenten.

Trots detta har många försiktighetsåtgärder vidtagits. Människor i närliggande kustområden i Indonesien och Thailand har blivit ombedda att evakuera eller ta sig till högre mark. Flygplatsen i Phuket håller för närvarande stängt.

Styrkan reducerad

Jordbävningen hade en styrka på 8,9 på richterskalan, men har nu reducerats till 8,7 av US Geological Survey. Jordskalvet slog till 32 km under ytan och dess epicentrum ligger 495 km sydväst om Banda Aceh på Sumatra.

För fler uppdateringar se t.ex. DN

Löpande uppdateringar

Nytt skalv, ny varning om tsunami

13:12 Ännu ett större skalv på 8,6 har uppmätts rapporterar USGS enligt Reuters. Vattnet nära Simueulue-ön (nära första jordskalvets epicentrum) har sett sig dra sig tillbaka tio meter, något som kan vara ett tecken på att en tsunami kan komma, säger ögonvittne enligt Reuters.

13:26 Myndigheterna förlänger Tsunamivarningen.

13:33 Efterskalvet var på 8,1. Det pratas om att vattnet har dragit sig tillbaka från stränderna på olika håll i Thailand, exempelvis Patong Beach i Phuket. Notera dock att uppgifterna för närvarande är osäkra.

13:39 Premiärministern i Thailand har blivit kallad till krismöte med regeringen 19:00 (lokal tid) säger den thailändska TV-kanalen Tan Network. Samma TV-kanal säger även att guvenören i Trang att de som evakuerats kan börja ta sig tillbaka om ingen tsunami nått kusten vid 21:00 (lokal tid). Det finns inget som ännu tyder på att det kan bli lika förödande som 2004.

13:43 Inga rapporter om någon våg som verkar vara på väg till Thailand har kommit ännu.

13:55 Victor Sardina, geofysiker vid Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii, uppger till nyhetsbyrån Reuters att tsunamivågen som är på väg mot Acehprovinsen mäter 17 centimeter. När den ska nå land är i nuläget oklart.

- Det ser inte ut som en omfattande tsunami, säger han till Reuters. Han uppger att centrar fortsätter övervaka tsunamin, eftersom tsunamis kommer i vågor.

13:58 TT rapporterar att inga fem meter höga vågor har bekräftas av några förstahandskällor. Röda Korset meddelade 13:45 att läget vid kusten i Aceh kan betecknas som relativt normalt.

14:08 Australiska och brittiska experter säger nu till nyhetsbyrån AFP att risken för en enorm tsunami är låg. Detta beror enligt Susanne Sargeant, siesmolog vid British Geological Survey, att jordbävningens rörelse var horisontal och inte vertikal. Detta innebär att havsbotten inte rör sig i samma omfattning, vilket är det som triggar tsunamis.

14:12 Vid Indonesiens kust rapporteras en mindre tsunami, på 31 centimeter, ha träffat Sabang. Myndigheterna utesluter inte att en större tsunami kan komma, uppger nyhetsbyrån AFP. CNN rapporterar räddningstjänsten nu ska leta efter drabbade i det jordbävningsdrabbade området.

14:13 Enligt Phil Charlesworth vid Röda korset kommer de som evakuerats från kustremsan sannolikt inte att återvända förrän till morgonen när det står helt klart att faran är över, rapporterar TT.

14:25 Indien flaggar för tsunami på landets östkust, rapporterar Reuters. Enligt deras varningssystem för tsunamis väntas vågor upp mot sex meter på väg mot delar av östkusten. Mindre vågor uppges drabba Andamanerna och Nikobarerna.

14:28 Tusentals har evakuerats på Nikobarerna, uppger myndigheterna för Reuters. De förväntar sig vågor från 1,5 meter upp till 4 meter.

14:41 Kathy Quiano, CNN:s korresponden i Jakarta, berättar för tv-kanalen att Indonesien drabbats av flera mindre efterskalv. Jan Källman, Aftonbladets korrespondent, berättar om läget i Thailand:

- Än avvaktar de thailändska myndigheterna på vad efterskalvet kan ge, men de mesta tyder på att de kommer att blåsa faran över klockan 20 lokal tid (klockan 15 svensk tid). 

- Det är tomt på stränderna på de flesta håll i Thailand, alla har satt sig i säkerhet. Ingen våg har rapporterats än.

14:43 Nyhetsbyrån AP rapporterar att tsunamivarningen har lyfts för de största delarna av indiska oceanen. Varningen kvarstår dock för Indien och Indonesien, samt mindre öar.

14:50 Ingen tsunamivarning för Thailand längre, men den kvarstår fortfarande för Maldiverna och Sri Lanka.

15:15 En svensk på plats i Krabi säger nu att läget är lugnt och sällskapet återvänder till hotellet.

15:19 Tsunamivarning kvarstår fortfarande i Indonesien, södra Indien och Maldiverna. Varningen har dock hävts på Sri Lanka.

15:45 Meddelande från en av våra resenärer, Gerhard, i Phuket:

- Hejsan! Vill bara på detta sätt meddela att allt är bra här i Phuket o dert blir nog ingen Tsunami. Men visst är det bra med alla varningar som funkat hur bra som helst o bergen är fulla med människor. Snart får dom oxå gå hem.

Kramar till er Alla
Gerhard

15:48 I land efter land vid Indiska oceanen dras tsunamivarningarna nu tillbaka, rapporterar TT. Indonesien har liksom USA:s varningscentral på Hawaii blåst faran över, men indonesiska myndigheter betonar att man ännu inte har överblick över eventuella skador av den knappt meterhöga våg som uppstod efter skalven.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att tsunamivarningen för Andamanerna och Nikobarerna har nedgraderats och även Indien har lyft sin tsunamivarning och faran är över säger myndigheterna.

16:00 Enligt amerikanska CNN har nu alla länder i Indiska Oceanen dragit tillbaka sina varningar om tsunamis.

Nyckelord

Tsunami, Varning, Thailand, Indonesien, Jordskalv, Uppdateringar
Ovan beskriver vad denna sida handlar om i korhet.

Gilla / Dela

Klicka på hjärtat för val Resor Spara

Liknande poster

Andra poster som liknar denna

Skriv ut
Boka företagets resor med Philip

Jade Travel AB | Olof Palmes gata 14-16, 111 37 Stockholm | Tel: +46 8 441 76 20 | Fax: +46 8 214 314 | info@jade.se

Change language below

Language translation is only available for the search form at the moment.

Resor med Jade Travel - Resmål dit du vill med asiatisk omsorg

Facebook Resor Twitter YouTube resor jade